neděle 13. března 2011

Rozmarýnové housky


Bylo mi naznačeno, že bych se měla přestat flákat a šup šup se vytasit s dalším receptem. Jenže, jak to udělat, když se k jarní únavě (čti lenosti) přidaly ještě nepovedené koblihy a úplně pokažené macarons? Když se nad tím zamyslím, tak úplná lenochodka nejsem a v poslední době jsem upekla třeba čokoládový dort nebo banánový chlebíček. Jenže já a denní světlo se doma úspěšně míjíme a tak nemám žádné fotky. 
O víkendu jsem se konečně vzchopila a mimo březnového úkolu z The Daring Bakers (do 27.3. je téma tajné, takže se můžete leda tak těšit nebo hádat, ale stejně vám to dřív neřeknu) jsem upekla ještě domácí housky. Hnětení těsta je totiž činnost uklidňující, kynutí člověku dělá radost a domácí pečivo je domácí pečivo.

Recept je z mojí (v současnosti) nejoblíbenější kuchařky - Chléb v hlavní roli od Mileny Volfové.

Ingredience: 
(řekla bych, že tak na 8 běžně velkých housek. Já dělala poloviční dávku a pletla je extra malé)
250g hladké mouky
175 - 200g polohrubé mouky
1 balíček sušeného droždí
1 lžička cukru krupice
1 lžička soli
pepř
2 lžíce rozmarýnu
1 lžíce olivového oleje
250ml vlažné vody
1 žloutek + voda na potření

Postup:
V míse promícháme obě mouky, droždí, cukr, sůl, pepř, rozmarýn a olej. Přilijeme vodu a vypracujeme hladké těsto, které hněteme asi pět minut. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout asi hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Nakynuté těsto lehce propracujeme a rozdělíme ho na tolik stejných dílů, kolik chceme mít housek. Každý tento díl pak znovu rozdělíme na tři nebo čtyři prameny, ze kterých upleteme (pokud možno) souměrné housky. Já jsem pletla ze tří pramenů, protože vztekat se nad pletením ze čtyř zvládám jen jednou do roka u vánoček.
Housky klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě čtvrt hodiny kynout. Zatím si zapneme troubu na 180°C a když je rozehřátá, tak housky potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou a můžeme je třeba posypat hrubou mořskou solí. Pečeme je asi 20 minut.


Myslím, že se dost povedly - táta se sestrou je přikusovali ke kávě a čaji suché (máma s paštikou, ale ona je fakt šíleně na maso - dřív jsme jí místo bonboniéry dávali uherák), až jsem si říkala, co jsem to za hostitelku, když dávám návštěvě suché housky. Oni si je ale vážně vybrali dobrovolně z (podle mě dost lákavé) nabídky macarons / sladké tajné "něco" / domácí housky s francouzskou paštikou.

29 komentářů:

  1. Hmm, ty vypadají nádherně. Přímo k nakousnutí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ďakujem(e) za recept, v poslednej dobe ma baví pečenie vlastného pečiva, určite vyskúšam! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Housky vypadají báječně :-). Dnes se chystám na pečení chleba, tak snad dopadne jako Tvé housky :-D.

    OdpovědětVymazat
  4. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
    Lidu

    OdpovědětVymazat
  5. to Lucka: diky; byly tak k nakousnuti, ze uz zadne nemame :-) Zrejme jsem se s polovicni davkou unahlila...
    to Lucia: neni vubec zac a chapu - taky me to desne bavi a kdyz je to navic lepsi nez z obchodu, tak kdo by odolal ;-)
    to coco-choc: drzim palce
    to Lidu: presne tak :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tyhle houstičky se mi z kuchařky taky moc líbili. Ale kuchařka samotná mě zklamala... Zkoušela jsem z ní celozrnné rohlíky a ty byly nic moc... Zkusím ty houstičky;)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadají vážně fantasticky, myslím, že se na ně taky někdy vrhnu, zvlášť, když to uklidňuje :)

    OdpovědětVymazat
  8. hmmm, mnam, take by som si teraz dala. tiez sa uz dhsiu dobu chystam upiect nieco s rozmarinom...

    OdpovědětVymazat
  9. Také jsem nedávno pekla housky. Ale zatímco Vaše jsou velmi sexy, moje vypadaly jak z chráněné dílny :-D
    Ale ta fotka mě tak nadchla, že možná udělám nový pokus...
    Váš blog mě strašně baví. Nepřestávejte.

    Slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  10. Jé, přesně tyhle housky jsem měla v plánu upéct, protože jsem si už dopředu vybrala dárek ke třicátinám, kterým nebylo nic jiného, než kuchařka Chléb v hlavní roli :-) Už jsem ozkoušela pár receptů a zatím super, takže na knihu taky pěju zatím samou chválu. Houstičky vypadají super, tak se těším, až se do nich taky pustím.

    OdpovědětVymazat
  11. Prosím Ťa, ešte otázočka - koľko je 1 balíček sušeného droždia? Neviem, či máme rovnaké balíčky ako vy :) ďakujem!

    OdpovědětVymazat
  12. Rozmarín je dosť výrazné korenie, takže pre Vaše návštevy budú vaše pletenky určite nezabudnuteľné.

    OdpovědětVymazat
  13. Hmmm, ty vypadají skvěle!

    OdpovědětVymazat
  14. to anonymni: ja zatim vyzkousela chleba a tyhle housky a oboje bylo super
    to Kacka Zvykacka: a jsou navic desne dobry!
    to Dora: rozmaryn je jedna z mych nejoblibenejsich bylin - cpu ji ke kureti, do brambor, do quiche...
    to slecna Barbora: ani nevite, jak jste me rozesmala - pry z chranene dilny :-D Takove vytvory ja mivam vetsinou taky - tady jsou naspodu osatky, aby je nikdo nevidel. Diky
    to Madla: doporuc mi prosim neco - nemuzu se rozhodnout, na co se vrhnout driv :-)
    to Lucia Jesenska: pouzila jsem tohle: http://www.rozvoz-potravin.cz/zbozi/983-dr-oetker-susene-drozdi-7g/detail, ma 7g (vetsinou je na balicku napsano, na jake mnozstvi mouky to vystaci)
    to Gabriel: rozmaryn je nejlepsi! :-)
    to Yarisse: dekuju

    OdpovědětVymazat
  15. Já budu teď budu na víkend zkoušet pivní preclíky a plněné rohlíky, možná i tymiánový chléb, tak doufám, že se zadaří :-) (Normálně se v kuchařkách spíš volně inspiruju a recepty si často předělávám k obrazu svému, ale tady prostě nevím, co dřív zkusit :-)).

    OdpovědětVymazat
  16. Psolední dobou se všude kolem s domácím pečivem roztrhl pytel :D Ještěže u nás doma o tom zatím nikdo neví, nebo bych nejspíš taky musela něco vyrobit :D Kdyby mi ale takovou housku někdo udělal, určitě nepohrdnu (rozuměj: hned se na ni vrhnu :D). Mimochodem jsem tvoje sladké tajné "něco" už viděla na DB fóru a myslím, že se ti to moc povedlo (já bych teda určitě dala přednost "něčemu" před houskami) :D To já se do toho pustím až tento víkend, tak uvidím, jak to dopadne :)

    OdpovědětVymazat
  17. to Madla: mmm, pivni precliky zni dobre... Ja chystam na nedeli italske menu a chtela bych zkusit bud ciabattu nebo focacciu... Jenze mam pocit, ze ten recept na ciabattu jsem uz zkousela a ciabatta to nebyla ani omylem... Nevis, jak na ni?
    to Catalina: to mas pravdu, jak clovek jednou zkusi domaci pecivo, uz mu kupovane moc nejede... Tyhle housky jsou ale vazne rychlovka - 10 minut testo, 10 minut pleteni housek... Zbytek se to dela samo :-)
    Jinak diky za pochvalu, uz se tesim na tvuj prispevek, urco to bude neco specialniho.

    OdpovědětVymazat
  18. Tenhle web jsem objevila nedávno a musím se přiznat, že mě dostal :-) Moc se mi líbí tvoje fotografie a zajímavé recepty. S vařením a pečením teprve "začínám" a fakt mě to chytlo. Weby jako je ten tvůj jsou pro mě velkou motivací a inspirací a už se moc těším až tyhle krasný houstičky zítra vyzkouším :-) Sice si nedělám iluzi, že se povedou jak ty tvoje, ale určitě to nevzdám :-D Hlavně to bude moje první zkušenost s kynutým těstem tak jsem na to zvědava :-)

    Zdraví Nikola :-)

    OdpovědětVymazat
  19. to Nikola: diky za pochvaly a drzim palce s houskami - urcite se povedou, neni to nic tezkeho a to ja nejsem zrovna sikovna :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Lucie, jestli ty nejsi sikovna, tak nevim kdo je :-D O vikendu se na housticky nedostalo, moc prace do skoly...Tak jsem experiment provedla vcera. Bohuzel jsem nesehnala rozmaryn, (mimochodem pouzivas cerstvy nebo suseny? Mozna hloupa otazka :-)) tak jsem je jen posypala hrubou soli a kminem. Vypadaji docela hezky, jen jsou takove hutnejsi a tuzsi. A chybi krupava kurcicka. Nevis cim by to mohlo byt? Mozna jsem podcenila hneteni testa..Byla to opravdu fuska :-D Jinak jsou moc chutne a urcite v nejblizsi dobe provedu druhy pokus :-)

    OdpovědětVymazat
  21. to Nikola: ja ty nepodarene kousky nefotim nebo je schovavam na dno taliru a misek ;-) Kolikrat je nejvetsi prace na celem receptu najit aspon par hezkych kousku na foceni :-D
    Rozmaryn jsem davala cerstvy, ale vetsinou davam mrazeny (suseny jsem nezkousela, ale urcite to pujde taky, jen ho dej mene). Moje housky byly taky takove hutnejsi, ale to mi nevadilo a kurka byla fajn - od toho potreni zloutkem...

    OdpovědětVymazat
  22. Tak včera proběhl další pokus, tentokrát jsem do housek přidala sušený rozmarýn a byly super :-) Jen je ho třeba dát ještě míň příště. Ale i bez něj byly housky výborné :-) Nejlepší jsou hned po upečení, křupavé. Půlku dávky jsme snědli k večeři s mrkvovou pomazánkou a zbytek padl na snídani. I přítel si mlaskal :-)
    Líbí se mi tvoje fotky. Fotíš už dlouho? A čím? Já se o to taky pokouším, ale zatím nic moc :-D
    Jinak ještě jednou děkuji za inspiraci a budu se těšit na další skvělé recepty ;-)

    OdpovědětVymazat
  23. to Nikola: jeee, tak to jsem rada, ze se povedly... A mrkvova pomazanka? No mnam!
    Fotim na Olympus E510 a zdaleka, ale opravdu ani zdaleka nejsem spokojena s tim, co mi z toho leze (ale chyba neni ve fotaku)

    OdpovědětVymazat
  24. zkousela jsem dneska - dika basenci rozmarynu v jakekoliv podobe jsem nakonec pridala spetku bazalky, na kterou jsem zase ujeta ja :)
    testo rychlovka, poprve jsem pletla housky, ale slo to taky tychle. a pak uz jen cekani na to, az se ty krasky upecou :) zdlabla jsem jednu jeste vlaznou, nevydrzela jsem cekat. a lahoda. ucite zkusim zase, s nejakou mirnou obmenou.
    mimochodem, na web jsem narazila pres cuketku a pres peceni nehneteneho chleba - a muzu rict, ze jsem nadsena. momentalne jsem nadseny pekar domaciho peciva, takze vsechny chlebiky, co jsem tu nasla, pujdou :)
    Lucko, krasny web, hezky a srozumitelne napsany recepty... asi mas dalsiho fanouska! :)
    Kaca

    OdpovědětVymazat
  25. to Katerina: jsem rada, ze se povedly a chutnalo a moc dekuju za mily komentar
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  26. Právě jsem vyzkoušela, i když jsem část mouky nahradila celozrnnou;) Chutnají přímo božsky! Teď lituji, že jsem pekla pouze z jedné várky:)
    Jinak skvělý blog, děkuji Ti za recepty a inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  27. anonymni: diky, jsem rada, ze chutnaji :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Houstičky jsou parádní! Chutnají skvěle! Děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...