středa 16. března 2011

Pomazánka z červené řepy a pomazánka pažitková


Vždycky jsem měla ráda domácí pomazánky - už ve školce budapešťskou, pak šunkovou pěnu nebo dobrou rybičkovou (bez cibule, ale zato s nasekanými kousky kyselých okurek). Drahý dělá naprosto bezkonkurenční tvarohovou s ředkvičkami a řeřichou. Kam se hrabou kupované! Nejvíc mi vadí, jak jsou jakoby napěněné. Takže, když už peču domácí housky, nebudu si na ně přece mazat kdejakej blivajz
V neděli jsem dostala pečenou řepu (díky mami) a v květináči pomalu, ale jistě umírala pažitka. S tím je potřeba něco dělat. To "něco" jsou dvě děsně dobré pomazánky; světle zelená s výraznou svěží chutí a jedovatě fuchsiová (pro chlapy - fialová) a chutí naopak jemně nasládlou. Housky jsem tentokrát upekla obyčejné, jen s kmínem a solí. 

Ingredience na pomazánku z červené řepy:
2 balíčky žervé
1/2 pečené červené řepy
1 malá jarní cibule
1 lžička oleje z vlašských ořechů (nebo olivového)
sůl, pepř a citrónová šťáva podle chuti

Postup (je až trapně jednoduchý):
Všechny ingredience rozmixujeme ve foodprocessoru nebo pomocí tyčového mixéru. Nebo si uděláme pomazánku s hrubší strukturou - smícháme v misce žervé s jemně nasekanou cibulí a zlehka vmícháme červenou řepu nastrouhanou nahrubo a dochutíme. 


Ingredience na pažitkovou pomazánku:
2 baličky Lučiny
hrst nasekané pažitky
1 malá jarní cibule
1 lžička olivového oleje
sůl, pepř podle chuti

Postup (jednodušší to být opravdu nemůže):
Lučinu, pažitku a nadrobno nasekanou cibuli smícháme s olejem a dochutíme pepřem a solí. 


Nějaké další pomazánkové nápady?

18 komentářů:

  1. Luxusní, tu řepovou si brzo udělám. Miluju řepu, a navíc je to zdravá bomba! Díky za tipy. Mám tvůj blog strašně ráda.

    OdpovědětVymazat
  2. Není nad pažitkovou rybí pomazánku! A domácí! :
    )

    OdpovědětVymazat
  3. Mě v té kuchařce (tedy doufám, že se nemýlím a je to ze stejné kuchařky jako houstičky) ještě zaujala ta pomazánka z pečeného česneku... Ta řepná mě trošku děsila, ale dodáváš mi odvahy jí zkusit - pečenou řepu zbožňuju;)

    OdpovědětVymazat
  4. Do řepné je celkem fajn dát i trošku křenu, ale opravdu jen trošku. Já ho tam dala hodně a celkově bylo pomazánky hodně, takže asi po čtyřech dnech křenového utrpení jsem se se zbytkem musela rozloučit, už se to zkrátka nedalo dál jíst :)

    OdpovědětVymazat
  5. to Kitty: dekuju
    to Klara: pazitkovo-rybi? To jsem nikdy nejedla...
    to Zuzana: neni z te kucharky, byl to jen takovy okamzity napad... Na pomazanky jsem se v te kucharce jeste nedivala, zatim jsem jen u chlebu a peciva. Ale z peceneho cesneku musi byt genialni...
    to Aja: to nezni spatne, jeste tam mam kus repy... Diky

    OdpovědětVymazat
  6. Já ve školce milovala vajíčkovou. Rybičkovou jsem upgradovala na tuňákovou, ale ted jsem koupila Tesco finest rybičky v olivovém oleji a ty jsou fakt skvělé.

    Ta z řepy je geniální, musím to zkusit!

    OdpovědětVymazat
  7. Tu pažitkovou děláme podobně, jen ještě přidávám trochu tvarohu s pom. máslem - velká rodina=kopec pomazánek! Ta řepná vypadá zajímavě, jen nevím zda doma projde. Konečně nastává jarně letní období pomazánek a končí zimní etapa tlačenek, klobás a uzeného! Pomazánky musely s domácími houstičkami chutnat skvěle!!!

    OdpovědětVymazat
  8. to Kacka Zvykacka: no na vajickovou jsem uplne zapomnela! Diky
    to HaF: kdyz ja nerada pomazankove maslo... :-( Kdyz ta repa neprojde, tak jejich skoda ne? ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Z červené řepy určitě vyzkouším, mám jí balík ve sklepě, ale nad čím se mi sbíhají sliny, jsou houstičky..mňááám!

    OdpovědětVymazat
  10. Tak o pomazánce z červené řepy jsem ještě neslyšela, ráda vyzkouším :-))

    OdpovědětVymazat
  11. Pomazánka z červenej repy je skvelá. Nikdy predtým ma nenapadlo repu piecť. Namiesto citrónovej šťavy som dal pol limetky, krásne to prevoňala. Ďakujem za skvelý tip.

    OdpovědětVymazat
  12. to Pepato: taky bych chtela mit balik ve sklepe :-)
    to Nakoo: je fakt skvela, urcite doporucuju a myslim, ze jde i ze sterilovane repy
    to Riki: rado se stalo, jsem rada, ze ti chutnalo :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Lucie,

    tak dnes som si urobil nátierku podľa Tvojho receptu s tým, že si ju dám večer s vlastnoručne pečeným kváskovým chlebom, no hrozilo, že večera sa nebude konať, lebo pri prekladaní hotovej nátierky do misky, v ktorej by mala pretrvať do večera, som ju skoro všetku zjedol :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Lucie,
    tak sa vážne čudujem, že ťa ešte česká polícia nezabásla za šírenie závislostí medzi spoluobčanmi, a to tak na národnej, ako aj na medzinárodnej úrovni! Po vyskúšaní Tvojho šalátu z pečenej cvikle (červenej repy http://luciedvorakova.blogspot.com/2011/02/pecena-cervena-repa-s-polnickem-kozim.html?showComment=1361732071319#c1542433860712822274) prišiel rad na Tvoju nátierku a musím povedať, že som podľahol ďalšej závislosti. Nemal som síce k dispozícii žervé, no kúpil som si nejaký smotanový čerstvý syr v nemeckom Kauflande (bývam v Luxemburgu) a výsledok bol totálne perfektný.
    V tejto súvislosti sa chcem podeliť o prídavok citrónu do nátierky - prednedávnom mi moja manželka Ľuba "podsunula" návod na zmrazenie celého citróna v mrazničke s tým, že potom sa dá nastrúhaný aj s kôrou použiť na ochutenie všetkého, na čo si človek spomenie. Použil som ho teraz prvý raz do Tvojej nátierky a je to fantázia! Odporúčam vyskúšať, stojí to za to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuji za tip, myslim, ze s citronem to bude bezva. Zrovna jsem dostala pulku pecene repy, tak aspon vim, co bude k veceri :-)

      Vymazat
  15. Rádi bychom pochválili velmi inspirativní blog, ve kterém se nezapomnělo ani na takové věci, jako jsou pomazánky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...