čtvrtek 31. března 2011

Citrusové dortíky - cupcakes

S jedním kolegou v práci si občas vyměňujeme sladkosti a tak se stalo, že jsem získala kus naprosto skvělého, vláčného, šťavnatého, měkkého a nadýchaného citrónovo-pomerančového koláče. Jeho dokonalá konzistence byla způsobena tzv. sirupováním. Znamená to, že hotový, ještě horký koláč se na mnoha místech propíchne a polije sirupem, který se do něj krásně vsákne. O sirupování jsem poprvé slyšela teprve nedávno od Hany a moc jsem nevěřila tomu, že to bude dobré. Když jsem se pak cpala tím koláčem od kolegy, bylo jasné, že sirupování je nejen dobré, ale přímo skvělé.

Recept, který jsem vyškemrala u kolegy, jsem si trochu upravila v oblasti cukru a také jsem se rozhodla místo jednoho koláče udělat více malých cupcakes. A abych se nenudila, tak rovnou ve třech variantách. Jo, a kdyby se někomu zdálo, že je to kýč, tak ano, je. Nehorázný. Nevkusný. Barevný. Přeslazený. Ale šíleně dobrý!


Ingredience:
na 12 středních cupcakes, 4 od každé příchutě
200g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
150g cukru krupice
4 vejce
150ml zakysané smetany
150ml slunečnicového oleje
---
1 lžička citrónové kůry
1 lžička pomerančové kůry (z červeného pomeranče)
1 lžička limetové kůry
1,5 lžíce citrónové šťávy
1,5 lžíce pomerančové šťávy (z červeného pomeranče)
1.5 lžíce limetové šťávy
---
4 lžíce cukru moučka
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce pomerančové šťávy (z červeného pomeranče)
1 lžíce limetové šťávy
---
375g krémového sýra Philadelphia (3 balení)
90g cukru moučka
1,5 lžíce citrónové šťávy
1,5 lžíce pomerančové šťávy (z červeného pomeranče)
1.5 lžíce limetové šťávy
žluté a zelené potravinářské barvivo, cukrové zdobení

Aby bylo jasno, tak na celý recept stačí 2 velké citróny, 2-3 limety a 2 velké červené pomeranče.

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C, formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme cukr a promícháme. V jiné míse promícháme lehce prošlehaná vejce se zakysanou smetanou a olejem. Tekutou směs promícháme se suchou a rozdělíme na tři stejné části. Do jedné vmícháme citrónovou kůru a šťávu, do druhé limetovou a do třetí pomerančovou. Poměrně tekuté těsto rozdělíme do připravené formy a pečeme 30-40 minut dozlatova.
Mezitím si připravíme sirup - budeme ho potřebovat hned, jak se cupcakes dopečou.
Cukr rozdělíme do třech sklenic, do každé přidáme jeden druh citrusové šťávy a promícháme, ař se cukr rozpustí.
Jakmile vytáhneme cupcakes z trouby, propícháme je špejlí (hodně - asi tak 10-15x každý) a ihned polijeme připraveným sirupem´podle druhu. Necháme vychladnout a zatím si můžeme připravit krém.
Každé balení sýra Philadelphia prošleháme s cukrem a vmícháme citrusovou šťávu, do pomerančové veze můžeme dát i dužinu. Citrónový krém obarvíme malým množstvím žlutého barviva, limetkový krém zas barvivem zeleným. Červeno-pomerančový má barvu přirozenou (ač se to nezdá).
Vychladlé cupcakes zdobíme pomocí cukrářského sáčku s širokovu koncovkou podle své fantazie (čti šikovnosti), nakonec posypeme cukrovými ozdobami.


V případě, že by se někomu nechtěly dělat malé dortíky, tak udělá celou dávku z jednoho druhu citrusu a bude péct ve vymazané formě o průměru 20cm po dobu 45-60 minut. Polevu lze vynechat nebo jí použít jen 1/3 množství a slabě potřít vršek koláče.


Slibuju (hlavně sobě), že příště upeču něco decentnějšího a že nebudu zveřejňovat fotku nazelenalých macarons s fialovou náplní (ta zelená měla být modrá grrr...)

46 komentářů:

  1. krásne jarné a iste chutné cupcakes!!!ako jarné slniecka, trávicky ci jahôdky!!!

    OdpovědětVymazat
  2. No, jsou nádherné :). Koukala bych se na ně hodně dlouho, ale mé chuťové buňky jsou klidně. Nějak jsem nepřišla na chuť sladkostem z citrónů, pomerančů atd. Dokonce i citrónová kůra mi v dezertech vadí.

    OdpovědětVymazat
  3. to Archaa: dekuju - i tak se tak barevna divocina da brat :-)
    to coco: drahy taky neji citronove dezerty, ale ta verze z cervenych pomerancu mu chutnala... Mne zas ne, protoze byla moc sladka a s normalnim pomerancem to nemelo nic spolecneho :-)

    OdpovědětVymazat
  4. ty jsou naprosto rozkošné! :-) Určitě zkusím - citrusové a spol. buchty a buchtičky jsou moje oblíbené.

    OdpovědětVymazat
  5. Přidávám se k ostatním...k jaru se tyhle dortíky moc hodí...ale já bych si je dala i v zimě, pro rozveselení nálady proč ne? :-) ufa

    OdpovědětVymazat
  6. Není to kýč, není to kýč, není to kýč!

    OdpovědětVymazat
  7. Tie su super!!!!! Clovek ma po ich vzhliadnuti hned lepsiu naladu a po ich spapani este lepsiu ;o) Mnam, by som sa ponukla bez vahania...

    OdpovědětVymazat
  8. hmm, tak si říkám, jestli by tohle mohla tchýňka po operaci žlučníku - asi to zkusím ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem ještě cupcake nikdy neměla, trošku mě znervózňuje jak všechny vypadají tak uměle krásně a supersladce... ale když to říkáš, tak si asi někde dám :)

    OdpovědětVymazat
  10. vypada to nadherne, urcite tak i chutna... ach potrebuji nejake te kuchynske nacini ,abych tohl doma dokazala :)

    OdpovědětVymazat
  11. to zubata: v tom pripade silne doporucuju zkusti tohle - http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/03/citronovo-zazvorove-kolacky.html
    to Martina(Dulce de Leche): dekuju
    to ufa: k zime se mozna hodi jeste vic nez k jaru... citrusy jsou v nejlepsi forme a barvy clovek potrebuje :-)
    to toffo: :-)
    to Marianna (Halusky-in-Ireland): dekuju
    to Jolana: zalezi, zda je to hodna nebo zla tchyne ;-)
    to Kacka Zvykacka: taky me to znervoznuje a treba original cupcake v USA bych si 100% nedala... Ty jejich cukrove polevy me desi... Ale kdyz to upeces doma, tak to proste min osladis a nemusis pouzit barvivo a uz to nebude tak silene :-)

    OdpovědětVymazat
  12. to Julia: dekuju... Rekla bych, ze zrovna na tyhle toho moc clovek nepotrebuje... Korpusy se daji upect jen v tech papirovych kosiccich (das 3 do sebe, aby to drzelo) a vsechno ostatni se zvladne jen s miskami a vareckou ci lzickou, zdobeni klidne obycejnym sackem s ustrizenym rohem. To jen ja jsem prastena a utracim majlant v domacich a cukrarskych potrebach :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Hned jsem dostala jarní náladu jak jsem ty tvoje cupcakes uviděla :-). Moc pěkně vypadají a jsem přesvědčená, že jsou vynikající i chuťově. Citrusové buchty miluju v jakékoli podobě(pamatujete na citronovou Babetu :-)?) a krém se sýru Philadelphia k nim musí perfektně ladit! Skvělá práce, určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  14. Mě teda kýčový nepřipadají, naopak jsou strašně hezký a roztomilý (může být jídlo roztomilý?) :) Ty barvičky mi úplně připomněli Velikonoce, léto a jaro a vůbec sluníčko a teplo :D Mimochodem, už jsi viděla, co to máme za výzvu tentokrát? :D To bude něco :D

    OdpovědětVymazat
  15. Jsou krásně praštěný, ale chuťově určitě super. Doma mi zbylo pár limetek po přípravě Key lime pie, takže určo vyzkouším limetkovou verzi (jen bez barviva, do toho fakt nejdu :-)). Cupcakes jsem ještě nedělala, ačkoli jinak mám už dost napečeno, tak snad se povedou :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak tchýňka přežila ;) a olizovala se :)
    mimochodem investice do silikonových formiček na mufinky se rozhodně vyplatí - dá se v nich upéct jakékoli těsto, včetně chlebového a ještě se mi nepodařilo nic zkazit. A je to rychlé.

    OdpovědětVymazat
  17. Vypadají krásně!Působí svěže, jarně. Jinak u nás se sirupem zvlhčuje dortový korpus a to už léta. Piškot je pak krásně vlhký a nevysychá.

    OdpovědětVymazat
  18. Vypadaji uzasne a musely byt fakt moc dobre; u nas jsou vzdycky velkym hitem. Jsem moc rada, ze se sirup osvedcil. Ja bych za nej dala ruku do ohne. Sirupuji veskere korpusy pod krem a suchy dort je ten tam. Staci ochutit sirup podle pozadovane prichute, vanilkovy, citronovy, pomerancovy, kavovy, zalezi pouze na Vasi preferenci a typu dortu nebo cupcakes. ...tak a trik profi cukraru je venku :) vesele peceni vsem :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, pripomnelo mi to tento recept: http://anetagoesyummi.blogspot.com/2008/10/dokonal-pomaranov-torta-s-makom.html protoze je take pomerancovy a pouziva se tam sirupovani, slavim s nim neskutecne uspechy (s jednim rozjidlem, ze do kremu pridavam zakysanou smetanu, aby to nebylo tak sladke), doporucuju, ty kandovane pomerancove jsou dost rulezni :)

    OdpovědětVymazat
  20. to Pavla: jeee, jasne, citronova Babeta byla super :-)
    to Catalina: nj, jsou roztomily, ale ja jsem suchar a roztomily veci me neberou ;-) Ta vyzva je mazec :-D
    to Madla: urcite vyzkousej, limetove mi prisly nejlepsi (a s tim barvivem nevim, co me to chytlo)
    to Jolana: presne tak - formu na muffiny je hit
    to HaF: no u nas se zadne dorty nikdy nepekly, takze objevuji za pochodu :-)
    to Hana: moc diky za ten tip, je to bezkonkurencni
    to Sibyliatko: kandovane pomerance jsou silene dobre, ale ja nerada mak, tak si ten recept nejak upravim... dik

    OdpovědětVymazat
  21. ahoj, da se ten olej v receptu necim nahradit (napr. maslem)? pripadne v jakem pomeru?

    OdpovědětVymazat
  22. Dortíčky vypadají opravdu nádherně. Barvy krásné, takové jarní. Miluji cokoliv citronového, a ještě raději mám žlutou barvu :)
    Mám dotaz - není to díky tomu sirupování takové "rozňahňané"? Tedy až příliš mokré? Chtěla jsem se zeptat, zdali to pak vydří s tím sirupem i do druhého dne, ale pokladám si otázku, zdali se to nestihne dříve sníst :)
    Až bude trouba, určitě upeču. Teď zase dělám tiramisu :)
    Už se těším na další recept!

    OdpovědětVymazat
  23. to anonymni: nevim, nezkousela jsem
    to anonymni: dekuju... Toho sirupu neni zas tak moc, aby se to rozmocilo a urcite to vydrzi do 2. dne (kdyz to nekdo nesni)...

    OdpovědětVymazat
  24. Díky za odpověď. Budu muset to sirupovani zkusit, a uvidí se.

    OdpovědětVymazat
  25. Jsou krasny ale ten syr...nevim, nevidela sem ho zatim nikde...co je to za druh syra?

    OdpovědětVymazat
  26. My chceme nádherně barevné lehce kýčovité veselé obrázky! Nic decentního nepeč:-))
    Ne, doopravdy, mně to přijde fantastické v tom, že to vypadá šííííleně luxusně a přitom je to v podstatě jednoduché. Teď ještě ta otázka, jestli lze Philadelphii nahradit například mou oblíbenou směsí šlehačka-tvaroh, popř. tvaroh-kysaná smetana? (achjo, hlavně že ve Španělsku měli v každém supráči 300g úžasného smetanového sýra s cenou těsně pod ojro:-(

    OdpovědětVymazat
  27. to Selmice: jedna se o cream cheese (take znamy jako soft cheese) http://en.wikipedia.org/wiki/Philadelphia_Cheese.
    U nas se da koupit znacka Philadelphia (napr. v Intersparu nebo reznictvich Robertson), Buko (v Albertu) nebo Tesco prodava pod svou privatni znackou "soft cheese".
    to Olinka: :-D
    Info k nahrazeni Philadelphie viz. komentar vyse, tvaroh je neco uplne jineho a nezkousela jsem... Coz ovsem neznamena, ze to nebude dobre :-)

    OdpovědětVymazat
  28. ooo můj božee... to je NÁDHERA! Naopak, mně se mooooc líbí! Hlavně tou kýčovitostí, která mi nepříjde kýčovitá! Jsou úúúžasné! Opravdu... teď se dokopat udělat je doma :)) Tvůj foodblog jsem objevila dnes a moooc se mi líbí :)

    OdpovědětVymazat
  29. to Malltynka: dekuju :-)

    OdpovědětVymazat
  30. Jsou nádherné! dnes se na ně chci vrhnout akorát v albertu neměli ani philadephia ani buko...Mascarpone nebo ricotta by asi nešly co?

    OdpovědětVymazat
  31. Anna: dekuju :-) Ja myslim, ze ten krem jde udelat z cehokoliv, co mas rada.

    OdpovědětVymazat
  32. Bože, to sirupování je úžasná věc:) dortíky jsem dnes pekla a oblizovala se celá rodina:))

    OdpovědětVymazat
  33. Úplně si ujíždím na těch citronových, akorát už se mi nechce patlat malé dortíky, tak dělám těsto na celý plech (sním celé sama), ani k tomu nepotřebuju ten krém. Dnes vyzkouším ještě limetovou variantu....jo a ten váš ověřovač nerobotovosti je šílený, vůbec ten kod nejde přečíst, fakt

    OdpovědětVymazat
  34. ko.ko: jj, to testo je fajn i bez kremu... Overovac nerobotovosti neni muj, ale googlu, takze placete na spatnem hrobe...

    OdpovědětVymazat
  35. Jsou báječný! Díky moc za recept. :)

    OdpovědětVymazat
  36. hrozne bych chtela videt tu fotku macarons...jsem fakt zvedava...prosim prosim! :)
    kaca

    OdpovědětVymazat
  37. kaca: ty uz davno nemam, je to dva roky :)

    OdpovědětVymazat
  38. Tak nějak je úplně vidím někde na svatbě, na slavnostní tabuli :-) Já dělala takové decentnější "falešné" citronové cupcakes bez cukru:
    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/citronove-cupcakes-bez-cukru.html

    OdpovědětVymazat
  39. Esme: no, na svatbe by to asi slo, kdyby vsechno ostatni bylo bile... :-)

    OdpovědětVymazat
  40. Dobrý večer!
    V první řadě chci pochváli naprosto monumentálně epický blog.
    Chci se zeptat: budu dělat narozeninový dort pro kamarádku. Bude s vanilkovým piškotovým korpusem a tvarohovou pěnou potažený marcipánem. Jde ten korpus "prosirupovat" třeba jahodovým sirupem?
    Děkuju
    Elisabeth

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, jsem rada, ze se blog libi. A urcite je mozne korpus prosirupovat, jenom mu to prospeje :-) At se podari.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...