neděle 11. července 2010

Třešňový koláč se skořicovou drobenkou


V Praze nikdo, všichni si užívaj' někde u vody a mě čeká celý víkend v práci. V noci. Abych se ve dne nenudila, vymyslela jsem, že si v páteční pauze mezi jednou a druhou prací něco upeču, v sobotu o tom napíšu a v neděli umřu vedrem. Přitápět si troubou v tomhle počasí může jenom trouba. A já...

Vygooglila jsem recept na třešňový koláč, cestou z práce koupila nádherné černé třešně a ještě pár drobností a vrhla jsem se na to. Jen jsem hoooodně ubrala cukru, protože jsem snad ještě nejedla (a ani jíst nechci) koláč, kde by bylo stejně cukru jako mouky.

Ingredience na formu o průměru 30cm:
(Tentokrát jsem objem přepočítala správně a nenadělala větší než malé množství koláčů, jak je mým zvykem. Jdu do sebe)

200g změklého másla
160g cukru krupice
lžička vanilkové esence
3 vejce
325g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
250ml mléka
---
500g zralých černých třešní (váha před vypeckováním)
---
100g másla
70g cukru krupice
1/2 lžičky mleté skořice
150g hrubé mouky
(V původním receptu je "plain flour", což si myslím, že je hladká, ale v mojí kuchařce dělají drobenku z hrubé, tak jsem to tak udělala. Příště zkusím hladkou, tahle drobenka je moc křupavá. Proč se mi nikdy nepovede udělat takovou drobenku, jakou dělá mamka?)


Postup:
Vypeckovala jsem třešně (což je otrava, ja vím, ale jestli něco nesnesu, tak je to třešňová bublanina s peckama. Když už věnuju čas pečení, tak mě snad neubyde, věnovat tomu deset minut navíc, ne?). Zapnula jsem troubu na 175°C, dno rozkládací dortové formy jsem vyložila pečícím papírem a boky ještě vymazala máslem. V robotu jsem utřela máslo s cukrem a vanilkovou esencí, přidala jsem vajíčka (pěkně jedno po druhém a počkat, až se každé pořádně zapracuje do hmoty). Po troškách jsem přidávala mouku prosátou s práškem do pečiva a nakonec jsem přilila mléko. Hmotu jsem vlila do připravené formy, uhladila a navrch naskládala třešně - pěkně jednu vedle druhé.
A teď drobenka. U nás doma se dělala vždycky tak, že se v kastrůlku rozehřálo máslo, sundalo ze sporáku, přidal se cukr a mouka, promíchalo se to, nadrobilo na koláč a bylo hotovo. Ve všech receptech, které jsem viděla, se ale drobenka dělá z másla studeného. Tak nevím. Vlastně ani nevím, z jaké mouky se dělá. Každopádně se koláč s drobenkou z hrubé mouky dá jíst a je - určitě i díky skořici - dokonce dost dobrý. Příště můžu použít jinou mouku.
Drobenku jsem nadrobila na koláč a dala péct na 45 minut.


Proč peču, když je takové vedro? Vím já? Asi, že mě to baví. Asi, že mi připadá, že bych si neměla nechat ujít všechno to ovoce, které teď venku dozrává. Asi, že jsem praštěná. A taky jsem chtěla udělat radost kolegům v práci. Tak snad jim bude chutnat...

18 komentářů:

  1. Naprosto rozumím, tolik skvělého ovoce se nedá nevyužít, proto člověk zkrátka musí i v tomhle horku péct nebo stát u sporáku a míchat marmeládu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se hlásím do klubu praštěných - zrovna včera jsem pekla skvostné muffiny s červeným rybízema bílou čokoládou - recept a fotopostup na mých stránkách: http://madlinakuchyne.blog.cz/0910/babovka-s-cervenym-rybizem-a-bilou-cokoladou
    Tentokrtá to teda byly muffiny, protože se mi fakt nechtělo čekat, až se upeče celá bábvka... :-) Tak aspoň v tom jsem slevila :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já taky dělám drobenku ze studeného másla, na kousky, cukr, mouku a pěkně muchlat prstama dokavaď to není pěkně sypké...to byla naše práce už od malička, když dělávala mamka drobenkový koláč...:-) Jinak je super když se do drobenky něco přidá...kokos, skořice, ořechy, přesně podle toho co se k čemu hodí, pak je to vždy luxusní mňamka...:-) Lucie ufa

    OdpovědětVymazat
  4. Mamka dělá z hladký mouky a cukru moučka, co si pamatuju, a já taky a je dobrá:-) Tvoje sestra:-)

    OdpovědětVymazat
  5. hmmm, vypadá tak nádherně a k nakousnutí :)...v tom případě jsem taky praštěná :D já právě předevčírem pekla třešnovou bábovku :) a taky mi to nijak nevadilo, baví nás to, tak si to neodebírejme :)

    OdpovědětVymazat
  6. to Aja, Madla a Lůc: tak nejak jsem si myslela, ze nejsem sama, kdo v tom horku pobiha po kuchyni...
    to Lucie ufa: ono to tak asi bude spravne, ale drobenka z rozehrateho masla je moc dobra a neni s tim tolik prace ;-)
    to moje sestra: diky Zuzi - ten mouckovej cukr bude ono - pac ja nesnasim to krupani...

    OdpovědětVymazat
  7. Je fakt, že je to náročnější z toho studeného másla, pokud si příště až bude něco s drobenkou vzpomenu, zkusím...:-) asi je to jako s korpusem na cheesecakeky. Někdo rozpustí máslo, a přidá sušenky, někdo to smíchá se studeným máslem...:-)
    Jinak já v tomhle vedru nepeču, naopak chladím a mrazím...dělám jeden sorbet za druhým...:-) meruňkový, angreštový, dneska z černého rybízu...už se těším, až to zmrzne, pokud to tedy v mrazáku vydrží, včera přítel snědl misku, ještě ani nebyla pořádně ztuhlá...:-) Lucie ufa

    OdpovědětVymazat
  8. to Lucie ufa: cheesecake jsem vzdycky delala z masla rozpusteneho, ale co jsem si koupila robota, tak hodim susenky se studenym maslem do foodprocessoru, dam tomu par pulsu a je to :-)
    sorbet jdu zkouset dneska, tak snad to bude pozivatelne...

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to fakt skvěle! Vedu v patrnosti :). Jinak taky se přidávám do klubu praštěných, co si přitápí troubou(včera třešňovou bublaninou).

    OdpovědětVymazat
  10. Včera jsem dostala od tchýně mísu třešní. Neodolám a jdu zkusit upéct. Dám vědět jak to dopadlo. Leňa

    OdpovědětVymazat
  11. dobrý den Lucko, nedávno jsem o Vás četla v Instinktu,od té doby vím, kde čerpat další sladké recepty :-).Máte můj obdiv a jdu zkusit třešňový koláč s drobenkou.
    Ivana

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý večer,
    taky jsem Vás poznala v Instinktu a díky Vašemu blogu se ze mě možná stane královna naší kuchyně !!! Tento víkend máme oslavu narozenin našeho syna a jeho kamarádů a každá rodina přinese nějakou dobrotu - já jsem si dala za úkol Váš koláč... Držte mi palce, prosím !
    Monika

    OdpovědětVymazat
  13. Lena: tak jak? ;-)
    Ivana: dekuji moc a doufam, ze budete spokojena
    Monika: drzim drzim a dekuji :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Mám velice ráda třešně, ale už jsem přejedená jogurtů a bublanin už se těším až vyzkouším tento recept, vypadá užasně:)

    OdpovědětVymazat
  15. Dnes zkouším, v troubě se peče verze se švestkami, ty mi jdou k té skořici nějak více. U nás doma se dělala drobenka z hrubé mouky,studeného másla a cukru v poměru 1:1:1, já použila polohrubou mouky a poměry tak nějak od oka, tak uvidíme:-) Těším se na další recepty...

    OdpovědětVymazat
  16. anonymni: svestky se skorici jsou fajn kombinace (a trocha rumu navrch neuskodi ;-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...