pondělí 26. dubna 2010

Thajské kuřecí kari s krevetami

Po delší době - konečně naslano. Tentokrát jsem nevařila já, ale můj drahý. Bylo to fajn - ochutnám něco nového a nemusím mýt nádobí.

On: přišla bys v uterý na večeři?
Já: jasně, co budeš vařit?
On: kari
Já: nebude to náhodou pálit?
On: jen trošku
Já (nahlas): oukej
Já (v duchu): naštěstí je dole v baráku pizzerka

Co se týká ingrediencí, byla jsem jak Alenka v říši divů. Kokosové mléko, červená kari pasta, citrónová tráva, bambusové výhonky, rybí omáčka (jééžišmarjááá). V životě jsem nic z toho v kuchyni nepoužila. Když jsem to viděla, začala jsem v duchu přemýšlet, jakou pizzu si objednám. Nakonec bylo ale všechno jinak - večeře byla dokonalá. Tolik nových (a dobrých) chutí!

Ingredience:
jasmínová rýže
2 kuřecí prsa
1 lžíce olivového oleje
1,5 lžíce červené kari pasty
1 plechovka kokosového mléka
1 lžička rybí omáčky
šťáva z půlky limety
2 výhonky (nebo co to je) citrónové trávy
několik bambusových výhonků
hrst krevet
hrst cherry rajčátek
hrst koriandru


Postup:
Jak jsem tak vypozorovala, je dobré si všechny ingredience nakrájet a připravit k ruce, protože příprava je rychlá. Začne se tím, že se dá vařit rýže.
Kuřecí maso nakrájené na kousky zprudka osmažíme na oleji ve woku. Vyndáme ho a dáme stranou. Do woku dáme kari pastu a asi minutu ji necháme prohřát. Přidáme kokosové mléko, rybí omáčku, limetovou šťávu, podélně rozkrojenou citrónovu trávu a bambusové výhonky. Do woku vrátíme maso a přihodíme krevety. Vaříme, dokud není maso měkké (asi 5 minut), občas zamícháme. Nakonec vhodíme přepůlená cherry rajčata a koriandr. Před servírováním vyndáme citrónovou trávu.

Kari bylo jen lehce pikantní, kokosové mléko a rýže pálivost utlumily. Mňam - a to jsem si chtěla, já bláhová, dávat pizzu!

4 komentáře:

  1. Na chvíli jsem znejistěla, zda jsem na správných stránkách, naštěstí mi ale dřív než jsem okno zavřela došlo, že ano. Abych pravdu řekla, chuť si nedokážu ani v nejmenším představit.
    A tento komentář spořádaně odešlu...

    OdpovědětVymazat
  2. proc znejistela? Kvuli te silene fotce z mobilu? :-)
    Popravde, chut je vazne zvlastni, nic znameho mi to nepripominalo... Kazdopadne mnamka to byla velka, uz mam slibene opakovani se zelenou kari pastou a slibuju, ze sem pak dam lepsi fotku...

    OdpovědětVymazat
  3. Nikoliv, ale díky naprosto jasné absenci cukru a užívání trouby =)

    OdpovědětVymazat
  4. No teda! Mam tu i jine slane recepty ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...