sobota 10. dubna 2010

Čokoládový cheesecake

Co člověku zbývá, když mu v lednici překážejí dvě vaničky Philadelphie a zbytek čokoládové polevy, než si udělat cheesecake. Tenhle je tedy ze zbytků, což zní děsně - když ale máte v lednici zbytky z kvalitních potravin, nemůže to vyjít špatně.

Korpus se standardně dělá z rozdrcených sušenek smíchaných s rozpuštěným máslem. Sušenky doma nemívám, rozhodla jsem se tedy pro korpus jiný.

100g změklého másla
20g cukru krupice
120g hladké mouky
špetka soli

Zapnula jsem troubu na 180°C. Vyšlehala jsem máslo s cukrem, přidala mouku a sůl a vypracovala jsem těsto. Vroubkovanou formu (průměr 20cm) jsem vyložila pečícím papírem a na něj rozprostřela těsto. Namačkala jsem ho do všech záhybů. Dno jsem propíchala vidličkou a dala na 20 minut péct, až těsto zezlátlo. Troubu jsem ztlumila na 160°C.

V mezičase jsem připavila krém.

250g krémového sýra (Philadelphia)
70g cukru krupice
zbytek čokoládové polevy (cca 100g čokolády +50ml smetany ke šlehání)
1 vejce
lžička vanilkové esence
3 lžíce smetany ke šlehání

Vymíchala jsem sýr s cukrem dohladka. Do sýra jsem přidala rozpuštěnou čokoládovou polevu a promíchala. Vmíchala jsem vejce, vanilkovou esenci a smetanu ke šlehání. Hmotu je třeba míchat jen tolik, aby se všechny ingredience spojili, ale krém se nenašlehal.
Krém jsem přendala do předpečeného korpusu, uhladila, párkrát s formou bouchla o stůl, aby se uvolnily vzduchové bubliny a dala péct ve vodní lázni (do trouby jsem vložila vyšší pekáč, do něj položila formu a nalila horkou vodu tak, aby forma s koláčem byla ponořená asi do 2/3 výšky).
Pekla jsem asi 40 minut, až byly kraje koláče pevné a střed se ještě trošku klepal. Nechala jsem ho zchladnout a na noc jsem ho šoupla do lednice.

Cheesecake vyšel náramně - sametová konzistence, typická chuť krémového sýra s kapkou hořkosti z čokolády. Doufám, že mým strávníkům bude chutnat a nikdo nepozná, že je ze zbytků...

19 komentářů:

  1. Tvůj cheesecake mě samožzřejmě zaujal, hlavně by mě zajímala velikost formy a jeden technický detail. Jak to, že ti funguje vyhledávání? Já to zkoušela horem dolem, s extra oknem, bez něho, ale nikdy mi to nic nenašlo.Jdu se v tom ještě vrtat.

    OdpovědětVymazat
  2. Pajo, prumer formy je 20cm (je to v textu ;-))a cheesecake vysel nizky, jen asi 1,5cm. Ale je hodne cokoladovy, takze i kdyz jsem ho krájela na 8 opravdu malych dilu, tak ty porce jsou akorat - je to dost "hutne".
    Co se tyka vyhledavani, tak moc nechapu dotaz. Nefunguje Ti vyhledavani na mych strankach?

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem to ale ťula. A vyhledávání nefunguje u mě. Z neznámého důvodu nachází výsledky jen za poslední měsíc, což je dost ošemetné.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, výborný web :) brownies byly dokonalé... kdyby ses náhodou do budoucna chystala na red velvet cupcakes ( http://www.joyofbaking.com/RedVelvetCupcakes.html) , hrozně by mě zajímaly zkušenosti ;)... stále na ně sbírám odvahu... hezký den:) M.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, máš užásný blog, stanu se pravidelným čtenářem .. neuvažuješ o založení profilu na facebooku? Zdraví Jakub

    OdpovědětVymazat
  6. to Monika: diky za pochvalu :-) Na red velvet cupcakes se chystam, tak snad vyjdou...
    to Jakub: diky :-) Na FB mam osobni profil a o jinem jsem neuvazovala.
    L.

    OdpovědětVymazat
  7. Mila Lucie, take se pokousim o cokoladovy cheesecake, ale mam velky problem, cheesecake po upeceni temer vzdycky popraska!!! coz mi bere vitr z plachet...mam trochu jiny recept nez ty, ale myslim, ze ve slozeni to neni, pecu na 140 v horkovzdusne troube asi 1h a 20 minut..dekuju moc za odpoved

    OdpovědětVymazat
  8. Mila Anicko, i mne se nekdy stane, ze mi cheesecake popraska i pres to, ze se snazim dodrzovat postup a vsechny figle... Tady jsou nektere, ktere me zrovna ted napadaji:
    1) podle vsech receptu, ktere znam se nedoporucuje horkovzdusna trouba a je nutne pect ve vodni lazni (podle me zkusenosti je to opravdu obrovsky rozdil ve vysledne chuti a konzistenci)
    2) pozor na preslehani hmoty (dostane se do ni vzduch a bublinky v hmote potom zapricinuji praskani) - je treba promichat jen natolik, aby se ingredience spojily a ne to cele slehat. Stejne se tam ale nejake bublinky udelaji, odstranit by se mely bud tim, ze do cheesecaku pred pecenim nozem udelame nekolikrat velke 'S' nebo celou formou prastime o stul.
    3) je mozne, ze cheesecake peces moc dlouho, takze se vysusi a praskne
    4) chlazeni cheesecaku by melo probihat postupne - nejprve nechat v pootevrene troube, po nejake dobe presunout do pokojove teploty a teprve po vychladnuti dat do lednice
    5) ja po upeceni vzdy 'objedu' okraj cheesecaku nozem - tak se odlepi od kraju a nepraskne
    Tady jsem nasla navod na cheesecake krok za krokem (ingredience jsou tedy "po cesku", ale postup je popsan krasne)
    http://www.labuznik.com/article.php?ID=187
    Preju hodne stesti pri dalsich pokusech :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Mila Lucie, dekuji velmi za tipy, vyzkousim a dam vedet..jen z tou horkovzdusnou troubou budem problem, jinou nemam :o( no uvidime, sama jsem zvedava. Diky!!

    OdpovědětVymazat
  10. Lucie, diky!! Kombinaci tvych rad jsem docilila neskutecneho nepopraskaneho cokoladoveho zazraku!! Parada, snad to pujde uz porad takhle dobre;o)

    OdpovědětVymazat
  11. to Anicka: neni vubec zac, jsem moc rada, ze se povedl... Vzdycky se trosku bojim, jestli moje rady budou k necemu (jsem totiz pekarka-zacatecnice).

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Lucie, potřebovala bych poradit. Chystám se dělat nepečený čokoládový a klasický cheesecake (pro dvojčata :-) ) a chtěla bych na něj i čokoládovou polevu. Jenže bych potřebovala, aby čokoládová poleva nebyla tuhá. Na klasickou verzi totiž chci dát zakysanku, tak aby byly co nejvíce podobné. Neměla bys nějaký tip?

    OdpovědětVymazat
  13. to Ire: zkus ochutit zakysanku kakaem a cukrem, bude to to same, jen v kakaove verzi :-)

    OdpovědětVymazat
  14. :-) to mě taky napadlo, jen jsem si nebyla jistá, jestli to bude chutnat dobře... ale asi vlastně proč by nemělo :-) díky

    OdpovědětVymazat
  15. Jsem nepekařka nebo necukrářka? Každopádně se snažím péct makronky už hodně dlouho a furt se nedaři..ale viděla jsem tvuj cheesecake v uvodní fotce a tak se mi libil, že jsem ho zkusila upéct. A povedl se napoprvé!! V to jsem vubec nedoufala a tak jsem druhy den upekla ještě jeden! Moc díky za recept!!

    OdpovědětVymazat
  16. Radka: makronky jsou potvory, podle toho se neda nic hodnotit :-) A jak vidis, tak jsi sikovna cukrarka, kdyz se dort povedl :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Taky hlásím úspěch, dort nepopraskal a je výborný. Přidávám si stálici do kuchařky. :) Mockrát děkuji za recept. Až nám klesne hladina cukru a čokolády v krvi, tak se pouštím do dalšího! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...