středa 28. října 2009

Bábovka

Taky jste měli ve škole spolužačku (kluci to, nevím proč, nedělají), která před každou hodinou hlasitě vykládala, jak nic neumí a tu písemku zcela jistě naprosto zvorá, ale nakonec měla samozřejmě za jedna? Já jich měla několik a vždycky mě tím nevýslovně štvaly.

Jedna z takových spolužaček, je moje kamarádka Martina. Ze školy jsme pryč, ale něco z toho v ní zůstalo. Projevuje se to tak, že tvrdí, že neumí vařit ani péct, ale pak se u ní stavíte cestou z práce a dostanete k večeři naprosto luxusní vajíčkovou pomazánku na ještě teplé housce a navíc krabičku s bábovkou na snídani. Nevím, jestli to je věkem nebo tím, že v kuchyni mi to jde líp, než ve škole, ale už mě to "Jéééééžišmarjááá, já to vůůůůbec neumim" prostě nevytáčí. Teď už jenom škemrám o recepty.
Ingredience:
4 vejce
300g cukru krupice
1 lžička vanilkové esence
250ml mléka + 3 lžíce

250ml oleje
400g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
2 lžičky citrónové kůry
50g rozinek namočených předem v 1dcl rumu
kousek másla, troška mouky na vymazání a vysypání formy

Postup:
Vejce jsem lehce prošlehala metličkou, přidala jsem cukr, vanilku a mléko a promíchala. Střídavě jsem po troškách přidávala olej a mouku s práškem do pečiva. Nakonec jsem tam hodila citrónovou kůru a rozinky i s rumem. Asi 3/4 hmoty jsem vlila do vymazané a vysypané formy. Zjistila jsem, že nemám ani gram kakaa.
Oblíkla jsem si bundu a běžela jsem do večerky. Běžela jsem i zpátky, protože byla zapnutá trouba.
Do zbylé hmoty jsem přimíchala kakao a 3 lžíce mléka na rozředění. Tmavou hmotu jsem vlila do světlé a několikrát jsem do toho šťouchla vařečkou, aby se tmavá část dostala do světlé a vytvořila mramorový vzor. Bábovku jsem pekla 50 minut na 180°C.
Hádanka na konec - co vám připomíná mozaika v bábovce od Martiny?


3 komentáře:

  1. Nahoře dvakrát atomový výbuch a dole slon s chobotem nahoru? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Bingo! Slon se teda hadat nemel, slo jen o ty atomovy hriby...

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...