čtvrtek 29. října 2009

Dýňová polévka


Popravdě - nikdy jsem nic dýňového nevařila, nepekla a dokonce ani nejedla (pokud nepočítám dýňový kompot a la ananas, což je opravdovej hnus). Jenže - odolejte, když všude kolem se to hemží spoustou dýní a každý z nich vaří, peče nebo do nich aspoň "halloweensky" něco vyřezává. Dýně je prostě IN!
Po delším pobíhání po obchodech a přesvědčování prodavačů, že opravdu nepotřebuju celou desetikilovou dýni se mi podařilo koupit asi 1,5 kilovej kus z jedné oranžové krasavice. Rozhodla jsem se zkusit dýňovou polévku.

Dýni jsem oloupala, nakrájela na plátky a dala péct do trouby (200°C, ale zapomněla jsem kouknout na čas, takže prostě - pekla jsem jí tak dlouho, až byla měkká).

Na másle jsem nechala zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno (uronila jsem slzu, protože byla nějaká čerstvá), přihodila jsem tři bobkové listy a půlku upečených plátků dýně. Trošku jsem to vidličkou pomačkala a přilila vodu (jen tolik, aby dýně byla ponořená). Přidala jsem sůl, pepř a kmín. Chvilku jsem to celé vařila, občas zamíchala a dolila trochu vody. Vyndala jsem bobkové listy a rozmixovala všechno tyčovým mixérem. Nevypadalo to jako polévka, spíš jako meruňková přesnídávka pro děti, ale chutnalo to dobře. Na talíři jsem polévku doplnila lžičkou bílého jogurtu a hrstkou opražených solených dýňových semínek.

Zdá se vám, že jsem zapomněla na druhou půlku pečených dýňových plátků? Nezapomněla. Rozmixovala jsem je na pyré a schovala do mrazáku na horší časy.

3 komentáře:

  1. fantastický styling ... toto jste se někde učila nebo to vychází čistě z okamžitého nápadu?
    Moc se mi také líbí fotografie, čím fotíte?

    OdpovědětVymazat
  2. dekuji za pochvalu, bohuzel to stale nevypada tak, jak bych chtela... byla jsem sice na kurzu foceni, ale byl to vseobecny kurz, takze foceni ani aranzovani jidla se neprobiralo (myslim, ze v CR se takovy kurz ani nenabizi). Fotim Olympusem E510.

    OdpovědětVymazat
  3. K dýňové polévce mám velmi láskyplný vztah. Asi takový, jako když vám při každé návštěvě doktora v čekárně paní třikrát během dvaceti minut předvede skvělý recept na polévku z dýně Hokkaidó, až ji budete v důsledku podlomeného zdraví moci citovat i ve spánku. Každopádně mě nalomila hodně, neboť jsem se už tehdy dostala do fáze, přemýšlím o tom.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...