pondělí 22. února 2016

Zázvorové crème brûlée s citrusovým kompotem a kandovanou kůrou


Budeme dělat, že poslední příspěvek jsem nenapsala před dlouhými čtyřmi měsíci, co říkáte? Zdá se, že blog už prostě nebude jako dřív a já se pokusím kvůli tomu netrápit. Tak.

Kdo na mě ještě nezanevřel, za odměnu tu má recept na dezert, který jsem připravila do zimního menu Café Lounge. 

Na 8 porcí

Crème brûlée
Ingredience:
25 g čerstvě vymačkané zázvorové šťávy
250 ml smetany ke šlehání
250 ml mléka
60 g cukru krupice
100 g žloutků
třtinový cukr na dokončení

Postup:
Zázvor oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z něj potřebné množství šťávy. Těžko říct, kolik zázvoru je na to potřeba, ale když je hodně čerstvý a šťavnatý, tak asi 80 g. 
Žloutky dáme do větší misky a rozmícháme je s cukrem. 
Smetanu s mlékem přivedeme k varu a velmi pomalu, za stálého míchání, vléváme horkou tekutinu do žloutků.
Přimícháme zázvorovou šťávu, přecedíme a rozdělíme do osmi zapékacích misek. 
Pečeme na 100°C asi 50 minut. 
Po vychlazení posypeme povrch lžičkou cukru a pomocí flambovací pistole vytvoříme karamelovou krustu. 

Kandovaná kůra
Ingredience:
2 pomeranče
1 růžový grep
2 citrony
500ml vody
250g cukru krupice
5 kuliček černého pepře
1 hvězdička badyánu
1/2 vanilkového lusku

Postup:
Do kastrolu dáme vařit vodu.
Z citrusů (nejlépe chemicky neošetřených) odřízneme vršek a spodek a okrájíme kůru - ostrým nožem krájíme plátky svrchu dolů. Klidně i s vrstvou bílé hořké části pod slupkou. Citrusy si schováme na kompot. Kůru vhodíme do vařící vody a necháme 2 minuty vařit. Poté slijeme a kůru dáme do ledové vody. Vaření a chlazení ještě dvakrát zopakujeme.
V kastrolu smícháme 500 ml vody, cukr, šťávu z 1 citronu, badyán, vanilku (lusk rozřízneme a vyškrábeme z něj semínka) a rozdrcený pepř. Přivedeme k varu, necháme rozpustit cukr, přidáme kůru a kastrol zakryjeme ze 3/4 pokličkou. Vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.
Kůry bude více, než se spotřebuje na osm porcí, ale můžeme ji zamrazit a použít příště.

Kompot
Ingredience:
125 g cukru krupice
100 ml vody
2 pomeranče
1 růžový grep
šťáva z 1 citronu

Postup:
Vodu přivedeme k varu, přisypeme cukr a rozpustíme ho. Dáme trochu vychladnout. Zatím si z pomerančů a grepu vyřežeme segmenty - asi takhle - a ty, spolu se zachycenou šťávou dáme do vlažného cukrového rozvaru. Dochutíme citrónovou šťávou. Vychladíme.

Karamelový krém
Ingredience:
125 g cukru krupice
45 g změklého másla
120 g smetany ke šlehání

Postup:
Cukr dáme do kastrolu se silným dnem a na mírném ohni utavíme na světlý karamel. Opatrně vmícháme na kostička nakrájené máslo a když se rozpustí, vlijeme smetanu. Pozor, směs může hodně bublat, tak se neopařte. Necháme vychladnout.

Byl u nás někdo mlsat? Chutnalo?

5 komentářů:

  1. Luci, objevila jsem vás náhodou na FB přes Anýzovku a musím říct, že to je nádhera vás číst. Budu muset od vás i něco ochutnat. Tak ať vám hrnce stále bublají a trouba peče :-) Zuzana De Rosa

    P.S. pokud vás potěší inspirace z toskánského bytí a žití, mrkněte na můj blog Signora http://jasignora.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to tak náádherně! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Měl jsem v Loungi a bylo to boží!

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá inspirace tato kombinace mi bude určitě chutnat!

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá o úžasně! Určitě vyzkoušim :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...