pondělí 22. února 2016

Zázvorové crème brûlée s citrusovým kompotem a kandovanou kůrou


Budeme dělat, že poslední příspěvek jsem nenapsala před dlouhými čtyřmi měsíci, co říkáte? Zdá se, že blog už prostě nebude jako dřív a já se pokusím kvůli tomu netrápit. Tak.

Kdo na mě ještě nezanevřel, za odměnu tu má recept na dezert, který jsem připravila do zimního menu Café Lounge. 

Na 8 porcí

Crème brûlée
Ingredience:
25 g čerstvě vymačkané zázvorové šťávy
250 ml smetany ke šlehání
250 ml mléka
60 g cukru krupice
100 g žloutků
třtinový cukr na dokončení

Postup:
Zázvor oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z něj potřebné množství šťávy. Těžko říct, kolik zázvoru je na to potřeba, ale když je hodně čerstvý a šťavnatý, tak asi 80 g. 
Žloutky dáme do větší misky a rozmícháme je s cukrem. 
Smetanu s mlékem přivedeme k varu a velmi pomalu, za stálého míchání, vléváme horkou tekutinu do žloutků.
Přimícháme zázvorovou šťávu, přecedíme a rozdělíme do osmi zapékacích misek. 
Pečeme na 100°C asi 50 minut. 
Po vychlazení posypeme povrch lžičkou cukru a pomocí flambovací pistole vytvoříme karamelovou krustu. 

Kandovaná kůra
Ingredience:
2 pomeranče
1 růžový grep
2 citrony
500ml vody
250g cukru krupice
5 kuliček černého pepře
1 hvězdička badyánu
1/2 vanilkového lusku

Postup:
Do kastrolu dáme vařit vodu.
Z citrusů (nejlépe chemicky neošetřených) odřízneme vršek a spodek a okrájíme kůru - ostrým nožem krájíme plátky svrchu dolů. Klidně i s vrstvou bílé hořké části pod slupkou. Citrusy si schováme na kompot. Kůru vhodíme do vařící vody a necháme 2 minuty vařit. Poté slijeme a kůru dáme do ledové vody. Vaření a chlazení ještě dvakrát zopakujeme.
V kastrolu smícháme 500 ml vody, cukr, šťávu z 1 citronu, badyán, vanilku (lusk rozřízneme a vyškrábeme z něj semínka) a rozdrcený pepř. Přivedeme k varu, necháme rozpustit cukr, přidáme kůru a kastrol zakryjeme ze 3/4 pokličkou. Vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.
Kůry bude více, než se spotřebuje na osm porcí, ale můžeme ji zamrazit a použít příště.

Kompot
Ingredience:
125 g cukru krupice
100 ml vody
2 pomeranče
1 růžový grep
šťáva z 1 citronu

Postup:
Vodu přivedeme k varu, přisypeme cukr a rozpustíme ho. Dáme trochu vychladnout. Zatím si z pomerančů a grepu vyřežeme segmenty - asi takhle - a ty, spolu se zachycenou šťávou dáme do vlažného cukrového rozvaru. Dochutíme citrónovou šťávou. Vychladíme.

Karamelový krém
Ingredience:
125 g cukru krupice
45 g změklého másla
120 g smetany ke šlehání

Postup:
Cukr dáme do kastrolu se silným dnem a na mírném ohni utavíme na světlý karamel. Opatrně vmícháme na kostička nakrájené máslo a když se rozpustí, vlijeme smetanu. Pozor, směs může hodně bublat, tak se neopařte. Necháme vychladnout.

Byl u nás někdo mlsat? Chutnalo?

6 komentářů:

  1. Luci, objevila jsem vás náhodou na FB přes Anýzovku a musím říct, že to je nádhera vás číst. Budu muset od vás i něco ochutnat. Tak ať vám hrnce stále bublají a trouba peče :-) Zuzana De Rosa

    P.S. pokud vás potěší inspirace z toskánského bytí a žití, mrkněte na můj blog Signora http://jasignora.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to tak náádherně! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Měl jsem v Loungi a bylo to boží!

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá inspirace tato kombinace mi bude určitě chutnat!

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá o úžasně! Určitě vyzkoušim :)

    OdpovědětVymazat
  6. شركة امست للتنظيف افضل شركة لتنظيف المنازل والشقق والفللوالبيوت والمجالس والكنب والمفروشات والخزانات بالقطيف والمنطقة الشرقية لديها عمالة مدربة وخصومات هائلة طما توفر خدمات مكافحة الحشرات ورش المبيدات بالقطيف باسعار رخيصة ومناسبة وخصومات هائلة

    شركة امست للتنظيف

    امست للنظافة القطيف
    شركة امست لمكافحة الحشرات
    شركة امست لرش المبيدات

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...