Budeme dělat, že poslední příspěvek jsem nenapsala před dlouhými čtyřmi měsíci, co říkáte? Zdá se, že blog už prostě nebude jako dřív a já se pokusím kvůli tomu netrápit. Tak.
Kdo na mě ještě nezanevřel, za odměnu tu má recept na dezert, který jsem připravila do zimního menu Café Lounge.
Na 8 porcí
Crème brûlée
Ingredience:
25 g čerstvě vymačkané zázvorové šťávy
Ingredience:
25 g čerstvě vymačkané zázvorové šťávy
250 ml smetany ke šlehání
250 ml mléka
60 g cukru krupice
100 g žloutků
třtinový cukr na dokončení
Postup:
Zázvor oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z něj potřebné množství šťávy. Těžko říct, kolik zázvoru je na to potřeba, ale když je hodně čerstvý a šťavnatý, tak asi 80 g.
Zázvor oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z něj potřebné množství šťávy. Těžko říct, kolik zázvoru je na to potřeba, ale když je hodně čerstvý a šťavnatý, tak asi 80 g.
Žloutky dáme do větší misky a rozmícháme je s cukrem.
Smetanu s mlékem přivedeme k varu a velmi pomalu, za stálého míchání, vléváme horkou tekutinu do žloutků.
Přimícháme zázvorovou šťávu, přecedíme a rozdělíme do osmi zapékacích misek.
Přimícháme zázvorovou šťávu, přecedíme a rozdělíme do osmi zapékacích misek.
Pečeme na 100°C asi 50 minut.
Po vychlazení posypeme povrch lžičkou cukru a pomocí flambovací pistole vytvoříme karamelovou krustu.
Kandovaná kůra
Ingredience:
2 pomeranče
1 růžový grep
2 citrony
500ml vody
250g cukru krupice
5 kuliček černého pepře
1 hvězdička badyánu
1/2 vanilkového lusku
Postup:
Do kastrolu dáme vařit vodu.
Z citrusů (nejlépe chemicky neošetřených) odřízneme vršek a spodek a okrájíme kůru - ostrým nožem krájíme plátky svrchu dolů. Klidně i s vrstvou bílé hořké části pod slupkou. Citrusy si schováme na kompot. Kůru vhodíme do vařící vody a necháme 2 minuty vařit. Poté slijeme a kůru dáme do ledové vody. Vaření a chlazení ještě dvakrát zopakujeme.
V kastrolu smícháme 500 ml vody, cukr, šťávu z 1 citronu, badyán, vanilku (lusk rozřízneme a vyškrábeme z něj semínka) a rozdrcený pepř. Přivedeme k varu, necháme rozpustit cukr, přidáme kůru a kastrol zakryjeme ze 3/4 pokličkou. Vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.
Kůry bude více, než se spotřebuje na osm porcí, ale můžeme ji zamrazit a použít příště.
Kompot
Ingredience:
125 g cukru krupice
100 ml vody
2 pomeranče
1 růžový grep
šťáva z 1 citronu
Postup:
Vodu přivedeme k varu, přisypeme cukr a rozpustíme ho. Dáme trochu vychladnout. Zatím si z pomerančů a grepu vyřežeme segmenty - asi takhle - a ty, spolu se zachycenou šťávou dáme do vlažného cukrového rozvaru. Dochutíme citrónovou šťávou. Vychladíme.
Karamelový krém
Ingredience:
125 g cukru krupice
45 g změklého másla
120 g smetany ke šlehání
Postup:
Cukr dáme do kastrolu se silným dnem a na mírném ohni utavíme na světlý karamel. Opatrně vmícháme na kostička nakrájené máslo a když se rozpustí, vlijeme smetanu. Pozor, směs může hodně bublat, tak se neopařte. Necháme vychladnout.
Ingredience:
2 pomeranče
1 růžový grep
2 citrony
500ml vody
250g cukru krupice
5 kuliček černého pepře
1 hvězdička badyánu
1/2 vanilkového lusku
Postup:
Do kastrolu dáme vařit vodu.
Z citrusů (nejlépe chemicky neošetřených) odřízneme vršek a spodek a okrájíme kůru - ostrým nožem krájíme plátky svrchu dolů. Klidně i s vrstvou bílé hořké části pod slupkou. Citrusy si schováme na kompot. Kůru vhodíme do vařící vody a necháme 2 minuty vařit. Poté slijeme a kůru dáme do ledové vody. Vaření a chlazení ještě dvakrát zopakujeme.
V kastrolu smícháme 500 ml vody, cukr, šťávu z 1 citronu, badyán, vanilku (lusk rozřízneme a vyškrábeme z něj semínka) a rozdrcený pepř. Přivedeme k varu, necháme rozpustit cukr, přidáme kůru a kastrol zakryjeme ze 3/4 pokličkou. Vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.
Kůry bude více, než se spotřebuje na osm porcí, ale můžeme ji zamrazit a použít příště.
Kompot
Ingredience:
125 g cukru krupice
100 ml vody
2 pomeranče
1 růžový grep
šťáva z 1 citronu
Postup:
Vodu přivedeme k varu, přisypeme cukr a rozpustíme ho. Dáme trochu vychladnout. Zatím si z pomerančů a grepu vyřežeme segmenty - asi takhle - a ty, spolu se zachycenou šťávou dáme do vlažného cukrového rozvaru. Dochutíme citrónovou šťávou. Vychladíme.
Karamelový krém
Ingredience:
125 g cukru krupice
45 g změklého másla
120 g smetany ke šlehání
Postup:
Cukr dáme do kastrolu se silným dnem a na mírném ohni utavíme na světlý karamel. Opatrně vmícháme na kostička nakrájené máslo a když se rozpustí, vlijeme smetanu. Pozor, směs může hodně bublat, tak se neopařte. Necháme vychladnout.
Byl u nás někdo mlsat? Chutnalo?
Luci, objevila jsem vás náhodou na FB přes Anýzovku a musím říct, že to je nádhera vás číst. Budu muset od vás i něco ochutnat. Tak ať vám hrnce stále bublají a trouba peče :-) Zuzana De Rosa
OdpovědětVymazatP.S. pokud vás potěší inspirace z toskánského bytí a žití, mrkněte na můj blog Signora http://jasignora.blogspot.it/
Vypadá to tak náádherně! :)
OdpovědětVymazatMěl jsem v Loungi a bylo to boží!
OdpovědětVymazatSkvělá inspirace tato kombinace mi bude určitě chutnat!
OdpovědětVymazatNEPLECHA NA PLECHU
Vypadá o úžasně! Určitě vyzkoušim :)
OdpovědětVymazatشركة امست للتنظيف افضل شركة لتنظيف المنازل والشقق والفللوالبيوت والمجالس والكنب والمفروشات والخزانات بالقطيف والمنطقة الشرقية لديها عمالة مدربة وخصومات هائلة طما توفر خدمات مكافحة الحشرات ورش المبيدات بالقطيف باسعار رخيصة ومناسبة وخصومات هائلة
OdpovědětVymazatشركة امست للتنظيف
امست للنظافة القطيف
شركة امست لمكافحة الحشرات
شركة امست لرش المبيدات