čtvrtek 27. června 2013

Life of Pie - Výzva The Daring Bakers'


Tentokrát jen telegraficky, neboť jsem pořád unavená z Apetit pikniku a to až tak, že jsem včera cestou z práce málem usnula na zastávce autobusu. Ve stoje.
Červnovou výzvu pro nás připravila Rachael z blogu pizzarosa. Vyzvala nás, abychom upekli koláč alespoň podle jednoho ze čtyř daných receptů, ale samozřejmě nás ponoukala k vyzkoušení všech. Na výběr byl Momofuku Milk Bar's Crack Pie, Čokoládovo-karamelový koláč, italská Crostata di Marmellata a tradiční Double Crust Pie. Stihla jsem jen ten poslední - s rebarborou, i když čokoláda s karamelem mě - zejména v deštivém počasí začátku měsíce - děsně lákala a Crostatu mám na seznamu k upečení kdovíjakdlouho. Crack Pie jsem už zkoušela (a asi časem zopakuji, ale neměla jsem před Apetit piknikem prostě energii na nic složitého).

Koláč s rebarborou

Ingredience na koláčovou formu o průměru 20-24cm:
150g másla
250g hladké mouky
10g cukru krupice
špetka soli
45-120 ml ledové vody
---
cca 1-1,5kg rebarbory, očištěné a nakrájené na špalíčky
cukr podle chuti
---
1 vejce prošlehané s 1/2 lžící vody

Postup:
Máslo zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minut v mrazáku. Zatím do mísy prosejeme mouku a vmícháme cukr a sůl. Mísu můžeme dát do lednice.
Zmrzlé máslo nastrouháme na hrubém struhadle do moučné směsi vidličkou promícháme tak, aby všechny kousky másla byly obalené. Přilijeme 45ml ledové vody a vidličkou zpracováváme, až vznikne vláčné těsto. Podle potřeby po lžících přidáváme další vodu. Nakonec rukama rychle smáčkneme tak, aby vznikla koule - nehněteme, nezahříváme, pracujeme rychle - zabalíme ji do fólie a dáme chladit alespoň na půl hodiny.
Troubu předehřejeme na 220°C. Koláčovou formu vymažeme máslem.
2/3 těsta rozválíme na tenkou placku a vyložíme jí formu až ke krajům, může lehce přečnívat. Dno propícháme vidličkou.
Na těsto navršíme rebarboru smíchanou s cukrem (můžeme je smíchat předem a slít šťávu, kterou rebarbora pustí, aspoň pak koláč nebude plavat) a zakryjeme plátem, který jsme vyváleli ze zbylé třetiny těsta. Přečnívající kraje ze spodního plátu přetáhneme přes vrchní a vidličkou přitlačíme k sobě, aby se koláč během pečení neotevřel. Povrch koláče propícháme vidličkou nebo do něj nůžkami vystřihneme ozdobné tvary. Nakonec koláč pomažeme vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě 20 minut. Poté stáhneme teplotu na 180°C a dopékáme dalších 30 minut, až povrch pořádně zezlátne.


Kdo si chce vyzkoušet další recepty, najde je tady.

Díky Rachael za pěknou vývzu, snad se k čokoládovo-karamelovému koláči dostanu brzy.

5 komentářů:

  1. Looks delicious, great job on the challenge!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to mě teda ta crostata přišla jednodušší :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já se původně taky chystala na Apple pie, ten Tvůj vypadá moc hezky! Ale nakonec nějak zvítězil chocolate-caramel tart :-)

    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/life-of-pie-cervnova-vyzva-daring-bakers.html

    OdpovědětVymazat
  4. Tamara: thank you :-)
    Barbara: podle me je to prast jako uhod. Ja navic dostala ocistenou a nakrajenou rebarboru od sestry, takze jsem to mela fakt hotove hned (v pauze mezi zasychanim macarons na Apetit piknik)
    Esme: cokolada a karamel je moje volba vzdycky, ale tentokrat zvitezilo darovane ovoce a nedostatek casu... Diky :-)

    OdpovědětVymazat
  5. hello,, i'm just visit,, have a nice day :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...