středa 1. května 2013

Savarin - Výzva The Daring Bakers'


 
Dubnovou výzvu pro nás připravila Natalia z blogu Gatti Fili e Farina a vyzvala nás, abychom upekli tradiční dezert Savarin přesně podle daného receptu. Volnou ruku jsme měli při volbě příchutě sirupu, krému a ovoce.
Řeknu vám to upřímně, jsem z toho - mírně řečeno - v rozpacích. Spousta práce, času a nádobí (jako z toho bylo nádobí, že jsem se ze zoufalství chtěla utopit ve dřezu!) a výsledek se rovná dusivé buchtě namočené do sirupu. Kraje rozmočené, jako když si máčíte vánočku do kakaa, spadne vám do hrnku a nemůžete ji vylovit. Nebo jako když nám na puťáku zmoknul chleba, co jsme nechaly před stanem. Doprostřed se sirup nějak nedostal, takže "jupijou", máme tady další variantu dusivé hrůzy à la Challah. Když k tomu přidáte dostatek šlehačky a ovoce (a odmyslíte si odporně promáčené kraje, které by ani mýval nežral), určitě najdete někoho, kdo to sní. Nebo Savarina vyhodíte, jako to udělala Terezka. Vůbec, co jsem četla u kolegyň Odvážných pekařek, spousta jich byla z dubnové výzvy zklamaná.
S původem Savarina to není úplně jednoznačné, ale zdá se, že je inspirován dezertem Rum Baba. Kdo ví, možná, kdybych Savarin nebo sebe namočila do rumu, dopadlo by to líp. Ať tak nebo tak, druhou šanci u mě nedostane.
 
Ingredience (na něco tak neuvěřitelně obrovského, že nestačíte valit oči - klasická bábovková forma nestačí):
350g chlebové mouky (dala jsem pšeničnou, ale asi jsem měla použít klasickou hladkou "00", pizza mouku nebo nějakou jinou vysokolepkovou)
2 lžíce vlažné vody
6 vajec; bílky a žloutky zvlášť
4g sušeného nebo 15g čerstvého droždí
4 lžíce cukru
75g změklého másla
kůra z jednoho citronu (nemusí být)
1 lžička soli
kousek másla na vymazání formy, pracovní plochy a rukou
 
Postup:
V misce smícháme vlažnou vodu se třemi lžícemi mouky a droždím, zakryjeme a necháme kynout asi hodinu.
Po první půlhodině dáme bílky do mísy robotu s K-metlou, šleháme na nejnižší rychlost a postupně přidáváme mouku, až máme těsto, které se lepí na stěny mísy. Je to asi 250-270g mouky. Zakryjeme fólií a necháme 30 minut odpočívat.
Do mísy přidáme kvásek (který v té době kyne už požadovanou hodinu), lžíci mouky a kůru a mícháme na nejnižší rychlost. Jakmile se těsto začne odlepovat od stěn mísy, přidáme jeden žloutek a po jeho zapracování lžíci mouky. Další žloutek, cukr a lžíci mouky. Trošku zvýšíme rychlost, přidáme třetí žloutek, sůl a lžíci mouky. Pokračujeme se zbylými žloutky a moukou (jednu lžíci si schováme), až těsto začne tvořit něco jako vlákna. Přídáme máslo a poslední lžíci mouky. Necháme míchat, až těsto projde "okénkovým testem".
Mísu zakryjeme fólií a necháme kynout, až ztrojnásobí svůj objem - trvá to 2-3 hodiny.
Formu (buď máme pravou savarinovou nebo vezmeme nějakou velkou bábovkovou - potřebujeme tu dutinu uprostřed) vymažeme máslem.
Pracovní plochu, svoje ruce a případné náčiní, které hodláme používat při překládání (https://www.youtube.com/watch?v=ZnxiawZoL4A) a tvarování (https://www.youtube.com/watch?v=ta2_h6Qogp0) těsta, to všechno pomažeme máslem - pekelně to lepí.
Vytvarujeme bochánek, palcem uděláme do středu díru a přesuneme ho připravené formy. Zakryjeme fólií a - konečně - necháme kynout poslední hodinu - těsto nakyne po okraj formy.
 
 
Troubu předehřejeme na 170°C a Savarin pečeme na nejnižší pozici v troubě asi 40 minut. Necháme vychladnout a zatím připravíme sirup.
 
Já jsem zvolila citrónovo-zázvorovou příchuť.
 
Ingredience:
350ml zázvorového čaje s citrónem
200ml citrónové šťávy
225g cukru krupice
 
Postup:
Čaj s cukrem přivedeme k varu a necháme vřít 5 minut. Když sirup trochu vychladne, smícháme s citrónovou šťávou.
 
Upečený Savarin dáme do velké mísy a poléváme ho sirupem. Neměl by plavat, ale sirup by se měl vsakovat do těsta. To se mi nějak nedařilo, sirup Savarinem protékal a tak došlo k tomu, že se strašně rozmáčely kraje. Co jsem udělala špatně bohužel nevím. Nemám tak velkou nádobu, do které by se můj Savarin vešel, takže jsem ho musela různé otáčet a natáčet, aby se nasákl ze všech stran, strašně mě to rozčilovalo, protože sirup tekl úplně všude a já toho začínala mít tak akorát dost.
Když se nám povede zbavit se sirupu (ať už skončí v Savarinu, na lince, na zemi, ve vašich rukávech nebo jinde), dáme Savarin okapat na mřížku umístěnou nad nějakou mísou. Z mého Savarinu vytekla odhadem třetina sirupu, dolní kraj zůstal nacucaný jak houba a později se ukázalo, že prostředek je vysušený na troud.
Nasirupovaný Savarin podáváme nejlépe až další den, chutě se pěkně propojí (čti vyteče více sirupu a rozmáčí se spodek).
Vezmeme 2 lžíce marmelády (já dala rakytníkovou), rozmícháme je ve 2 lžících horké vody a štětcem nebo mašlovaškou potřeme povrch Savarinu. Do dutiny uprostřed dáme buď žloutkový krém smíchaný s ušlehanou šlehačkou nebo jenom ušlehanou oslazenou šlehačku (když už jsme tak otrávení, že se nám nechce dělat se žloutkovým krémem) a navrch nějaké ovoce. Já už byla tak demotivovaná, že jsem odmítla jít do obchodu a investovat do Savarinu další čas a peníze, takže jsem rozmrazila trochu višní a bylo to.
 
 
Je mi to líto, ale musím říct, že tohle byla nejhorší výzva, kterou jsme zatím měli. Je mi to líto o to víc, že hostitelka Natalia se výzvě opravdu věnovala a našla si čas na pochvalu nebo povzbuzení každého Odvážného pekaře v našem fóru. Doufám, že v květnu bude líp.

19 komentářů:

  1. Chjo, tak nevím, na jednu stranu jsem s výsledky dubnové výzvy sobecky spokojená - nemám teď kvůli bakalářce a státnicím čas vůbec na nic a byla jsem přesvědčená, že jako naschvál určitě prošvihnu nějakou superúžasnou výzvu, takže se mi ta všeobecná rozmrzelost českých DBs hodí do krámu. :) Ale když píšeš, jakou si s tím Natalia dala práci, tak je mi to fakt líto, zajímalo by mě, kde se stala chyba, jestli by to s tím alkoholem fakt bylo o něco lepší, nebo je ten recept prostě nanic už od základu... Ale stejně je super, žes to i přes to zklamání dokončila a sepsala.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem se naštěstí vyhnula základního receptu- prostě se mi nelíbil. Udělala jsem ho podle Pierra a výsledek mě docela překvapil, sice jsem z něj moc neochutnala, ale byl docela dobrý... No ne že by to tentokrát byla nějaká pecka ale :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak vidím, že jsme se tak nějak skutečně tady u nás, v českém rybníčku shodly :)
    S tím alkoholem to nebude od věci, Dáša pod mým článkem psala, jak dělala čokoládový s pomerančem a dává rum. A Dáša ví :) Ale jak jsem psala, já už mu šanci napodruhé určitě nedám.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já byla zpočátku nešťastná, že jsem toho sirupu udělala málo, ale jak to tak vidím, tak to bylo jedině dobře. Savarin jsem měla suchý, takže jsem sirup udělala znovu a každou jednotlivou porci znovu polila a moc to všem chutnalo, i když je fakt že samotná buchta teda není nic moc. A taky se mi fakt docela povedl ten pomerančovo-karamelový sirup, takže možná to všem chutnalo i proto, že polito tímto sirupem by se dalo sníst cokoliv :-) Za sebe jsem s výzvou tedy docela spokojená, ale je fakt, že tenhle recept rozhodně opakovat nebudu. Btw: moc se mi líbí, že se s tím nemažeš a na rovinu napíšeš, co si myslíš, já s tím trochu bojuju a mám tendenci všechno chválit, když vím, jakou si s tím ostatní dali práci.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě to taky připomělo Rum babu (kterou tedy popravdě znám jenom díky tomu, že byla v Great british bake off). Každopádně, alespoň to krásně vypadá :)

    OdpovědětVymazat
  6. Karoleena: taky nevim, kde je chyba a bylo mi to dost lito... Tento mesic vypada o moc lepe :-)
    Barbara: ja myslim, ze jsem udelala asi chybu pri tom maceni, recept zadnou zjevnou chybu nema... Chjo :/
    natalia: thank you...
    Terezka: no, nejen v ceskem... Koukala jsem, ze i nekteri ostatni clenove meli stejny problem...
    Tereeze: hihi, karamel zachrani skoro vsechno ;-) Mnam
    Kate: dekuju - je videt, ze fotky lzou, nebot Savarin nebyl ani vizualne prilis lakavy
    Lenka: no, to tedy :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Recept na Savarin mám v několika verzích ze starších francouzských kuchařek a je úplně jiný. Hlavně těsto musí být mnohem jemnější, dává se více tuku, ne voda ale tučná smetana, až 8 žloutků a už vůbec ne chlebová mouka, ale jemná hladká. A sirup vždy s alkoholem (ovocná pálenka nebo rum).Výsledkem je mnohem jemnější pečivo, které lépe nasákne sirup.Podávat lze i se zmrzlinou.Nedivím se, že vás tento zde publikovaný recept zklamal

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, zkusila jsem sirup udělat mátový a polevu s čokoládovým krémem ... takový after eight savarin...a byl prostě takový zvláštní...nemohu říci, že by mi vysloveně nechutnal, ale příště si tu práci asi ušetřím. I když velkou mísu na namáčení mám, stejně tak se nedostal sirup do středu těsta.

    OdpovědětVymazat
  9. Ten spodek jsi odkrojila, nebo splaskl? Na talíři vypadá bábovka rovně, nikoli na půlkouli stojící. Petra

    OdpovědětVymazat
  10. anonymni: nojo, skoda
    Nika: mozna, ze babovkova forma je na to pitoma a chce to neco nizsiho a sirsiho, aby se sirup dostal do stredu...
    Petra: neodkrojila, ale jak se Savarin namacel a pak se polozil na tu vypouklinu, tak ona se splacla...

    OdpovědětVymazat
  11. Sorry, nechcem Vás uraziť, ale asi ste mali veľmi, veľmi, veľmi špatný recept na Savariny. Zrovna som ich mal minulý týždeň v Rumunsku (preto hľadám aj recept), kde je to pomerne bežný zákusok, ale ten popis, čo ste sem hodili, je urážkou tohto koláča. Skúste prosím nezvaľovať špatný recept a to, že Vám to nevyšlo, na to, že je to hnusný koláč. Je to fantastický koláč. Len ho treba vedieť spraviť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verim, ze je to chutny kolac a ze to bylo spatnym receptem. Vy se priste zkuste podepsat, kdyz me chcete poucovat.

      Vymazat
    2. i propána, koukám, že jste právě tak protivná jak vypadáte :) . Jana

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...