čtvrtek 25. dubna 2013

Levandulovo-medové bábovičky


Původně jsem měla upéct macarons nebo mini kozí cheesecakes, ale protože jsem hlava děravá, zapomněla jsem objednat mandlovou mouku a protože neděle nebyla zrovna šťastný den, vyprodali mi Philadelphii. A tak jsem si - uprostřed noci - vzpomněla, že jsem chtěla vyzkoušet levandulové bábovičky od Ottolenghiho. V kuchařce se píše, že množství vystačí na 6 kusů, mně jich vzniklo 26 a na jednu porci bych počítala tak dvě. Čímž chci naznačit, že netuším, kolik vám toho vznikne...

Ingredience:
225g změklého másla
115g cukru krupice
115g medu (levandulového nebo obyčejného)
3 vejce
245g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky sušených levandulových květů (já dala 2 lžičky extraktu, nedávala jsem levandulový med)
110 ml zakysané smetany
---
20ml citronové šťávy
2 lžičky medu
cca 100g moučkového cukru

Postup:
Formu na bábovičky (kdo nemá, nebojí se a použije muffinovou) vymažeme rozpuštěným máslem a dáme vychladit do lednice. Troubu předehřejeme na 170°C (já dala na 190°C, protože formičky jsou vážně malé).
Máslo vyšleháme s cukrem a medem do pěny. Po jednom zašleháme vejce a levandulový extrakt. Mouku prosejeme s práškem do pečiva, sodou, solí a skořicí (a případně levandulové květy, pokud nepoužíváme extrakt).
Sypkou směs natřikrát vmícháme střídavě se zakysanou smetanou do máslové směsi a promícháme dohladka.
Těsto rozdělíme do připravených formiček (do 2/3 jejich výšky) a pečeme tak 20 - 30 minut (podle velikosti formiček), propečenost vyzkoušíme špejlí. Necháme je asi 10 minut ve formě a potom je vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout.
Zatím si připravíme polevu. Smícháme citronovou šťávu a med a postupně zašleháváme cukr, až vznikne klasická ledová poleva, co je tak akorát hustá. Polijeme bábovičky a necháme ztuhnout. Můžeme ozdobit sušenou levandulí.

10 komentářů:

  1. To jsou vskutku zajímavé počty:) Ale ať už toho vznikne kolik chce, zní to moc lahodně. Veronika

    OdpovědětVymazat
  2. Mila Lucie, musim rict, ze vune tenhle kombinace je naprosto uzasna (asi to me nalakalo je hned vyzkouset, prestoze babovku nemam rada). Jen jsem si nedala rict a naplnila jsem formicky vic, takze maji "vrsky" jako muffin. Diky za bajecny recept, ktery me donutil k vyrobe levanduloveho extraktu (na priste). :)

    OdpovědětVymazat
  3. Možná opakovaný dotaz, ale kde lze snadno sehnat levandulový extrakt nebo sušené květy? A odkud objednáváš mandlovou mouku? :)
    Díky za (opakovanou?) odpověď.

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jsou pěkný, dala bych si je hned :D Určitě by byly lepší než ten savarin :D

    OdpovědětVymazat
  5. ňam....
    jinak sem chtěla pochválit recept na makrónky co tu je,) dělala sem je podle toho a hned na poprvé mi popraskaly jen cca 4 a napodruhé asi 2, takže super,)) i nožičku to mělo..sice menší, ale aspoň něco,) (lepší přešlehaný než popraskaný)

    OdpovědětVymazat
  6. Veronika: diky, bylo to moc dobre :-)
    Sarka: juuu, to mam radost, ze chutnaji :-)
    Sju: levandulovy extrakt jsem onehda dostala od Kacky Zvykacky, mozna ma na blogu recept. Jsou to jen vylouhovane kvety v alkoholu, ale nevim kolik a jak dlouho. Susena levandule udajne v lekarne (aka levandulovy caj). Mandlovou mouku objednavam na eshopu Monaco Int.
    Meg: to tedy 100% :-)
    Petunie: gratuluju :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak uz je upecena a snedena druha varka, obe mely obrovsky uspech:) a levanduli jsem uz uplne nakazena, ovonela jsem ji i kralika:)

    OdpovědětVymazat
  8. Katerina: :-D To je legracni... Jsem rada, ze babovicky chutnaly :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...