úterý 9. dubna 2013

Narozeninový dort k patnáctinám


Nejdřív měl být patrový, hranatý, pak kulatý, měly na něm být marcipánové rtěnky, stíny a jiné šminky, pak se chvíli nevědělo. V patnácti je táááák těžký pojmenovat svoje touhy. Teda, ne že by se to ve třiceti zlepšilo, žejo.

Ingredience na 23cm dort:

Vanilkový piškot
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
180g cukru krupice
2 lžičky vanilkového extraktu
200g hladké mouky
50g másla, rozpuštěného a lehce zchladlého
máslo a hrubá mouka na formu

Kakaový piškot
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
180g cukru krupice
170g hladké mouky
30g holandského kakaa
50g másla, rozpuštěného a lehce zchladlého
máslo a hrubá mouka na formu

Čokoládová ganache
450ml smetany ke šlehání
250g hořké čokolády (dala jsem 64%)

Kávová pěna
250ml smetany ke šlehání (Kunín nebrat)
125g kvalitní bílé čokolády
15g mleté kávy

Na dokončení
2 zralé banány, nakrájené na tenká kolečka
1kg marcipánu
růžové potravinářské barvivo
zelené potravinářské barvivo
2 lžíce jakéhokoliv sirupu (např. cukrový - 1:1 voda s cukrem)

Postup:
Přípravu si rozvrhneme do dvou dnů. První den si připravíme korpusy a ganache, obarvíme marcipán a druhý den dort sestavíme a dokončíme.
Vanilkový piškot
Otevírací dortovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, dno můžeme vyložit pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170°C.
Z bílků s polovinou cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky se zbylým cukrem a vanilkou vyšleháme do pěny. Obě hmoty zlehka promícháme. Přidáme prosátou mouku a máslo, opatrně vmícháme. Těsto přemístíme do připravené formy, uhladíme povrch a pečeme asi 30 minut. Korpus necháme chvíli vychladnout ve formě, potom ho vyndáme a necháme vychladnout na mřížce. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice, lépe se s ním bude pracovat.
Kakaový piškot
Postupujeme stejně, jako u vanilkového, kakao prosejeme spolu s moukou.
Čokoládová ganache
Do misky dáme nalámanou čokoládu. Smetanu přivedeme k varu a ihned ji přelijeme přes čokoládu. Necháme minutu odstát a metličkou vymícháme dohladka. Povrch zakryjeme potravinářskou fólií, aby ganache neokorala a necháme vychladnout do pokojové teploty.
Kávová pěna
Do misky dáme nalámanou čokoládu. Do kastrůlku nalijeme smetanu, přisypeme kávu a přivedeme těsně pod bod varu. Zakryjeme a necháme 2 minuty louhovat, poté přecedíme do misky s čokoládou. Po minutě vyšleháme metličkou dohladka, zakryjeme fólií a necháme důkladně vychladit v lednici.
Marcipán
800g marcipánu obarvíme na růžovo, 200g na zeleno. Pečlivě zabalíme do potravinářské fólie.
Sestavení dortu
Světlý korpus podélně rozkrojíme na čtyři pláty, tmavý na tři (nebo také na čtyři a jeden nám zbyde na ujídání).
Kávovou pěnu ušleháme. Čokoládovou ganache lehce prošleháme metličkou.
Na servírovací tác dáme jeden plát světlého korpusu a pomažeme ho asi 1/6 čokoládové ganache. Poklademe 1/3 banánových koleček. Pokračujeme s druhým světlým plátem a dalším dílem tmavé ganache a banánu. Následuje tmavý plát piškotu a 1/3 kávové pěny, druhý tmavý piškot a kávová pěna a samozřejmě i třetí tmavý plát a zbytek kávové pěny. Další je samozřejmě světlý piškot, následuje čokoládová ganache, poslední třetina banánů a poslední světlý piškot.
Zbylou čokoládovou ganache pomažeme vršek i boky dortu a stěrkou pečlivě uhladíme.
Sestavený dort důkladně vychladíme.
Potažení dortu
Pomocí provázku si změříme dort. Na čisté pracovní ploše poprášené moučkovým cukrem si rozválíme růžový marcipán na placku o kousek větší, než budeme potřebovat. Potáhneme dort, ostrým nožem ořízneme přebývající marcipán (zbytek pečlivě zabalíme do fólie, aby neosychal) a uhladíme povrch dortu.
Zelený marcipán rozválíme na dlouhou tenkou placku a za pomoci pravítka ukrojíme dva pruhy o šířce cca 1,5cm (délku si opět naměříme provázkem), proužky přilepíme na dort pomocí cukrového sirupu. Dál ukrojíme dva pruhy o šířce 1,5cm a délce asi 7cm, konce ozdobně zastřihneme jako na fotce (budou to konce mašle) a sirupem je přilepíme na střed dortu. Na mašli budeme potřebovat pruh cca 25x5cm a malý proužek 1,5x3,5cm. I mašli přilepíme sirupem.
Ze zbylého marcipánu můžeme vytvořit malé dárky - já jsem jich dala 15 - místo svíček.

foto: Ondřej Hnilica
 
Opět jsem neochutnala celý dort, ale jen jednotlivé části a chtěla bych říct, že kávová pěna je tak strašně dobrá, že bych byla moc ráda, kdybych jí omylem umíchala dvojnásobnou dávku. Každopádně, dort se zřejmě líbil (oslavenkyně ho okomentovala slovy "ty krááávo!" a já to beru jako kompliment) a chutnal (kolegyně hlásila "půlka dortu už je pryč, všichni slintají blahem").

45 komentářů:

  1. Ty krááávo! :D Ten teda je, mně by se takový líbil i k 23-tinám :) Každopádně ta mašle mi přijde strašně náročná na vytvarování, nicméně vypadá fakt božsky a ty barvy vyšly skvěle. No, nádhera prostě.

    OdpovědětSmazat
  2. mozem sa spytat, potahujes pravym marcipanom? ak hej tak kolko % a kde ho kupujes? dakujem
    L

    OdpovědětSmazat
  3. Stáváš se profesionálkou, ta mašle je neuvěřitelná.

    OdpovědětSmazat
  4. Proč já nemám 15 a nedostávám takovéto krásné a určitě mňam dorty!

    OdpovědětSmazat
  5. Tak to bych skákala tři metry do vzduchu mít ho ♥ Je nádherný !:-)

    OdpovědětSmazat
  6. Krásná reakce, oslavenkyně musela být nadšená :))) Dort vypadá vážně dokonale, hned bych si dala!

    OdpovědětSmazat
  7. Máš domácí nebo kupovaný marcipán?

    OdpovědětSmazat
  8. Tak ten je nádherný, takový bych ráda dostala :), mašle to je moje.

    OdpovědětSmazat
  9. To je krásný, ty malý dárečky jsou k tomu dokonalý!

    OdpovědětSmazat
  10. Bože můj, zíráms otevřenou pusou! Ten nápad malých dárečků je naprosto luxusní :)

    OdpovědětSmazat
  11. krásně se ti, Lucko, povedl. Já mám teď před sebou 3 potahované dorty, jeden složený ze dvou, takže vím, jaká to je práce. Marcipán máš jaký?

    OdpovědětSmazat
  12. Veronika: moc dekuju :-) Ta masle je prave strasne jednoducha, mrkni na video v odkazu - sama jsem zirala, jak snadne to je...
    lucia g.: ano, potahuji pravym marcipanem, je to 30% italsky potahovaci marcipan z eshopi Monaco Int.
    Klara: mockrat dekuju :-)
    Hanka: taky si rikam... :-)
    Andrejka, Markvitka, lenda, Klara, Dazz : dekuju mockrat :-)
    Terezka: diky... Ja ty potahovane dorty nedelam moc rada, ani mi nechutnaji, ale lidi to chteji, tak co cloveku zbyva... Marcipan mam z Monaco Int. eshopu, 30% mandli

    OdpovědětSmazat
  13. vůbec bych neveřila, že jsi ho upekla ty! je naprosto dokonalý, já bych na to neměla nervy..

    OdpovědětSmazat
  14. ooo to je presne moja farebná kombinácia! Ja už dávno nemám 15 ale tiež by som sa potešila! Vyzerá mňam !

    OdpovědětSmazat
  15. Ahoj, musím poděkovat za recept, dnes jsem dělala pro tatínka (z poloviční dávky do malé formy) a všem moc chutnal, všichni si přidávali :) Byl by v těstě rozdíl když by se přidal prášek do pečiva?

    Šárka

    OdpovědětSmazat
  16. Lucie, co je špatného na smetaně z Kunína? (krom toho, že název ještě neznamená, že taky z Kunína být musí?) Do teď jsem se jí nevyhýbal, ale ani nevyhledával... Ondřej

    OdpovědětSmazat
  17. Aha, škoda. Doufala jsem, že máš nějaký osvědčený recept na marcipán.

    OdpovědětSmazat
  18. je moc pěkný, určitě byl i moc dobrý

    OdpovědětSmazat
  19. Ja chci taky, aby mi nekdo delal dorty! :D Je nadhernej... ale hlavne musel fakt chutnat :)

    OdpovědětSmazat
  20. halushka: :-) diky
    mrsWajo: no, ja tomu vlastne taky moc neverim :-) Jsem na nej dost pysna...
    Basha: dekuju :-)
    Sarka: diky, jsem moc rada, ze se povedl. Prasek do peciva nevim, co by udelal, pripada mi to zbytecne - asi by byl korpus takove prekyprene "puff", kdyz uz je tam snih z bilku
    Ondrej: mam (a nejen ja) s ni opakovanou negativni zkusenost. Neda se vyslehat dotuha, srazi se na maslo driv, nez se nasleha na pozadovanou konzistenci. V nejakem testu se zjistilo, ze obsahuje mnohem mene tuku, nez deklaruji na obalu.
    Marketa: moc dekuju :-)
    Meg: dekuju ti :-)

    OdpovědětSmazat
  21. Už když jsem viděla ten seznam ingrediencí, věděla jsem, že se do něčeho tak složitého pouštět nebudu:) Ale vypadá nádherně a čte se to dobře. Veronika

    OdpovědětSmazat
  22. vypadá to strašně složitě :o Ale je nádherný!!!

    OdpovědětSmazat
  23. Veronika: dekuju :-)
    Dominique: to jen tak vypada... :-) Dekuji

    OdpovědětSmazat
  24. Měla jsem před pár lety k patnáctinám podobný. :)

    http://www.miraculousstyle.blogspot.com/

    OdpovědětSmazat
  25. Jsem ráda že také používáte na potahování pravý marcipán a ne všelijaké ty narazovadla z mimibazaru :)
    Já si u vás na blogu kdysi přečetla recept na dort princezna a řekla si že ho prostě upeču, až pak jsem zjistila že potahovat dort marcipánem bylo to nejtěžší co sem si mohla vybrat.. marcipánových dortů jsem za ty dva roky od prvního pokusu napekla hromadu, myslím že mám doma tak pátou dvoapůlkilovou cihličku od Fialy..
    Nedávno jsem ale dostala objednávku na svatební dort který má být bílý, no a pořád nějak nevím, když marcipán je přece o tolik chutnější než všechny ty K2 a fondány..
    Jinak já si marcipán vyválím na silikonovou podložku, válečkem který má také silikonový obal. pak na dort položím marcipán i s podložkou - nebojím se že se tenká vrstva roztrhne při přenášení, když se netrefím do středu tak s tím jde ještě hejbat..
    Díky vám za téměř všechny recepty díky kterým mám takový úspěch a možnost péct jednou za čas dort i na zakázku :)
    http://www.facebook.com/katerina.podolakova/photos?collection_token=1329879185%3A2305272732%3A69&set=a.1981015968289.2099553.1329879185&type=3 k nahlédnutí :)

    OdpovědětSmazat
  26. Miraculous Style: to ses mela :-)
    Libre: jsem rada, ze se vam podle mych receptu dari. Ode me kdyz chce nekdo potahovany dort, dostane marcipan nebo si muze jit objednat jinam. :-)

    OdpovědětSmazat
  27. vyzera viac nez rozpravkovo, urcite sa popozeram na dalsie recepty a asi neodolam a nieco spravim:)

    OdpovědětSmazat
  28. Zkoušela jsem jen část receptu (cukrář -začátečník) a je to výborné!!! Vanilkový piškot jsem dělala už 2x, vždy se povedl a byl moc chutný. Z krémů jsem si vyrobila jen čokoládovou ganache a taky mňam. V kombinaci s banánem skvělá chuť. Chutná dětem i dospělým. Trochu jsem měla obavy, jestli to opravdu ztuhne a ztuhlo! To byla úleva! Potahování marcipánem nebyla hračka, ale protože to byl 1.pokus, tak jsem to neprožívala. Lucko, máte zkušenost, jak moc dlouho dopředu lze upéct piškot a skladovat ho (v lednici v potravin. fólii?), aby neutrpěla kvalita a chuť? Nebo raději děláte vše čerstvé na poslední chvíli? Jinak recepty vypadají velmi chutně. Snad se k nim postupně také propracuji. Gábina S.

    OdpovědětSmazat
  29. Gabina: gratuluji k uspechu :-)
    Jak dlouho vydrzi piskot nevim, ale moc dlouho bych ho neskladovala, aby nevyschl. Ja vetsinou jeden vecer upecu korpusy a umicham naplne, druhy den to slozim a nejpozdeji treti potahnu a konzumuje se. Mozna tak jeste den dva navic by snesl.
    At se dari i dalsi recepty :-)

    OdpovědětSmazat
  30. Dobrý den Lucie, ráda bych se zeptala, kde sehnat kvalitní bílou čokoládu - dá se i v supermerketech? Jakou? a jakou, prosím, doporučujete smetanu ke šlěhání? děkuji, pěkný večer, Jana

    OdpovědětSmazat
  31. Jana: bohuzel jsem dosud v beznych obchodech kloudnout cokoladu nesehnala. Ja beru po kilech v eshopu Monaco Int, je to belgicka Belcolade, pokud vam nesejde na penezich a chcete neco specialniho, tak urcite Valrhona. Smetanu kupuju jen tu v papirovem "domecku", ruzne znacky, ale musi byt aspon 33% tuku, pripadne pak Jezkuv statek, ta ma 36%, ale je dvojnasobne draha.

    OdpovědětSmazat
  32. To je tak esteticky dokonalé, váš vkus se mi opravdu líbí a věřím, že i ta kávová pěna je výborná. Každopádně díky za inspiraci!!!

    OdpovědětSmazat
  33. Páni ten je vyšší než se z první fotky zdálo. Krásná práce a také tleskám nápadu s dárečky, vypadají úžasně.

    OdpovědětSmazat
  34. Ahoj, prosím, mohl by mi někdo poradit? Zkouším teď péct tento dort - zatím mám světlý piškot, ale je celý strašně nízký, rozhodně nepůjde rozkrojit na 4 kusy, stěží tak na 2, prosím nevíte, kde by mohla být chyba??

    Nechybí tam třeba kypřící prášek?

    Děkuju moc

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Je mozne, ze jste si ho srazila nebo mate vetsi formu. Kyprici prasek se nepridava.

      Smazat
    2. Děkuji za odpověď, a jak velkou formu jste použila v tomto receptu?
      Do druhého korpusu jsem včera v noci kypřící prášek přidala, a je teda mírně vyšší (ale stále ne tolik aby šel 3xrozkrojit) jen nevím, jestli to teda nějak nepokazí chuť?

      Druhý pokus dělám právě teď, protože ty piškoty co mám jsou hodně tenké. Myslím, že možná opravdu byl problém v tom sněhu, napoprvé jsem sice oddělila žloutky, ale zůstaly tam "zárodky" (bílky nebyly úplně čiré), četla jsem, že to by mohlo vadit (?)

      Vy děláte sníh ručně, nebo šlehačem?

      Díky za odpověď
      Gábina

      Smazat
    3. Gabino, velikost formy je uvedena v receptu. Prasek jsem nikdy nepridavala, tenhle zakladni piskot jsem delala snad 20x a vzdy je vse bez problemu.
      Snih sleham ve slehaci a nesmi v nem samozrejme byt kusy zloutku, to jinak nevyslehate. Snih mam po uslehani uplne tuhy.

      Smazat
  35. Gábina:
    Tak ten druhý světlý piškot vyběhl (také jsem tedy dala pro jistotu kypřící prášek, bohužel jsem to udělala dřív, než jsem si zde přečetla, že se to nemá - myslíte, že pozmění chuť? Chci použít všechny čtyři, protože ty první dva mám tak tenounké, asi jako vy máte tu 1/4 světlé vrstvy piškotu na obrázku, myslíte, že bych pak měla použít i dvojnásobnou dávku krému?


    A ještě k tomu sněhu - moje babička dělá sníh ručně, a tvrdí, že ze šlehače to není úplně ono, ale dělá sníh pouze z bílků samotných bez cukru, myslíte, že je to pro začátečníka jistější postup - jak nezvorat sníh - ho udělat jen čistě z bílků, nebo se mám radši ten cukr do bílků přidat?

    Díky moc za odpověď

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Opravdu nevim, kolik kremu budete potrebovat, stejne uz je dort asi hotovy a snedeny.
      Snih ze slehace je uplne v poradku, nevim, proc bych se v roce 2014 mela trapit s rucnim slehanim. Musite slehat nejdrive na pomalu a postupne pridavat rychlost. Snih s cukrem naopak drzi mnohem lepe a nemusi se s nim pracovat tak opatrne jako s tim cistym.

      Smazat
  36. Dobrý den Luci, dneska budu dělat vás dort, ale ted jsem si všimla, že jsem spatne udělala tu kávovou pěnu. Vařila jsem smetanu rovnou i z čokoládou. Myslíte, že to bude nějak vadit a nebo mam udelat novej a taky vam zůstali zrníčka kávy v kremu? Díky za odpověď jinak super recepty. Jitka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. doufam, ze to dobre dopadlo ;-)
      Pokud to nepreslo varem, melo by to byt ok, jinak se asi znicila ta cokolada... Zrnicka kavy mi tam zustavaji (pokud vadi, muzete to cedit pres platno nebo pres kavovy filtr)

      Smazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...