pondělí 1. dubna 2013

Hot Cross Buns


Zdá se mi, že do ne zrovna jarního počasí, které tady letos máme, se tyhle kořeněné bochánky báječně hodí. Měly by se péct na Velký pátek a štěstí člověku přinese, když si jeden schová na příští rok, než upeče další. Jestli jste jako já a je vám jasné, že se vám ani jeden schovat nepodaří, v klidu se do toho posledního zakousněte. I to je přeci štěstí.

Recept je převzatý z Joy of Baking, ale místo droždí jsem použila pšeničný kvásek.

Ingredience na 12 kousků:
255g pšeničného kvásku (vzala jsem dvě lžičky žitného a čtyřikrát po čtyřech hodinách jsem ho nakrmila pšeničnou hladkou moukou, vždy 40g mouky a 20g vlažné vody, udržovala jsem ho v cca 30°C)
340g hladké mouky (možná o něco více)
170ml vlažného mléka
55g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky drceného hřebíčku
1/4 lžičky drceného nového koření
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky soli
70g rozpuštěného, lehce vychladlého másla
1 vejce
80g rozinek
80g kandovaného ovoce nebo kůry
---
1 vejce
1 lžíce mléka
---
60g moučkového cukru
1 lžíce mléka

Postup:
Do mísy robotu nalijeme vlažné mléko, přisypeme mouku prosátou s kořením a solí. Přidáme cukr a kvásek a necháme lehce promíchat. Přilijeme máslo a vajíčko a necháme hníst, až je těsto hladké a elastické. Nakonec přidáme kandované ovoce a rozinky a ještě trochu prohněteme.
Mísu zakryjeme a necháme kynout na teplém místě, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem - trvá to déle než s droždím, u mě asi tak 3 hodiny.
Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 12 kousků a ukoulíme bochánky. Ty dáme na plech či plechy vyložené pečícím papírem a necháme opět přikryté kynout do dvojnásobné velikosti. Já jsem šla na večírek a tak jsem bochánky strčila do chladu a pekla až po dvanácti hodinách, ale hodina a půl až dvě v teple by jim mělo stačit.
Troubu zapneme na 200°C. Bochánky potřeme vejcem prošlehaným se lžící mléka a každý nařízneme do kříže. Pečeme 15 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce.
Nakonec si připravíme cukrovou polevu - cukr prostě rozmícháme s mlékem a pomocí sáčku s ustřiženým rohem uděláme na každém bochánku kříž. Necháme ztuhnout.
Podáváme jen tak nebo třeba s máslem a kakaem.

Veselé Velikonoce!

9 komentářů:

  1. Hmmm úplně je cejtím, jak voní!!! :))

    OdpovědětVymazat
  2. mnam to muselo byt vyborny a krasne to vypada:)
    zvu te na velikonocni giveaway o fotoobraz!:)
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle bych péct nemohla, přestože bych i chtěla. Za žádnou cenu by mi ani jeden nezbyl, a já bych se celý rok klepala strachy, co se mi přihodí.:/.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají nádherně! Jako velké plus je použití hladké mouky, to je jediná jakou v Provence máme, takže nemusím experimentovat co to v troubě udělá místo obvykle předepsané polohrubé. Jen v tom krmení kvásku vidím zádrhel... Několik článků jsem už o kvásku četla a vždy šly na mě mrákoty že se o něj musím starat několik dní, nedejbože celý měsíc :-/ Tak dlouho doma neposedím. Tenhle je za celý den krmení "nažraný", to se mi moc líbí jen nevím jak prakticky na to. A kde ho udržuješ? V troubě nastavení ohřev talířů?

    OdpovědětVymazat
  5. Máš je krásný! Já toho letos na Velikonoce napekla nějak moc, ale svátky nesvátky, hot cross buns si střihnu klidně i na jaře. jen aby teda přišlo :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jeej, ja som presne tiez rozmyslala, ze by tento rok cross buns suplovali mazanec, ale nakoniec to ten mazanec predsa len vyhral.. Bru chuť!

    OdpovědětVymazat
  7. Adelka: jj, vonely :-) To koreni je bozi...
    Siena: diky
    Katerina: :-D mne samozrejme nezbyl taky ani jeden
    Anyzovka: diky. S kvaskem to neni tak hrozne - mohla bych ho zkusit ususit a poslat ti ho postou do Francie, kdybys chtela... Zadne nekolikadenni sezeni u kvasku neprobiha, ja normalne chodim do prace. V zime, kdyz jsem delala panettone a psenicny kvasek chtel krmit po 4 hodinach, tak jsem ho vzala do kabelky spolu s lahvi horke vody a jak to krasne slo... Jinak doma ho ve 30°C jde udrzet bud u topeni nebo pripadne na wifi routeru, kotli nebo necem, co standardne hreje.
    Madla: dekuju :-)
    anonymni: ja mazanec dostala darem, takze jsem mohla experimentovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře jsem se pobavila při představě jak v kabelce nosíš kvásek a kudy chodíš tudy krmíš :-)
      S kváskem mě lákáš! Moc!!! Tady se po něm slehla zem :-/ Ráda vyměním za něco provensálského ;-) Děkuji

      Vymazat
  8. Anyzovka: nojo, hlavne, ze se lidi bavi :-D Kdyztak mi prosim napis na mail ChezLucie@email.cz adresu a ja to nasusim a poslu...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...