čtvrtek 28. března 2013

Mrkvový dort - Skrytá zelenina - Výzva The Daring Bakers'


Vítejte ve výzvě Líných pekařů. Únorovou výzvu jsem ještě neudělala, březnovou zveřejňuji pozdě. Přemýšlím, jestli to svést na mrazivé počasí, rekonstrukci bytu, nějakou neznámou nemoc nebo někoho, kdo mě štve. Ať už bych to hodila na cokoliv z toho, já bohužel vím, že za všechno můžu já a tak se prostě přiznávám a budu se snažit jít do sebe.
Skvělou březnovou výzvu Odvážných pekařů pro nás připravila Ruth z blogu Makey-Cakey. Vyzvala nás, abychom se pokusili upéct nějakou sladkost, která by osahovala zeleninu. Nejlépe tak, aby o ní strávníci ani netušili.
Různé dezerty, které obsahovaly zeleninu, jsem pekla už mnohokrát; třeba cuketové bábovičky, dýňový cheesecake nebo rebarborový crumbl - i když tam se zelenina nikam neschovává. Taky jsem zkoušela několik mrkvových dortů, ale žádný mi nebyl dost dobrý a pořád jsem trošku pátrala po nějakém lepším receptu. A myslím, že ho mám! Je z kuchařky Deníky Dity P. a já mám chuť si dávat další a další kousky.

Ingredience na 18 - 20cm formu:
85g hladké mouky
1 lžička sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky drceného hřebíčku
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1/4 lžičky drceného nového koření
špetka soli
100g cukru krupice
160ml rostlinného oleje
2 vejce
140g nahrubo posekaných vlašských ořechů
80g okapaného, najemno nakrájeného ananasu
125g jemně nastrouhané mrkve
---
125g změklého másla
200g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
75-100g cukru moučka
lžička citrónové šťávy (nemusí být)
---
50g marcipánu
zelené a oranžové potravinářské barvivo

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Dno i boky dortové formy vyložíme pečícím papírem.
Do velké mísy prosejeme mouku se sodou, práškem do pečiva, kořením a solí a přimícháme cukr.
V jiné míse prošleháme vejce s olejem a vlijeme do suché směsi. Promícháme.
Přidáme ořechy, ananas a mrkev a znovu zamícháme.
Hmotu vlijeme do připravené formy a pečeme 40-50 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí. Upečený korpus necháme ve formě trochu vychladnout a pak překlopíme na mřížku a necháme vychladnout úplně.
Zatím si připravíme krém. Elektrickým šlehačem šleháme máslo, až zbělá, trvá to tak 5 minut. Zašleháme sýr, potom cukr a případně i citrónovou šťávu.
Vychlazený dort podélně prokrojíme, jeden plát těsta dáme na servírovací tác, pomažeme vrstvou krému, přiklopíme druhý plát a namažeme zbytkem krému. Zdobíme mrkvičkami, které jsme vyrobili z marcipánu.
Kdo má strach, že poměrně nízký korpus nedokáže prokrojit, tento krok vynechá a všechen krém natře na vršek dortu, tak jak je to v původním receptu.


Dort můžeme připravit i ve formě roztomilých jednoporcových cupcakes, ingredience vystačí akorát na 12 kousků. Pečeme je na 190°C asi tak 20 minut.


Kromě mrkvového dortu a třech várek cupcakes jsem zkusila ještě řepné dortíky s čokoládovým krémem podle Receptů z farmářského trhu od Hany Michopulu. Mám z toho ale jen jednu ohavnou fotku, takže recept bude při příštím pokusu.

Vím, že mrkvový dort - narozdíl od dortů z hrášku nebo rajčatové polévky - není žádná odvaha, ale co už. Díky Ruth za bezvadnou výzvu.

34 komentářů:

  1. Vypadá božsky! Doufám, že jednou budu péci jako Ty!

    OdpovědětVymazat
  2. Super, na mrkvový dort se také chystám!

    OdpovědětVymazat
  3. Já si ho taky jako výzvu vybrala, je úžasný! :) Krásný mrkve :D

    OdpovědětVymazat
  4. Mrkvový mám moc ráda, doma bych s ním ale neuspěla, takže já jsem pekla s řepou, taky malinko nuda, ten hrášek mě na fóru rovněž zaujal :)
    Ter.

    OdpovědětVymazat
  5. Buuuu, já se už od té doby, co jsem viděla fotku řepného dortíku na fóru DB, těšila na recept a ono nic! :)) Ale mrkvový dort je taky super, zvlášť teď na Velikonoce... A kromě toho mám pocit, že je teď nějak všeobecně mrtvé období na všech blozích, které pravidelně čtu, tak žádný stres. Ostatně já jdu sepisovat svoji zelnou bábovku a petrželový dort teprve teď. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Přesně, od Dity je naprosto nejlepší!! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,zcela náhodou jsem také pekla mrkvový dort, aniž bych tušila jaká je výzva. Já osobně jsem hledala něco bez oleje a také něco, co by neobsahovalo ořechy. Nakonec jsem našla zajímavou alternativu s kokosem a jablečnou přesnídávkou a podle toho, jak se po dortu zaprášilo, výsledek předčil očekávání :)

    http://www.yummy-muffin.com/

    OdpovědětVymazat
  8. Great job on the challenge! Decoration is beautiful and mini carrots on top of the frosting are so cute.

    OdpovědětVymazat
  9. I love your baking - well done. Not lazy at all - making all those marzipan carrots :)Cheers from Auckland, New Zealand.

    OdpovědětVymazat
  10. Všechny varianty jsou naprosto dokonalé!:) Krása

    OdpovědětVymazat
  11. Michaela: diky moc :-) A urcite jo, nebot staci troska treningu a je to doma :-D
    Katerina: tak tenhle mohu jen doporucit :)
    Barbara: diky moc. Tvuj vypada bajecne a ty mrkve jsou strasne legracni :-)
    Terezka: fakt? To je zajimavy, repa mi pripada mnohem extravagantnejsi nez mrkev :-)
    Karoleenah: zelna babovka a petrzelovy dort? Jsi kralovna Odvaznych pekaru :-)Jsem zvedava, nemuzu se dockat...
    Karolina: vubec je ta Ditina kucharka bezvadna :-)
    kivi: moc dekuju :-)
    yummy muffin: mam jeste jeden recept se strouhanymi jablky, tak to mozna bude podobne :-)
    Tamara: thank you :-)
    Petra: dekuju :-) Zakaznici v kavarne meli
    stejny nazor a musel jsem pect 3 varky :-)
    rudy: thanks
    Heather: oh, thank you. It took about two hours to make 50 little carrots. It was 2 a.m. and I was soooo tired :-)
    Jana: moc dekuju :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Lucko,
    jájsem pekla tuto verzi dle babičky Hely - doporučuji k vyzkoušení. Je tam více máku, ovesných vloček...
    http://zezahradydokuchyne.blogspot.cz/2013/03/daring-bakers-challenge-breznova-skryta.html

    OdpovědětVymazat
  13. Lucie, prosím poraďte, kde seženu 50 g marcipánu na ty karotky? A jak s ním pracovat, abych měla hezké mrkvičky. Bude to dort na oslavu. Jinak, krásná práce, obdivuji. Díky předem, Livie

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, mohu se zeptat, do které kavárny pečete koláče? Já bych je děsně chtěla všechny od Vás ochutnat :)) Děkuji a ať se daří! Bětka

    OdpovědětVymazat
  15. Pokud jde o sladke peceni s cervenou repou, tenhle recept mam vyzkouseny (jen misto oleje rozpustene maslo) a cukru jen asi 225 gramu:

    http://www.apetitonline.cz/recepty/5373-cokoladovy-chlebicek-s-cervenou-repou.html

    OdpovědětVymazat
  16. Nika: pekne se ti povedly, ale zkouset nebudu - ja strasne nemam rada mak
    Livie: marcipan maji normalne v supermarketu, napr. Interspar, uz barveny - je tam od kazde barvy kousek nebo se prodava 150g od Dr. Oetkera a nabarvit barvivem. A dekuju :-)
    Betka: I Need Coffee (ale jen trochu a jen obcas). Diky moc :-)
    anonymni: cokolada a repa je fajn kombinace :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Lucko, taky dekuju, :-).. A at se Vam dari*.

    OdpovědětVymazat
  18. Něco naprosto lahodného ty mrkvové dorty, nedávno jsem zkoušela podle Ivety Fabešové, stačí si dát do googlu: ten nejlepší mrkváč :-) to je lahoda jak hrom i když bojuju s tím, že nikdy nevydrží do druhého dne bo ho hned sníme :-) Už se taky celou zimu těším na poctivé domácí jahody, až si udělám variaci vynikajícího cheesecaku z cukrárny Hájkových z Prahy http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/produkty/cheesecakes/cheese-cake-jahoda-zele/. Tak profi to ani zdaleka neumím, ale ta chuť těch surovin spojená v jeden celek je prostě mazec.

    OdpovědětVymazat
  19. Zuzi: ano, mrkvove dorty jsou bezva :-) A na jahody se tesim jako mala...

    OdpovědětVymazat
  20. Lucie, chtěla bych ho upéct pro mamku, ten den to ale nestihnu, bude dobrý z předchozího dne? Krém bych samozřejmě dala až pak.
    Díky Bláža

    OdpovědětVymazat
  21. Blaza: klidne udelej cely dort i s kremem den predem, chute se krasne propoji a dort se rozlezi. Jen mrkvicky z marcipanu dej az pred podavanim, at se barva nezacne rozpoustet do kremu.

    OdpovědětVymazat
  22. Děkuju, až pozdě jsem si uvědomila že už je hodně hodin a nestačíš už odpovědět - bylo to na dnes. Vzhledem k maminčině lásce k vínu jsem udělala ten se svařákem. Musím říct, že už odpočítávám minuty kdy bude večer. Fantasticky vypadal i voněl. Napíšu pak hned komentář. Mrkvičkový tedy dávám do fronty hned na příště a už se nemůžu dočkat, bude myslím famozní!
    Bláža

    OdpovědětVymazat
  23. Blaza: bohuzel nezvladam odpovidat denne... Doufam, ze ten s vinem mamince chutnal, do pocasi, jake panovalo o vikendu byl jako stvoreny :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Ach jo, někde se stala chybička ... dort byl v troubě přesně 40 minut, protože se mi zdálo, že už je shora až moc upečený. Krásně šel nahoru a jen jsem jej vyndala už byl dole ... má asi jen 4 cm :-( ach jo, čím to ?

    OdpovědětVymazat
  25. pavlina: to je mi lito... Ale "presne 40 minut" muze byt prvni chyba - kazda trouba pece jinak a je treba pomoci spejle vyzkouset, zda je hotovy. Druha chyba muze byt, ze jste s nim treba prastila o stul a on se srazil. Kazdopadne, dort mi prilis vysoky nevysel, tak nevim (ale srazeny nebyl)

    OdpovědětVymazat
  26. Mě osobně recept fungoval skvěle a ještě lépe chutnal. Jednoznačně nejlepší mrkvový dort!=) Korpus je báječný sám o sobě, krém je také skvělý, oceňuji, že se dort nepřipravuje s cukrovou polevou. Protože pak je z toho "tlamolep".
    Zkrátka jste mě opět přesvědčila, že Vaše recepty fungují a jsou skutečně výborné! Moc děkuji!=)
    Mějte krásný březen.
    Peťula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Petulo, jsem moc rada, ze jste s recepty spokojena :-) Hezky den

      Vymazat
  27. Dobrý den,
    Váš blog je úžasný a moc Vám fandím.
    Chtěla jsem se zeptat, jestli by bylo možné nahradit v tomto receptu alespoň částečně olej - myslela jsem třeba za podmáslí nebo zakysanou smetanu?
    Díky za odpověď přeju hodně úspěchů.
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky za pochvalu, to jsem rada :-)
      Jestli jde nahradit bez nasledku, to bohuzel nevim.

      Vymazat
  28. Muzu se zeptat, nerozpoustely se marcipanove mrkvicky na tom kremu? Diky moc.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...