pondělí 25. března 2013

Cheesecake s karamelem a makadamovými ořechy


Chci slunce, teplo, drinky na zahrádce, pikniky, bylinky na balkóně, cokoliv zelenýho na záhoně, chci uklidit šály a rukavice, otevřít okno a čmuchat vůni jara. Chci vyhodit svý zimní boty, který už to začínaj' vzdávat, vyndat baleríny a bejt šťastná. Jenže, jaro se zrovna rozhodlo, že letos připomene "duben, ještě tam budem" a tak mi nezbejvá nic jinýho, než se zachránit karamelem. Slaným karamelem. S ořechy obalenými v dalším karamelu. To všechno na šíleně krémovym cheesecakeu.

Recept je z The Cook Book od Yotama Otolenghiho. Na základ jsem použila recept od Anny, protože už mám těch "máslových" sušenek z margarínu dost.

Ingredicence vystačí na 20cm dort:

Na základ:
200g polohrubé mouky
125g másla
30g cukru
1 vejce

Na krém:
600g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
120g cukru krupice
4 vejce
60ml zakysané smetany
1 vanilkový lusk nebo 2 lžičky vanilkového extraktu

Na ořechy v karamelu:
150g makadamových ořechů (dala jsem solené)
90g cukru krupice

Na karamelovou polevu:
30g másla
80g cukru krupice
50 ml smetany ke šlehání

Postup:
Všechny ingredience na základ rychle zpracujeme a těstem vyložíme dno i boky dortové formy. Dáme chladit alespoň na půl hodiny, klidně i do mrazáku.
Troubu předehřejeme na 140°C. Na dno dáme pekáč s vodou.
Krémový sýr s cukrem promícháme dohladka, nešleháme. Lépe se pracuje se sýrem v pokojové teplotě. Po jednom zamícháme vejce, smetanu a vanilkový extrakt nebo dužinu z vanilkového lusku.
Krém nalijeme na vychlazený korpus a pečeme asi 60 minut. Povrch dortu se musí ještě trochu třást, kraje rozhodně nesmí ani trochu zhnědnout.
Necháme vychladnout ve formě a přesuneme do lednice. Vychlazený cheesecake můžeme vyndat z formy a přesunout na servírovací tác.
Zatím si připravíme ořechy. Troubu předehřejeme na 190°C a ořechy necháme opražit na plechu vyloženém pečícím papírem. V hrnci se silným dnem na mírném ohni utavíme cukr na karamel - nemícháme. Opatrně vsypeme ořechy a důkladně zamícháme, aby byl každý ořech pokrytý karamelem. Všechno vysypeme/vylijeme zpátky na plech vyložený papírem a necháme vychladnout. Posekáme nahrubo.
Nakonec zbývá karamelová poleva. Anna ve svém receptu psala, že karamelu bylo moc a na dortu se vytvořila nerozkrojitelná vrstva. Dala jsem tedy jen polovinu množství a všechno dopadlo dobře, karamel byl krásně měkký.
Do vyššího odolného hrnce dáme cukr a máslo a za stálého míchání dřevěnou vařečkou necháme cukr zkaramelizovat. Nevypadá to dvakrát dobře, tuk se odděluje od cukru a zdá se, že je něco špatně, ale není. Vytrváme a ničeho se nebojíme. Vlijeme smetanu. Doporučuji ji ohřát a vzít si dlouhé rukávy a chňapky, směs hodně bublá a prská. Sundáme z ohně a rozmícháme dohladka. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Vychlazený cheesecake potřeme karamelovou polevou a posypeme ořechy.
Dort vydrží v lednici tři dny, pokud na ni dáte zámek.

45 komentářů:

  1. Mám ukrutný hlad a je mi zima :D
    Určitě zkusím, myslíš, že by se k tomu hodily i mandle místo makadamiových oříšků? Jínak ty teď mají v lidlu v rámci Deluxe týdne :)

    OdpovědětVymazat
  2. Panebože, za co...mňaaaaam. Ukládám a co nejdřív ho vyzkouším.
    Linda

    OdpovědětVymazat
  3. no ten je krásný! :-) určitě musí být i výborný, vůbec si nedokážu představit tu kombinaci ořechů a karamelu, ale tuším, že to bude neskutečný zážitek :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Ten musím určitě zkusit, ale já se budu držet sušenkového korpusu. Sušenky kupuji v Rakousku a tam jsou taaak moc dobré :)

    OdpovědětVymazat
  5. nádhera!!!!! tak takhle si představuji nebe na zemi.westruše

    OdpovědětVymazat
  6. Ha, v lednici čeká nějaké to balení Philadelphie a já už vím co s ním! :-) Děkuju. To bude krásný dárek (pro mě samotnou) za dopsanou bakalářku :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Mnam, uz na to idem, clovek si predsa raz za cas musi dopriat nieco dobre, ze?Zuzana

    OdpovědětVymazat
  8. Uz tusim co si udelam za odmenu :-) nejaky receptik s marcipanem by nebyl?:-))

    OdpovědětVymazat
  9. Tohle by se melo jmenovat "ultimately decadent cheesecake" :)

    OdpovědětVymazat
  10. proč, proč sakra proč neumim péct a proč nemám nikoho, kdo by mi to upekl???? sakra!

    OdpovědětVymazat
  11. V lednici lezi ladem dve baleni Philadelphie jdu do nej,uz sem jich zkousela par,ale tenhle vypada luxusne,zkusim misto makadam mandle jinak zachovam puvodni recept,tak sem zvedava:-D

    OdpovědětVymazat
  12. Miluju makdamové ořechy a miluju solený karamel! A cheesecaky. A Chez Lucii :-)
    A s tím sušenkovým základem úplně souhlasím, já "korpus" pod cheesecake většinou dělám z drcených vloček a ořechů s troškou hnědého cukru. A tam, kde je potřeba jemné těsto, tak dělám klasické křehké máslové.

    OdpovědětVymazat
  13. Bože ! Sezóna plavek na dohled a vy toto ???? Letím shánět suroviny :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Měly jsme ho v I need Coffee....gastronomický orgasmus, neexistuje nic lepšího.

    OdpovědětVymazat
  15. Lucko, na začátku píšete - slaný karamel... Postačeji slané ořechy nebo se má dát sůl i do karamelové polevy a Vám v receptu nějak vypadla? :-) Předem děkuji za upřesnění! Jinak skvělý recept jako vždy a jako vždy ho chci ihned vyzkoušet! A jara už se také nemůžu dočkat...Jana

    OdpovědětVymazat
  16. Lucka, paráda, tento cheesecake dávam na čakačku, slina mi tečie! A s tou jarou máš pravdu... moja záhrada čaká a čaká a nie a nie tá zima skončiť :-( Pozriem von oknom a neviem či ísť zháňať kapra a zdobiť stromček alebo maľovať kraslice... cca 10 cm snehu za oknom :-(

    OdpovědětVymazat
  17. To je nadhera! Chapu, ze tohle zazene tu hnusnou zimu z hlavy aspon na chvili do pryc ;) Pri kazdym vykouknuti slunicka se zacnu usmivat jak magor, a pri kazdem uzreti snehovych vlocek se stejnou vehemenci nadavat... Ale ted uz mi na okne delaji radost vylezajici zelene rostlinky - jen mam pocit, ze v tomhle pocasi budu za chvili mit krasne salaty porad za oknem :D

    OdpovědětVymazat
  18. Nikol: ja myslim, ze mandle budou taky moc dobre
    Linda: :D tak at se podari
    kivi: diky moc, je bozi :-)
    Karolina: jedine maslove susenky v CR, ktere jsou z masla, jsou zrejme v Marks&Spencer, ale jsou dost mastne a kdyz pridam dalsi maslo, tak mi pak vyteka behem peceni z formy...
    westruse: diky :-)
    Bara: myslim, ze jako motivace tenhle dort funguje bajecne :-) Drzim palce s bakalarkou
    Zuz: to teda jo! :-)
    Hana: dekuju :-)
    Folk: klikni na stitek "marcipan" nebo napis do vyhledavaciho okna "marcipan" a vyjedou ti vsechny me recepty, ktere obsahuji marcipan ;-)
    yannka: ale neeee ;-)
    sherylis: ale cheesecake neni slozity, tak sup do toho!
    anonymni: dve baleni jsou malo ;-) Ale i tak - at chutna :-)
    Madla: diky :-) Ja vlocky nejak nerada, asi mam alergii a vzdycky se po tech vlockovych susenkach dusim
    anonymni: venku to zrovna na sezonu plavek nevypada :-D
    anonymni: mockrat dekuju :-)
    Jana: staci slane orechy, ale klidne se muze jeste trosku dosolit, jak kdo ma rad. A samozrejme diky :-)
    Adusha: nojo, uz je ta zima nejaka dlouha :/ Diky za mily komentar
    Meg: dekuju :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, myslíš, že můžu zkombinovat Philadelphii a vaničkový polotučný tvaroh? Musím použít mandle, makadamy neměli:( a ještě se chci zeptat, zda to není až příliš sladké??:-)
    Dík, Peťka

    OdpovědětVymazat
  20. Petka: ja bych to nekombinovala, tvaroh je neco jineho a cheesecake pak nebude tak krasne kremovy. Prilis sladke to nebylo, ale klidne lehce uber cukr v kremu - tak na 100g...

    OdpovědětVymazat
  21. Diky za inspiraciu, uz sa chladi.. podla instrukcii som pri robeni polevy nepanikarila :) aj ked to uz vyzeralo, ze je poleve amen a z tej divnej konzistencie sa nespamata.. ale spamatala! Dalsi kucharsky zarez, karamelova poleva v cajchu! :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
  22. vyzkoušeno, karamel zvládnut, jen po rozkrojení celý vnitřek vytekl...jdu tiše plakat do kouta

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý den Lucie,Váš cheesecake jsem pekla před Velikonocemi a bohužel karamelová poleva neklapla.Už v kastrolku se mi po nalití smetany vytvořily tvrdé hrudky,které se mi nepodařilo rozmíchat a opravdu jsem se snažila míchat jak míchačka.I tak byl cheescake vynikající.Velice Vám děkuji a přeji Vám hodně úspěchů
    Jena

    OdpovědětVymazat
  24. Petra: to mam radost :-)
    Julie: to je smutny - byl dort vychlazeny?
    Jena: to je mi lito, ale opravdu to chce vytrvat - je to preci cukr, rozpusti se :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Lucko, diky moc za ten tip s orechama v karamelu, nevim, ze me to jeste nenapadlo,vyuziju urcite i na neco dalsiho :) Makadamy jsem pcohopitelne nesehnala, tak jsem dala mandle a liskovy orechy. Jo a myslim, ze toho karamelu by se klidne sneslo i to dvojnasobny mnozstvi, kdyby se tam dalo vic smetany, aby tolik neztvrdl, ale tezko rict :) Tady je kdyztak foto: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=500896809957993&set=a.434435153270826.91191.433495440031464&type=1&theater&notif_t=photo_comment

    OdpovědětVymazat
  26. Dobrý den Lucie,
    vypadá nádherně!!! Ráda bych ho udělala manželovi k svátku. Dají se použít i slané mandle? Nevím zda makadamiové ořechy seženu!

    Lenka

    OdpovědětVymazat
  27. Jistě vyzkouším. Ořechy byli pražené a solené?

    OdpovědětVymazat
  28. Lenka: dekuji :-) Ano, urcite jde i s mandlemi nebo treba liskovymi orechy - nekolik ctenaru mi posilalo fotky a chvalili si to. At se podari :-)
    anonymni: ano

    OdpovědětVymazat
  29. Tak odzkoušeno, karamelový vrch ohromil celou rodinu (dokonce i má trochu protivná babička které chutná hodně máloco si jej objednala k narozeninám jen kvůli tomu), sýrovou část jsem měla trochu mazlavější což mě nesedělo, svádím to ale na nedopečení(?). Jinak k postupu: na 140 byl dort po hodině téměř tekutý, zvýšila jsem tedy teplotu. Jinak celý postup bez potíží, i karamel šel skvěle (dala jsem ho víc a použila víc smetany). Na pohled dort vypadá naprosto kouzelně! Za čtrnáct dní jej tedy budu péct opět,tak uvidíme. Ps. mám teflonovou formu (vysouvasí, ne rozvírací) a nikdy ji nevykládám papírem, dort jde vždy skvěle sundat.
    Bláža

    OdpovědětVymazat
  30. Blaza: konzistence cheesecakeu ma byt kremova, mozna se da rict i mazlava, takze to urcite nebyla chyba. Ja mela po hodine na 140°C dopeceno, ale kazda trouba je trochu jina, tak je treba zkouset. Papirem vykladam vzdy, protoze jinak pak dort nejde presunout z formy na servorovaci tac nebo do krabice.

    OdpovědětVymazat
  31. Děkuju za recept, je naprosto skvělý ani jsem ho nestačila vyfotit, jak rychle zmizel, ale určitě bude opakování :-)

    OdpovědětVymazat
  32. Martina: hihi, tenhle mizi extra rychle :)

    OdpovědětVymazat
  33. Dobrý den Lucie,
    tak včera večer jsem ho otestovala, jen není úplně blbuvzdorný, jak píše Anna :-) Můj původní časový harmonogram se bohužel protáhl o 3 hodiny, takže jsem ještě ve 2 ráno klohnila karamel ale povedl se :-) Všechno z receptu jsem dělala poprvé, jak těsto, tak krémovou hmotu i oba karamely. Chytře jsem si vymazala a vysypala dortovou formu, ale co se nestalo, těsto na tom nedrželo, takže střídavě na chvilku na balkón, pak rychle do kuchyně, pak zase na balkón, pak teplá mikina a formu jsem vyložila těstem rovnou v -5°C na balkóně :-) krém byl bez problémů, pečení naštěstí taky. Sice se v troubě celý cheesecake po obvodě nafouknul ,ale nepropadla jsem panice, vydržela a on po vyndaní splasknul (uffff, ale bylo to o fous :-). Oříšky v karamelu bez ztráty květinky, jen s mléčným karamelem jsem trošku bojovala. Ve finále se mi v něm vytvořili malé ,asi ne úplně rozpuštěného cukru, ale s trochou násilí se mi je podařilo zkapalnit. A výsledek parádní. Chuťově geniální a vzhledově také povedený, jsem v práci opět za hvězdu :-)
    Chtěla bych se tě zeptat jak docílíš rovného okraje korpusu ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je napinava story! Tak hlavne, ze to dobre dopadlo :-)
      ad korpus - testo natlacim do formy a nozem odriznu do rovna.

      Vymazat
  34. Tento cheesecake vypadá dokonale. :) Já mám s pečením cheesecaku pořád jeden problém, těsto na bocích se po upečení a vychlazení odděluje od krémové hmoty. Peču z ricotty, ve vodní lázni, ale těsto dėlám křehké z hladké mouky ( 1×2×3), ale zkoušela jsem i jiné poměry. Jsem z toho už nešťastná, protože jinak je chuťovė i vzhledově výborný. Budu vděčná za jakoukoli radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohuzel, s pecenim z ricoty nemam zkusenost, jen vim, ze je malo tucna, tak mozna je to tim... Ja davam vetsinou testo jen na dno formy a ne na boky, tak zkuste tak a treba se to tim vyresi.

      Vymazat
  35. Asi to tak dopadne:) Máte úžasný blog a při pohledu na Vaše dorty se bouří chuťovė buňky. Diky a ať se moc daří. Arna

    OdpovědětVymazat
  36. Tak jsem neodolala a tento krasavec se právě peče v troubě! Jsem zvědavá na výsledek, ale je to pro mě neodolatelná kombinace, takže pokud se povede,bude to chuťová bomba :-) Jen jsem vyměnila makadamové ořechy za vlašské, je sezóna a mám je radši.

    OdpovědětVymazat
  37. Vyzkoušeno, perfektní recept. Měla jsem k němu véliký respekt a dopadl parádně. Pekla jsem na 180°C 40minut (s pekáčem vody vespod), pak nechala ve vypnuté troubě bez otvírání dojít 30 minut,potom jsem troubu otevřela a nechala ho pomalu v ní vychladnout. Výsledem je "ultimately decadent cheesecake" :-) Karamelová poleva se mi zdála až dost řídká, tak jsem ji ještě chvíli povařila a je suprová. Díky:-)

    OdpovědětVymazat
  38. Já měla tu čest ho ochutnat...a byl božíííí...ještě teď slintám, když si na tu chuť vzpomenu :-)

    OdpovědětVymazat
  39. U nas v praci vzdy vydrzi asi 3 hodiny... Vyborny recept.
    Tereza

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...