sobota 10. listopadu 2012

Květákový krém s houbami


Nikdy mě nenapadlo, že by květák byl nějak extra konfliktní zelenina. Kopr, houby, vnitřnosti; to chápu a nijak zvlášť mě nepřekvapuje, že se nad tím každý druhý ofrňuje. Jenže květák? Co vám, lidi, ten chudák udělal?! Na žádné květákové zlo ze školní jídelny si nevzpomínám. Doma jsme si na něm pochutnávali často. Polévka, mozeček, placičky, smažený. Mňam. A květákový krém? Hned jak jsem tu fotku na titulce zářijového Albert magazínu viděla, bylo jasno. Koukala jsem jako blázen, když na mě přátelé házeli "květák?-to-nejim" obličeje. Jo a samozřejmě ti, kteří náhodou květák jedí, tak ti nesnášejí houby. Nerada to říkám, ale v tomhle případě platí - už téměř klasické - když nejíte houby, tak tam dáte slaninu.

Nakonec jsem se původním receptem jen inspirovala a krém dělala tak nějak od oka.

Ingredience na 4-5 porcí:
střední květák
malá cibule
střední brambora
lžíce másla
lžíce olivového oleje
asi 0,5l kuřecího vývaru (nebo zeleninového)
asi 250ml smetany na vaření
sůl, pepř, muškátový oříšek
4-5 hrstí hub - lišky, hříbky nebo v nouzi 2 hrsti sušených lesních hub, co vám nasbírali hodní rodiče
lžíce másla
nebo
4-5 plátků dokřupava opečené anglické slaniny
nebo
4-5 lžic strouhaného parmezánu

Postup:
Květák rozebereme na růžičky a nasekám na kousky. Na jemno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle a oleji. Přidáme květák a kostičky brambory a chvilku restujeme. Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme doměkka. Přilijeme většinu smetany a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem nebo v blenderu dohladka. Vrátíme zpět na plotnu, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a případně doředíme zbylou smetanou.
Houby očistíme a opečeme je na másle. Osolíme a opepříme a dáme do každého talíře bohatou porci. V případě, že jste houboví zoufalci jako já, namočíte sušené houby předem do horké vody a před opékáním je slijete.
Předpokládám, že co se slaninou a parmezánem, víte sami.

29 komentářů:

  1. Přítel ho taky nejí a taky to nechápu :), Dle mého je na vině mozeček, kdy ve školních jídelnách člověk dostal našedlou humushmotu. Ale třeba také ne :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja si vubec nepamatuju, ze bychom ve skolni jidelne meli nekdy mozecek...

      Vymazat
  2. Škoda, až na klasický česko-foodblogersko (brr) hate úvod, dobrý tip - děkuji.Magd

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cesko-foodblogersko (brr) hate nevim, co znamena, ale moc jsme se nad tim s prateli nasmali u dnesniho obeda. Dekujeme

      Vymazat
  3. Mně se úvod naopak líbí, má švih :). Obávám se, že kdybych to udělala, taky to budu jíst jediná, ale co, stojí to za to :) Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jedla jsem to nekolik dni; dvakrat s houbama, jednou s parmezanem a jednou se slaninou, takze to slo :-)

      Vymazat
  4. Já květák miluju skoro ve všech podobách (jen smažený a jako mozeček ho nerada - právě vzpomínka na školní jídelnu a na časté prázdninové jídlo), ale takhle jako krém jsem ho dělávala v létě skoro furt. Navrch je ještě dobré třeba přidat dokřupava opečené kostičky brambor, ale to už je pak skoro hlavní jídlo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja ho jedla i tak, jako hlavni jidlo... Tyhle hutny polivky me vzdycky zasyti, ze uz nemuzu nic dalsiho :-) Ale opeceny brambory zni velmi dobre - dekuju :)

      Vymazat
  5. vůbec nevypadá květákově,ale určitě byl moc dobrý!

    OdpovědětVymazat
  6. Oceňuji, jak jemně krém vypadá - já občas při výrobě podobných polévek skončím s něčím, co připomíná batolecí stravu... Hodně lidí vaří květák do bezvědomí a ještě k tomu pod pokličkou, to pak může být důvod, proč ho někdo nerad... Mým favoritem jsou teď růžičky pečené v troubě s olejem, citronem a česnekem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. yannko, to zni tak strasne dobre, ze si to hned o vikendu upecu. Moc dekuju :-)

      Vymazat
    2. Urcite vyzkousej, ja to delam nejak takhle http://www.simplyrecipes.com/recipes/roasted_cauliflower/, akorat ten parmazan mi tam skoro pripada navic, spis si k tomu udelam treba nejaky jogurtovy dip. Od te doby, co jsem to zkusila poprve, mam problem se prinutit udelat s kvetakem cokoli jineho:) Je to rychly, strasne dobry a staci na to jeden pekacek. A lze si s tim pak pripadne hrat dal (teply salat apod.) Enjoy:)

      Vymazat
  7. som jediná, ktorej v školskej jedálni chutilo? :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Míša: Já květák můžu na všechny způsoby, ale moje dítě pozře jen smažený, říkáme tomu čertíky :c)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyz jsem byla mala, tak jsem mela ten smazeny taky nejradsi... Treba z toho dite vyroste ;-)

      Vymazat
  9. Díky za všechny nezdravě nudné schůzky. Na jedné takové jsem si přečetla recept, skoro se ho načila tam a zpět i v angličtině (taková nuda to byla) a dnes jsem dílo dokonala. Polévka je fantastická! Díky. Blanka

    OdpovědětVymazat
  10. Výborná! Uvařeno k dnešnímu obědu. Překvapilo mě, jak je krém hutný, říkala jsem si, k obědu jen polévka, tak si nandám plný talíř a pak jsem nemohla dojíst :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem rada :-) Je dost syta, taky jsem mela s plnym talirem co delat

      Vymazat
  11. Vyborna podzimni vecere - dojidam druhou porci, mam parmezanovou verzi. Jen by me zajimalo: muzou se smetanove/mlecne polevky mrazit? Protoze jestli ne, tak to budu jist do Mikulase :-( a v tom pripade me mozna dalsi kvetakove recepty na chvili nebudou lakat.

    OdpovědětVymazat
  12. Omlouvam se, dodatecne se podepisuji. Pavla

    OdpovědětVymazat
  13. Květákový krém jsem nikdy nedělala, ale už jsem ho jedla. Je dobrý, ale já mám zkušenost, že v kombinaci květáku a smetany mi květák vždycky zhořkne (např. zapečený květák se sýrem a smetanou). Je na to nějaký fígl, něco dělám špatně?! Děkuji Johana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O zadnem figlu nevim, horke to nebylo. Priprava presne podle receptu...

      Vymazat
  14. Tak tuhle dělám často. Ještě do ní někdy přidám i mrkev. A pak rozmixuju všechno společně. A nahoru parmazán nebo rukola zakápnutá olivovým olejem a citronem :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...