neděle 26. srpna 2012

Plněné papriky po bulharsku

Přiznám se k něčemu strašnému. Neumím používat mlýnek na maso, který patří ke Kájovi a vlastně vůbec nevím, jaké maso bych na mletí měla koupit. Občas se osmělím a požádám o pomoc prodavačku v řeznictví, ale většinou si radši uvařím něco bez mletého. Že bych kupovala podivnou namletou hmotu, co mají v supermarketu, předpokládám nikoho ani nenapadlo.
Takže, když jsem dostala chuť na plněnou papriku, vzpomněla jsem si na bulharský recept, který mi loni dala kolegyně - papriky plněné míchanými vajíčky s balkánským sýrem. Zní to dost bizarně, ale je to vážně dobré a rychlé.

Ingredience na 3 porce:
3 vejce
1 střední cibule
máslo/olej
150g balkánského sýra
3 papriky
1 plechovka loupaných rajčat (krájené nebo vcelku, je to jedno)
sůl, pepř, bobkový list, nové koření, tymián/oregano, cukr

Postup:
Na kousku másla necháme zesklovatět 1/3 najemno nakrájené cibule a umícháme řídká míchaná vajíčka. Smícháme je s rozdrobeným sýrem a naplníme papriky.
Na dalším kousku másla restujeme zbytek cibule a koření. Přidáme rajčata a cca 3 dcl vody, ztlumíme oheň a do omáčky vložíme připravené papriky. Dusíme je asi 15 - 20 minut, aby se příliš nerozvařily. Hmota uvnitř je narozdíl od mletého masa už tepelně upravená a nemusíme papriky trápit nijak dlouho.
Hotové papriky vyndáme z omáčky a dáme stranou.
Z omáčky vyndáme nové koření, bobkový list a bylinky a rozmixujeme ji ponorným mixérem. Dochutíme solí, případně přisladíme.
Podáváme jen tak nebo s pečivem a můžeme si k tomu pustit třeba nějakou stylovou bulharskou hudbu.

9 komentářů:

  1. Papriky plněné mletým masem nenávidím od základní školy (syndrom školní jídelny), tak jsem si říkala, že tentokrát dost utřu, ale tohle vypadá dobře :) A ta písnička je hodně úderná :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem dnes s potěšením zjistila, že mám stejného robota. Jenom se jmenuje Ken a ne Karel :)

    OdpovědětVymazat
  3. já si většinou v masně ukážu na kousek masa a paní mi ho klidně na požádání umele, takže nekupuju zajíce v pytli :) A nebo jde maso nakrájet na hodně malé kousky (třeba centimetr na centimetr) a pomlít je v normálním mixéru s nožema..(tak dělám tatarák)

    OdpovědětVymazat
  4. tyhle talíře máme na chaloupce!!:D úplně jsi mi vyvolala vlnu nostalgie:)

    OdpovědětVymazat
  5. Papriky a rajčata podobně plní i moje maminka, akorát jsme to mívali bez rajčatové omáčky, jen se štávou, co se vypekla z rajčat a paprik. Tohle je rozhodně fotogeničtější.
    Jinak já jsme za mlýnek k robotu nakonec moc ráda a dokonce ho i používám a nebojím se, naposledy právě na plněné papriky.
    U hamburgerů se držím rady strýce z USA, že má mít maso ve výsledku kolem 15-20% tuku, takže se podívám, co v řeznictví mají a nakombinuju tučnější kusy s libovějšími a kdyžtak to tučné hovězí rozemelu dvakrát, připadá mi, že ten mlýnek mele hruběji než klasický ruční, co má babička. Na papriky jsem teď dělala cca půl na půl hovězí kýtu a hodně prorostlou vepřovou krkovici. Vlastně nic moc rady, ale vždycky se nějak porozhlédnu, představím si, kolik asi tuku a převahu chuti kterého zvířete budu chtít a pohoda. Beztak se třeba krkovice z domácího prasete nedá srovnat s krkovicí z běžné produkce, takže to musí člověk vždycky nějak zvážit sám:)

    OdpovědětVymazat
  6. Zaujimave, den nato som robila plnene papriky aj ja :) asi bolo nieco (paprikove) vo vzduchu ;) akurat priatel neje maso, takze som pouzila robi - rostlinnou bilkovinu.. no, mozno by ten syr bol lepsi.. Vela (dalsieho) zdaru :)

    OdpovědětVymazat
  7. Shraven: mne nevadilo to maso, ale spis ty rozvarene papriky - ble... Pisnicka je silena, ostatne jako vetsina bulharskych songu :-D
    Lenka: :-)
    Libre: "vlastně vůbec nevím, jaké maso bych na mletí měla koupit"... Takze si jaksi nemam na co ukazovat... To, ze mi to v masne namelou, to vim, co mi maji namlit, to si nejsem jista...
    slecna Upocena: my mame na chate jen jeden a vzdycky jsme se o nej se sestrou hadaly :-)
    farfalla: ja myslim, ze to mozna originalne ma byt bez te omacky, aspon tak jsem plnenou papriku (masem) jedla v Bulharsku... Diky za rady kolem masa, pokusim se byt priste odvazna :-)
    anonymi: mozna je to tim, ze je leto a papriky jsou vsude ;-) Diky

    OdpovědětVymazat
  8. je super, ze je to bez masa

    taky tu mam 3 kg paprik, tak se recept hodi, diky za nej

    Jeste jsem se chtela zeptat, pokud to neni prisne tajemstvi, jake vybaveni pouzivas na foceni jidla? nekde se to tu uz kdysi pod komenty lehce mihlo, myslim, že jste to probiraly s Martinkou z DdL...ze pouzivas nejakou bilou desku na odraz svetla, atp. ... das mi vedet? chtela bych malinko hezci fotky jidla, diky moc

    OdpovědětVymazat
  9. Hospodynka: juuu, 3kg paprik, takovy bohatstvi! :-)
    Tajemstvi to neni, takze: na foceni pouzivam zrcadlovku Olympus, pouze denni svetlo a "odraznou desku" nahrazuje cokoliv bileho - tedy papir, dortova krabice apod. Nemam zadne profesionalni vybaveni.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...