středa 15. srpna 2012

Cuketové bábovičky

Přimlouvám se za to, aby se cukety nenechávaly dorůstat do obludných rozměrů. Nikdo přeci nestojí o to, přecpávat se kilogramy a kilogramy nedobré vatovité dužiny a vymýšlet stále podivnější způsoby, jak úrodu zpracovat tak, aby nikdo nepoznal, že "už zase máme cuketu?!". Nebo jo?
Já miluju malé cukety, které se dají křoupat jen tak, ale téměř nikdo se o takovou dobrotu nepodělí. Je přece potřeba počkat, až budou větší, ať je toho hlavně hodně. Myslím, že téměř všichni už jsme letos slyšeli - od rodiny, kamarádů nebo kolegů - otázku: "nechceš nějaké cukety?" Odpovědí na naše "jasně!" pak bývají kusy vskutku obrovské. Půlku jednoho takového obra využijeme na následující recept.

Ingredience:
na cca 20 mini-báboviček, 12 muffinů, nebo 1 formu na chlebíček
200g jemně nastrouhané cukety (velké kusy oloupeme a vyndáme semínka)
150g cukru krupice
1 vejce
125ml oleje
200g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky sody
1/4 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
kůra z jednoho citrónu
nepovinně: nahrubo nasekané ořechy nebo sušené ovoce (já dala švestky)

Postup:
Troubu si předehřejeme na 160°C. Připravíme si formu. Já dělala dvojitou dávku těsta a měla jsem tak silikonové bábovičky - ty jsem nevymazávala - a formu na chlebíček, kterou jsem vyložila pečícím papírem.
V míse promícháme cuketu, cukr, vejce a olej.
Do jiné mísy prosejeme mouku se solí, sodou, práškem do pečiva a skořicí, vmícháme nastrouhanou citrónovou kůru.
Suchou směs smícháme s mokrou, můžeme přidat ořechy nebo sušené ovoce a přelijeme do formy. V případě báboviček nebo muffinů asi do poloviny výšky formiček.
Pečeme 20-25 minut (bábovičky a muffiny) / 45-50 minut (chlebíček), propečenost vyzkoušíme pomocí špejle. Necháme lehce zchladnout, vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.


S cuketovými bábovičkami se to má přesně jako s mrkvovým nebo řepným dortem. Většina lidí nepozná, co jste tam dali, ale konzistence dezertu je boží. Škoda, že jsem měla jen 1/8 z jedné bábovičky.

33 komentářů:

  1. Věřím, že mohou být skvělé! Já třeba mrkvový dort miluju, takže bych mohla vyzkoušet i tohle, jestli se u nás nějaká cuketa objeví :)

    OdpovědětVymazat
  2. Cukety obrovských rozměrů jsou mi důvěrně známé :o) Naštěstí si mamka už dává říct a občas dostanu i menší (jako se prodává v obchodě).
    Díky za recept, vyzkouším ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za inspiraci!
    Vyzkouším, cukety mi rostou na zahradě :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento boj jsem již doma vybojovala. Tedy u okurek. Trhám je jakmile dorostou "obchodních" rozměrů ;) pevné, sladké, bez semínek a hořkých konců. Naprosto neoblomně. Cuketu má bohužel pod palcem má slovenská babička a ta, jelikož cuketám i říká "dyňa", se řídí tímto slovem i co se velikosti týče. Takže se mi stalo naprosto to samé - dostala jsem tři "dyně" (čti obludné cukety) a necítila se na to, udělat si je klasicky podušené s vajíčkem. Jedna šla do polívky, z půlky druhé byl premiérově můj první "zucchini bound cake". Přidala jsem i dva banány, nasekanou čokoládu a mandle s dvojtou dávkou skořice. Byla jsem nadšená. Musela jsem se bábi pochlubit, co jsem dokázala vytvořit z její úrody. Jenže chyba. Má extrémně konzervativní babička při slově cuketa (čo? v koláči? akože vnútri?") odložila nožík, jímž si zrovna chtěla kousek ukrojit. Domů jsem ho vezla celý zpět. Možná tak ta 1/8 bábi zůstala, kdyby se náhodou odvážila ochutnat. Takže přesně opačná situace. A doma? Do dvou dnů...jsem rozpalovala troubu a strouhala druhou půlku cukety ;)
    Ale přesto... "carrot cake" pro mě nemá konkurenci. To už je asi osud ;)

    OdpovědětVymazat
  5. tak a už jsou v troubě.... tak jsem zvědavá...
    pečení s prckem je trochu adrenalinový sport (prášku do pečiva a skořice je tam určitě víc než mělo :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Právě 2 takové obludně velké cukety máme doma.. takže dneska budou cuketové muffiny, díky za recept :D

    OdpovědětVymazat
  7. Miluju cuketovou buchtu! Já ji dělám hodně podobně, jen ještě přidávám muškátový oříšek a vanilku. A pak vmíchám nasekané kusy čokolády na vaření (nebo jakékoliv jiné :) )

    A tip - když se cuketa opravdu dobře vymačká, výrazně se zkrátí doba pečení.

    OdpovědětVymazat
  8. Troubu si předehřejeme na 16°C :)

    OdpovědětVymazat
  9. přesně:D teda děda už ustoupil aspoň od trhání nakládaček až když jsou 20-30centimetrové a už se můžou trhat jen lehce přerostlé a ne giganticé:D

    OdpovědětVymazat
  10. A heč, já dostávám od mámy cukety a sice občas dostanu nějakou větší, ale většinou dostanu i takové prťavé, co se dají křoupat jen tak nebo se pěkně ugrilují nebo hodí do salátu se smetanovou zálivkou a zasypou opraženýma mandlema.
    A přerostlé potvory dávám do polívky, nebo z nich dělám výbornou pomazánku s parmezánem a chilli: http://madlinakuchyne.blog.cz/1208/rychla-a-vynikajici-cuketova-pomazanka
    A nebo cuektovou buchtu s mandlemi a čokoládou, ta je fakt parádnická, nikdo nepozná z čeho je a všem strašně moc chutná: http://madlinakuchyne.blog.cz/1208/cuketova-buchta-s-mandlemi-a-cokoladou-vytecna
    Takže vlastně musím říct, že mi přerostlé cukety ani tak nevadí :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, omlouvám se, že zase otravuji, ale mám problém. Dávala jsi mi recept na vanilkovou náplň do makronek. Dnes jsem je konečně dělala. Se skořápkama jsem celkem spokojená, ale ta náplň je strašně tekutá :( Nevíš jak bych to měla zahustit? Napadlo mě rozpustit ještě trochu čokolády, ale tu teď nemám a celkem to spěchá. Nevíš, čím by se to dalo zahustit?

    OdpovědětVymazat
  12. Zrovna dneska jsem taky zpracovávala cuketový dar. Jako bramborák do trouby z toho byla příjemná večeře. Psát už ale letos o cuketových receptech radši nebudu, nebo by tvořily až moc velkou část mých článků.

    OdpovědětVymazat
  13. Malá reportáž z našehovčerejšího snažení
    http://anda-h.blogspot.cz/2012/08/cuketove-babuicky.html
    Ale byly fakt dobré :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Naprosto souhlasím. Nesnáším ty obludné cukety, které si lidé hýčkají na svých zahrádkách. Pak je nabízejí všem kolem a neví co s nimi. O chuti ani nemluvím. Teď jsem usmlouvala pár malých kousků, recept mám vytisknutý, tak večer na to vlítnu a písnu, jak jsem dopadla....:-D

    OdpovědětVymazat
  15. No vida, zrovna asi před čtyřmi dny jsme doma měli cuketovou buchtu, s nasekanými mandlemi a kousky hořké čokolády je super. A taky jsme letos poprvé sklízeli i malé kulaté cukety, ty byly na plnění jak dělané a hlavně nezabíraly tolik místa v kuchyni. :))

    OdpovědětVymazat
  16. Jako příjemkyně báboviček musím ještě jednou poděkovat a říct, že byly vynikající. A to tak moc, že ačkoli jsem se měla o ně původně rozdělit, nějak z toho sešlo...:)Pavla

    OdpovědětVymazat
  17. Děkuji za inspiraci. I mě můj strýc neustále obdarovává obřími kousky a já stále řeším " cos nimi". Určitě recept vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  18. Všem vřele doporučuji. Já jsem doplnila sekanou hořkou čokoládou a posekanými mandličkami.....výsledek byl skvostný....:-D Pro velký úspěch musím zítra upéct znovu. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  19. Markvitka: rozhodne doporucuju :-)
    Ilona: rado se stalo. Doufam, ze si pochutnas :-)
    AndaH: neni zac (a trosku zavidim tu zahradu). Podle fotoreportaze to vypada na uspech :-)
    Arion: hihi, "dyna" :-D Ja to konzumentum nerekla, ze je v babovickach cuketa a nikdo se neofrnoval ;-)
    Jana: tak tak :-)
    Danielle: neni zac, vedela jsem, ze nejsem zdaleka jedina, co resi cuketovy problem :-)
    Renata: zkousela jsem jeste variantu s kakaem a cokoladovymi cockami a ta byla taky mnam :-) Cuketu nevymackavam, nechci to mit suche...
    martina: diky, opraveno
    slecna Upocena: :-)
    Madla: nojo, jenze ty jsi megalomanka :-D
    Klara: je mi lito, ale nejsem 24/7 poradna, takze jsem se dostala k odpovedi az ted... Je to nekvalitni cokoladou, mela jsem stejny problem, kdyz jsem pouzila Milku. Musi se tam potom dat dvojnasobek cokolady a stejne to neni idealni. Doufam, zes to nakonec nejak zvladla a dobre to dopadlo...
    Lenka: jop, cuketovy bramborak je taky dobre reseni. Nebo cuketova polevka :-)
    Monika: tech malych je mozna na babovicky skoda, ale nedobre to urcite nebude :-) A koukam, ze jsi uz upekla a dopadlo to dobre :-) Tak to jsem rada...
    Karoleenah: cokolada jde s cuketou taky dobre dokupy. Pri druhem pokusu jsem do receptu pridala kakao a coko-cocky a bylo to moc fajn.. Takove pernikove :-)
    Pavla: diky, jsem rada :-)
    Ali: vitej do klubu :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Na našem "farmářském" tržíku mi to tuhle nedalo a zeptala jsem se, proč prodávají jen takové obludy. Dostalo se mi dvou důvodů: a) nestíhají sklízet včas a b) lidi chtějí velký, aby to mohli nakrájet a osmažit jako řízky a nastrouhat do perníku... chjo, co s tím, když mi hlavně první způsob připadá jako naprosté mrhání cuketami... :(

    OdpovědětVymazat
  21. ahoj, ráda bych tě pozvala na svůj nový blog o vaření :)
    food-andyou.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  22. Geniální! Trochu jsem se toho bála, že v tom cukety půjdou poznat (přítel je nesnáší, ošklíbá se i když je jen vidí v lednici), ale jak bylo řečeno, mají jen úžasnou konzistenci! Veronika

    OdpovědětVymazat
  23. Uz mam za sebou jeden pokus s cuketovymi muffiny - neurazil, nenadchnul. I pres tu cuketu mi to pripadalo suchy (jak to?). Ale pak si rikam: jeste nikdy jsem podle Chez Lucie nic nezmrvila, dam tomu jeste sanci. Misto obyc mouky jsem dala spaldovou, cukr trtinovy, vysledek fantasticky! A vrzla jsem to do babovkovy formy, pac patlat muffiny s prckem vyzaduje vetsi trpelivost a ta dnes nebyla.
    Lucie, vazne diky za Vas blog, skvele se mi podle Vas vari a pece.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  24. suriKata: nojo, lidi se muzou po smazenym cemkoliv utlouct... Pak podle toho taky vypadaji... U nas na trhu maji male krupave dobre cukety, velke by nikdo nekoupil :-)
    Jana: bezva... a co ty kradeny fotky v zahlavi blogu, to ti pripada vhodny ke chlubeni?
    Veronika: hihi, takhle se na tyhle osklibace musi ;-)
    Lucie: diky, jsem moc rada :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý den, paní Lucie. Tak včera jsem zkusila vyše cuketové bábovičky a byly výtečné! (po dnešní snídani už nic nezbylo :-D) Manželovi se ta cuketa nejdřív nezdála, ale když ochutnal výsledek, jak se panečku olizoval :-).
    Díky za dobrý recept a mějte se krásně!
    P.S.: Ten malinový koláč ve fotkách jste také pekla vy, a máte tady popřípadě recept? Vypadá úplně luxusně a já maliny miluju...
    Kristýna

    OdpovědětVymazat
  26. Kristyna: jsem rada, ze chutnaly :-)
    PS: nevim, jaky mate na mysli, snad tenhle - http://luciedvorakova.blogspot.cz/2010/10/kefirovy-kolac-s-malinami.html. Jinak na blogu funguje vyhledavani - je tu okenko "kdo hleda, nekdy najde"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho pak taky našla (je to on), a už i upekla (na zahrádce zrovna zrají maliny). A je také výborný!! Díky, Kristýna

      Vymazat
  27. Kristyna: tak bezva, to jsem rada :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Je to dobré,ale ty sušené plody jsou celkem potřeba, nejlépe něco kyselejšího, protože to cuketové těsto je dost sladké.

    OdpovědětVymazat
  29. ko.ko: fakt? Ani mi nepripadalo...

    OdpovědětVymazat
  30. konečně jsem našla ten správný recept na cuketu na sladko :)) jdu péct!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...