sobota 3. prosince 2011

Brownie Pie - výzva odvážných pekařek-scukařek


Ono nestačí, že se účastním všech možných pekařských, kuchařských a nakládacích soutěží a každý měsíc peču s Odvážnými pekaři. Já se ještě musím nechat vyhecovat, abych zkoušela recepty z kuchařek, které si jiní koupili a nechce se jim podle nich péct. Jenže, co se sebou zmůžu, když mě to prostě baví?

Na začátek malý slovník pojmů:
scukařka - osoba ženského pohlaví, píšící recenze pro scuk.cz
scukař - osoba mužského pohlaví, píšící recenze pro scuk
scukařka-plátěnka - plátěná taška s logem
pekař/ka-scukař/ka - osoba těžce postižená touhou upéct něco nového a nesmírně dobrého, navíc píšící recenze pro scuk.

A jak vznikla tahle výzva? Nejvrchnější scukařka Míša si koupila kuchařku newyorské restaurace Milk Bar, patřící do skupiny restaurací Momofuku. Po bližším ohledání zjistila, že recepty jsou složité, plné u nás nedostupných ingrediencí a že se jí do nich prostě nechce. Odvážné pekařky-scukařky, tedy Klára a já, jsme Míše její kuchařku tak trošku záviděly a dohodly jsme se, že z ní něco vyzkoušíme. Míša nám vybrala dva recepty, které se zdály být docela jednoduché. Chocolate-Chocolate Cookies a Brownie Pie. Já jsem ostuda a recept jsem vyzkoušela až teď, Klára má napečeno už více než dva týdny. A to můj koláč byl oproti jejím sušenkám naprostá pohoda.

Ingredience na formu o průměru 20cm:
145g grahamových sušenek
15g sušeného mléka (vynechala jsem)
15g cukru krupice
pořádná špetka soli
40g rozpuštěného másla
40g smetany ke šlehání
---
125g vysokoprocentní čokolády (použila jsem 70% Lindt)
85g másla
2 vejce
150g cukru krupice
40g hladké mouky
25g kakaa (dala jsem normální holanské kakao, autorka kuchařky ale doporučuje Valrhonu)
špetka soli
110g smetany ke šlehání

Postup:
Dno dortové nebo koláčové formy vyložíme pečícím papírem.
Sušenky rozmixujeme ve foodprocessoru nebo rozdrtíme v sáčku válečkem. Drobky promícháme se sušeným mlékem a solí. Přilijeme máslo se smetanou a promícháme. Vznikne nám lepivá hmota, která má dost daleko do obrázku v kuchařce. Nevím, zda to je vynecháním sušeného mléka, nebo tím, že jsem měla ty divné sušenky. Ve výsledku jsem ale žádný problém nezaznamenala. 5/6 sušenkové hmoty namačkáme pomocí obrácené lžíce nebo prstů na dno připravené formy; když to vyjde, tak i na strany. Mně to nevyšlo i přes to, že v receptu používají větší (24cm) formu. Připravený základ dáme chladit do lednice.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo. Vejce s cukrem šleháme na vysoké otáčky 3-4 minuty, až hmota zesvětlá a trošku nabude a zhoustne. Pokud se tak nestane, šleháme ještě minutu nebo více. Přidáme čokoládovo-máslovou směs a důkladně promícháme. Přisypeme mouku, kakao a sůl a mícháme dohladka. Nakonec vmícháme smetanu a zbylé drobky z grahamových sušenek.
Směs vlijeme do připravené formy se sušenkovým základem a pečeme asi 25 minut na 180°C.

Největší výzvou bylo sehnání grahamových sušenek. Obvolala jsem několik obchodů se zdravou výživou, zkusila M&S i obyčejné potraviny. A nakonec jsem je koupila na Chodově v trafice. Nemůžu je ale doporučit, jsou totiž dost divné - zanechávají nepříjemnou pachuť na patře (zřejmě za to může kokosový tuk). Příště si zkusím upéct vlastní, třeba podle receptu ze smitten kitchen.
Ostatní ingredience už jsou běžně dostupné a není na nich nic zvláštního. Vynechala jsem jen sušené mléko, protože nevím, co bych s tou obrovskou krabicí za 200 korun dělala, když do receptu patří jen 20g. Největším překvapením pro mě bylo, jak z téměř stejných ingrediencí, jako dělám obyčejné brownies, můžu jenom díky lehce odlišnému postupu, vytvořit dezert o dvě třídy lepší.


Míšo, díky za recept (a nemáš tam ještě nějakej?)

26 komentářů:

  1. Tosi o sušeném mléku tvrdí, že to zvýrazní chutě, něco jako glutamát v jídle. My tu krabici máme doma, ráda odsypu :))
    Fakt chceš další? Protože to sou už jen opravdické brutality, čestný slovo :)
    Míša

    OdpovědětVymazat
  2. Já tu sušené mléko mám, taky jsem mohla odsypat. Používala jsem ho do jednoho zmrzlinového receptu (samozřejmě kromě mléka "pravého"), bylo to taky asi 10gr..Vyřešili jsme to tím,že jsme ten pytlík zavakuovali, takže doufám že vydrží, neb jinak se to má spotřebovat asi do 14 dnů od otevření...zřejmě z toho nadělám rafaelo kuličky podle viktora klima.

    OdpovědětVymazat
  3. Misa+Lucie: Miso, a kdy upeces neco ty :)? Tenhle recept fakt stoji za to, vzorek je snedeny a chut na dalsi trva, takze po vanocich budu pect. Peanutbutter cookies jeste taky cekaji na upeceni.

    OdpovědětVymazat
  4. Já se klíďo taky přidám, vypadá to super (gratulace!). Sušené mléko nemám, zato mám asi litr toho sirupu, který se snad taky vyskytuje v každém druhém receptu:)

    OdpovědětVymazat
  5. Už mám upečené grahamky, tak kompletnímu produktu už stojí v cestě o jednu překážku méně :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá skvěle! :) Já si sušené mléko koupím asi na Vánoce, do pár druhů cukroví se bude hodit :)

    OdpovědětVymazat
  7. to Misa: aha, to me nenapadlo... A fakt chci dalsi :-) Plus jestli bys byla tak hodna a vzala mi trosku toho mlika, upecu si vlastni grahamky, at nejsem za loosera, a udelam ten kolac znova :-)
    to Dv: mnam, Raffaelo kulicky...
    to Klara: stoji i za poruseni diety (mela jsem 2)
    to farfalla: dekuju moc a pridej - je to fakt moc dobry... Nebo at ti Misa vybere nejakej jinej recepis
    to Meg: diky moc

    OdpovědětVymazat
  8. No vypadá to hezky (škoda, že není fotka řezu zboku - zajímal by mě rozdíl mezi tuhou grahamovou a šlehačkovou vrstvou), ale co ty grahamové sušenky??? Péct se se sušenkama, abych z toho mohla dělat koláč, to je už teda opravdu moc. Já si upřímně grahamové sušenky ani představit nedokážu, ale zase mám doma dvě balení ovesných sušenek z M&S:-)

    OdpovědětVymazat
  9. to Olinka: ta grahamova vrstva je normalne jako u cheesecakes, cokoladova vrstva vypada jako obycejny brownies... grahamove susenky jsou z celozrnne psenicne mouky, ale myslim, ze muzes pouzit jakekoliv jine, ktere ti chutnaji...

    OdpovědětVymazat
  10. Luci, ty jsi skutečně odvážná pekařka! Tolik výzev najednou, to klobouk dolů :D Výsledek je samozřejmě perfektní jako vždy, na tyhle brownies se mi už pěkně sbíhají sliny! Jen tak na okraj, grahamové krekry jsou prý velmi podobné našim celozrnným BeBe sušenkám (těm klasickým v červeném obalu po 130g)- aspoň jsem to četla někde na fóru, kde to jedna Češka, co žije v Americe. S úspěchem je tedy místo nich používám :)

    OdpovědětVymazat
  11. to Catalina: dekuju moc :-) Ja BeBe nesnasim, mam s nimi spatne zkusenosti a ani mi nechutnaji... Ted jsem mela tenhle pie z domacich graham crackers a bylo to nebesky dobry, takze priste jdu do nich :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Catalina, Lucie - kdyz uz, tak spis tem zelenym ctvercovym, ty jsou vic celozrnne (40%), pamatuju si svuj navrat z USA do CR a velke hledani. Samotne mi ale nechutnaji... a nejak zvlast mi enchutnaly ani tam, jen pokud obklopovaly hromadu zmrzliny:)

    OdpovědětVymazat
  13. Celkem by mě zajímalo, jak to vypadá na průřezu... Škoda, že není fotka :)

    OdpovědětVymazat
  14. Noxy: vypada jako obycejne brownies

    OdpovědětVymazat
  15. Takže moje poznatky: sušené mléko jsem dala a vůbec to nebylo lepivé, spíš sypké, takže myslím, že docela velký vliv to má. Jinak dobrůtka velká.

    OdpovědětVymazat
  16. ko.ko: a nebude to spis prepecenim?

    OdpovědětVymazat
  17. Nee, myslim sypke pri davani do formy, trosku no. Ale jak se to uhnacalo lzici a zapeklo, parada.

    OdpovědětVymazat
  18. ko.ko: jeee, ja jsem trubka... Tyhle susenkove zaklady jsou vzdycky trochu sypke, ale pak se to nejak zapece a je to :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Vcera jsem je pekla jako soucast pohosteni na oslavu jednin naseho ditete - a pote, co mam odpeceno mnoho ruznych brownies mam docela srovnani - tohle je opravdu o tridu lepsi. Co se tyka nahrazovani, do kakaovy buchty jsem vrzla kakaovy venecky, protoze na peceni/shaneni grahamovych susenek mi nejak nezbyl cas. A misto suseneho mleka poslouzil Nutrilon (hostum jsem to nerikala), vsichni se oblizovali :-)
    Jen by me zajimalo, jestli s tema grahamkama je to jeste lepsi, pac i takhle to bylo fantasticky..
    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie: my jsme jedli Nutrilon? to je docela sok. :D slibuju, ze to nikomu neprasknu ;) ale nutrilon nenutrilon, bylo to desne dobry. takze dekuju obema Luciim, jedne za super blog a druhe, ze ho nasla a s takovou radosti podle nej vari a pece (a ja pak muzu s jeste vetsi radosti ochutnavat).
      V.

      Vymazat
  20. Milá Lucie, pokud přemýšlíte, čím by mohla být ta zvláštní chuť grahamových krekříků, tak vězte, že je to způsobeno přidáním kypřícího prášku bez fosfát - vinného kamene. Tyto sušenky neobsahují mléko ani vejce, takž je potřebují něčím nakypřit. A máte pravdu - jsou skoro nepoživatelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja sazim na ten kokosovy tuk, ale to je fuk - jsou proste pekne hnusne :-)

      Vymazat
  21. Milá Lucie,
    Opět děkuji za skvělou inspiraci. Brownie Pie zmizel během jediného odpoledne a byl z každé strany chválen.
    Pokud chci zkusit nový recept, sázím na jistotu a peču podle Vás.
    Už teď se těším na nové příspěvky.
    Hezký začátek podzimu mějte.
    Peťula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za mily komenar Petulo, jsem rada, ze brownie pie mel uspech :)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...