čtvrtek 27. října 2011

Povitica - Výzva The Daring Bakers'



Vždycky mezi sedmadvacátým, kdy zveřejňujeme, co jsme vytvořili, a prvním, kdy nám prozradí novou výzvu, jsem jako na jehlách. Co to bude?! Šmíruju na blogu toho, kdo hostuje další výzvu a snažím se na to přijít. Někdy bych to mohla odhadnout celkem snadno (třeba v létě, když byla za úkol zmrzlina), někdy bych mohla hádat, až bych se uhádala k smrti. 
Třeba zrovna tenhle měsíc. Nebo vy už jste snad někdy slyšeli o něčem, co se jmenuje Povitica (čti povatýca)? Pod tímhle zvláštním názvem se ale skrývá něco úplně obyčejného, něco, co už jste zřejmě i ochutnali. Kynutá ořechová roláda. A ochutnaly jí i spousty lidí ve světě. Povitici si dají Chorvati a Slovinci, Češi a Slováci si pochutnají na ořechovníku, v Polsku servírují makowiec, Maďaři by se hádali, že správné jméno je kalács, Srbové by nesouhlasili a trvali by na jméně štrudla, Američani zase na označení potica. Ať je to, jak je to, dnes servíruji povitici.

Recept pro nás připravila Jenni z blogu The Gingered Whisk.

Ingredience (na jeden malý bochník):
1/2 lžičky cukru
1/4 lžičky hladké mouky
2 lžíce teplé vody
1/2 sáčku sušeného droždí (3,5g)
---
280g mletých vlašských ořechů
60ml mléka
60g másla
1 žloutek
1/4 lžičky vanilkového extraktu
115g cukru krupice
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky kakaa
---
120ml mléka
40g cukru krupice
špetka soli
1 velké vejce
30g rozpuštěného másla
280g hladké mouky
---
2 lžíce studené kávy
1,5 lžíce cukru krupice
---
máslo na vymazání formy

Postup:
Nejprve si připravíme kvásek (i když si nejsem tak jistá, že u sušeného droždí je to potřeba, radši jsem dodržela recept). V menší misce promícháme cukr, mouku, droždí a teplou vodu, přikryjeme fólií a necháme vzejít na teplém místě asi 5-10 minut.
Zatím umícháme náplň. Ohřejeme mléko spolu s máslem a smícháme s ostatními ingrediencemi.
Teď se můžeme pustit do přípravy těsta. Nejprve ohřejeme mléko (recept říká na 43°C, já bych tu teplotu nazvala "vlažná"). Mléko přelijeme do velké mísy, přidáme cukr a sůl a necháme je rozpustit. Vmícháme lehce prošlehané vejce, kvásek, rozpuštěné (ne horké!) máslo a asi čtvrtinu mouky. Promícháme a začneme po částech zapracovávat další mouku, až se těsto začne odlepovat od stěn mísy a čistit je. Těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a hněteme a přidáváme další mouku, až je těsto hladké a nelepí. Je možné, že nepoužijete všechnu mouku nebo jí budete potřebovat více. Můžete také použít robota s hnětacím hákem a celý proces zvládnout v míse.
Čistou mísu lehce namažeme olejem, vložíme do ní těsto a přikryjeme fólií. Dáme kynout na teplé místo asi na hodinu a půl - těst zdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí, respektive "vyzrátí" (jak se tomu správně říká - kynutí je prý až ta poslední fáze před pečením) těsta, je třeba ho vyválet a to co nejtenčeji. Na pomoc si tedy vezmeme čistý ubrus (nebo větší utěrku), posypeme ho hladkou moukou a rozvalujeme těsto do obdélníku. Recept říká, že nám vznikne obdélník o velikosti 25x35cm, ale měla jsem ho tak dvojnásobný, než jsem dosáhla požadované tloušťky těsta. Jde to jen pomocí válečku, ale těsto můžeme také vytahovat pomocí hřbetů rukou, jako u taženého štrúdlu. Nakonec odkrojíme kraje, abychom měli úhledný obdélník, ale není to nutné.
Celý povrch obdélníku pomažeme ořechovou nádivkou a zatočíme do roličky (z delší strany). Formu na biskupský chlebíček si vymažeme máslem a "hada" do ní poskládáme, nebo spíš stočíme. Díky tomu pak bude mít povitica hezký vzor na řezu. Nejsem si úplně jistá, jak to popsat, ale v originál receptu na stránkách DBs' jsou fotky.
Povrch potřeme směsí kávy a cukru (nebo bílkem, který nám zbyl z ořechové nádivky). Formu přikryjeme fólií a necháme 15 minut kynout.
Troubu si předehřejeme na 180°C stupňů a povitici pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 150°C a pečeme ještě 40-45 minut.


Ořechová nádivka je super, ale těsto se mi zdá trochu suché. Snědla jsem jenom malý kousek a nijak zvlášť nelituji, že víc si dát nemůžu. Ze zbytku těsta jsem vyrobila ještě jednu mini-povitici s kávovou náplní, s tou je ještě sušší, takže recept zřejmě opakovat nebudu. I tak to bylo bezva, už jen kvůli těm pěkným vzorům na řezu.

17 komentářů:

  1. Ať se to jmenuje, jak se to jmenuje, povedlo se ti to hezky. já teda tyhle typy závinů moc nemusím, ale tehdy mě nadchl ten kynutý věnec plněný bílkovou hmotou, tam bylo i to těsto moc dobré (hlavně, když jsem tam pak přidala kardamon, mňam), tak třeba kdyby se použilo tohle těsto, tak by to nebylo tak suchý i s těma ořechama. Každopdáně, vzory máš čučavý :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dost koukatelný závin! To v první řadě. A náplň z ořechů...hmmmmm :) Jak současné! Myslim, že při letošní nadílce ořechů bych si na něj také mohla troufnout.

    OdpovědětVymazat
  3. to Madla: me to taky nijak nezaujalo a myslim, ze to testo na venec bylo mnohem lepsi, ale drahy se vyjadril v tom smyslu, ze je to jedna z nejlepsich veci z DB, co jsem zatim delala... :-) Cucavy je od slova "cucet"?
    to Kudrlinka: diky moc a doporucuju zkusit radsi tohle testo: http://luciedvorakova.blogspot.com/2011/03/yeasted-meringue-coffee-cake-vyzva.html
    to Vania: thank you :-)

    OdpovědětVymazat
  4. no vypadá to kráásně! škoda, že tady jsou ořechy (vlašské) tak vzácné..
    ale ještě se usmívám nad tím.. jak malinkatý bochánek to bude ze 1/4lžičky mouky..to opravdu?

    OdpovědětVymazat
  5. to Myartbook: ja myslim, ze to jde udelat i z jinych orechu nebo s jinou naplni (mak, povidla, tvaroh, cokolada, nutella, ...)
    Jinak ta 1/4 lzicka mouky je na kvasek, dale v receptu je 280g na testo... ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. wow, tak jak to chutnalo nevím, každopádně jíme i očima a tohle je "oční bašta":) Btw, o Potivici jsem slyšela už dřív, před několika lety jsem si koupila nějaký časopis o těstech a byl tam právě tento recept, jen se to jmenovalo "potica" a podtitulek to mělo "typický srbský moučník":))takže když jsem viděla tady i na jiných webech DB potivica, myslela jsem si, že v časáku byla chyba:) jinak prostě nic nemá na "orechovík" mojí slovenské babičky, a tam by člověka při ochutnání slovo "suché" ani nenapadlo, natož aby ho tak nazval:)Ale tak to chodí, jiný kraj jiný mrav,. takže i v těchle "nadnárodních" receptech určitě existuej plno úprav a modifikací, takže bábi to už má asi vychytané podle svého a musím říct, že na 100%:)a potvrzuji, že ořehová nádivka nemá chybu:)

    OdpovědětVymazat
  7. Máš ji moc pěknou na řezu :) Já jsem se vrhla na makovou a suchá mi naštěstí nepřišla vůbec :) Doma to chutnalo, takže tahle výzva měla úspěch :)

    OdpovědětVymazat
  8. tak to jo :-) já asi místy neumím číst :-) a vidím jen něco - každopadně to vypadá bájo!

    OdpovědětVymazat
  9. Tak já dělám něco podobného, ale s mákem a s kakaem. Makový to je hold klasika, ale s kakaem je taky dobrý. Důležité je dobré kakao, cukr a polít přeškvareným máslem. Není to suché a je to vynikajicí :o)
    A líbí se mi poměr. Jeden díl ořechů, jeden díl těsta... už se mi sbíhají sliny... !!

    OdpovědětVymazat
  10. Jojo, čučavý je od slova čučet :-) Tak je super, že závin měl takový ohlas aspoň u tvého drahého, to se to pak peče, když máš takový odbyt :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Lucka, zavin sa podaril uplne nadherne. Skvely tip na tu formu na biskupsky chlebik.

    OdpovědětVymazat
  12. Každý konec měsíce prožívám úplně stejně jako ty :D Nemůžu se dočkat, až se konečně odhalí to velké tajemství, co nás to vlastně čeká tentokrát. Jsem vždycky napnutá jak kšandy :D
    Tentokrát jsem na tom podobně jako ty u croissantů, nejdřív jsem si poviticu chtěla udělat, pak nebyl čas a pak jsem se rozhodla nechat ji na prosinec :D Je mi líto, že ti tolik nechutnala, protože byla suchá, ale při pohledu na to, jak moc ji máš naplněnou a vůbec krásnou na řezu, se mi tomu ani nechce věřit. Podle mě, když něco vypadá tak úžasně, musí to tak i chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  13. jej,tvoje "povitice" vyzeraju moc krasne..mne by urcite bolo luto za dalsim kuskom:)))

    OdpovědětVymazat
  14. to Arion: diky :-) Mozna to suche nebylo, jen ja na tyhle kynute zaviny vubec nejsem... Navic jsem ochutnavala kraj, kde bylo vice testa nez orechu - uprostred to asi bylo lepsi
    to Meg: u me doma taky chutnalo, takze asi dobry :-) Dekuju
    to Myartbook: :-)
    to Madla: aha, tak tohle slovo jsem slysela poprve :-) Drahy je bezva stravnik - neni vybiravy, rad ochutnava nove veci :-)
    to Adriana: dekuju :-) A formu na biskupsky chlebicek jsem timto vlastne pouzila poprve
    to Catalina: drahy rikal, ze sucha neni, tak ja nevim... Asi jsem udelala chybu, ze jsem ochutnavala krajni rez s mensim mnozstvim naplne. Tesim se na prosinec, az uvidim, jak jsi dopadla ty :-) Dekuju moc
    to Martina: dekuju mockrat :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Všichni se olizovali (ale mně se ta náplň také zdála suchá :D)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...