úterý 3. května 2011

Kurz vaření - klasické české omáčky

Začátkem roku jsem v jedné soutěži vyhrála kurz vaření pro dvě osoby v Prakulu. S drahým jsme vybírali a vybírali, až jsme vybrali a těšili se na 27. duben. Kurz začínal v půl páté v Suchdole. Jeli jsme metrem, autobusem a pak ještě kousek důlním vozíkem - a Suchdol je prý v Praze.  

V Prakulu jsem už byla na třech cukrářských kurzech (reportáže najdete tady, tady a ještě tady) a jestli se na cukrařině pilo, tak na omáčkách se vyloženě chlastalo. Hned jak jsme přišli, už to do nás nalejvali. Jeden účastník se po hodině vaření (čti pití) přiznal, že bude muset asi jít na kurz znovu, protože si nebude nic pamatovat. No tak hrozné to nebylo, ale jsem ráda, že mám vytištěné recepty a dělala jsem si poznámky, protože jinak nevím, nevím...


Další vtip byl v tom, že si na mě počíhala nějaká marketingová paní z té soutěže a že prý se mnou udělá malý rozhovor, vyfotí si, jak si užívám výhru a pak dorazí někdo a donese mi ještě malý dárek. Oukej, když jinak nedáte, tak já to teda beru. To jsem ovšem netušila, že ten malý dárek není až tak malý, ale spíš dost velký a hlavně těžký - zejména pro někoho, kdo přijel MHDéčkem. No, nebudu remcat a budu ráda, že tím dárkem bylo deset kilo mouky. Protože já mám fakt velkou spotřebu.

A teď už konečně k samotnému kurzu - vedl ho Václav Frič, specialista na českou kuchyni. Je trošku od rány, ale mně připadal fajn. V Prakulu už asi dlouho nebude, protože si otevírá vlastní hospodu. Škoda pro Prakul, naděje pro českou gastronimickou scénu (doufám).


Nejdřív jsme rychle nakrájeli zeleninu a cibuli a pak silné ženy a silní muži míchali základ na svíčkovou a štěpánskou.




Tyhle dvě omáčky jsme dělali ve velkých hrncích všichni společně; nejdřív jsme čekali, až základ zhnědne do odstínu tmavě hnědého mlýnku na pepř a pak jsme hodně ochutnávali. Mňam!





Zatímco na sporáku bublaly svíčková a štěpánská, tak si každá dvojice uvařila svojí vlastní rajskou, křenovou a koprovku. Je to rychlovka a všechny byly moc dobré. Až teda na naší rajskou, vařenou pod vlivem slivovice zančky "Ta moja".




V dopoledním kurzu se ke křenové podával jazyk, ale protože účastníci se prý ofrňovali, tak my měli pražskou šunku. Dobrá, ale jazyk bych si dala radši.


Je pravda, že v devět večer do sebe cpát omáčky a knedlíky je docela mazec, ale po té alkoholové smršti to ani moc nevadilo.



Po degustaci rajské, koprové a křenové jsme dokončili svíčkovou a štěpánskou a ochutnali i je. Mmmm, nejlepší svíčková na světě. A nebudu říkat "promiň, mami", protože mamka svíčkovou nedělá.



A na závěr ještě úsměv od všech účastníků kurzu, popadnout balík mouky a hurá domů. Děkuji kolegům kuchařům, kteří nás vzali autem do civilizace.

18 komentářů:

  1. Doufám, že se s námi podělíš o nějaké recepty!

    A kde s tebou bude/je rozhovor?

    OdpovědětVymazat
  2. to Kacka Zvykacka: nejdriv musim vyzkouset, jestli si neco z toho pamatuju :-P S tim rozhovorem nevim, je to jen mini-rozhovor a predpokladam, ze bude na strankach ty mouky...

    OdpovědětVymazat
  3. Mňaaam! Dala bych nevímco za to působit na podobném kursu jako ochutnávač!:D

    OdpovědětVymazat
  4. Nemám nic proti nikomu, ale ta prezentace jída je příšerná a asi nikdo z vás netuší, že první dojem je nejsilvější. Jojo !!!

    OdpovědětVymazat
  5. to Joll Burr: haha, to ja taky, ale takovou pozici tam nemaji...
    to anonymni: a to ja zase mam neco proti nekomu - konkretne proti ubohym anonymum hazejicim spinu a ubozackum, kteri neumeji svuj prispevek napsat bez chyb a preklepu... Muzete mi prosim poslat odkaz na sve stranky, at se poucim, jak se to ma spravne delat?

    OdpovědětVymazat
  6. Super a ještě jednou super :) Já sám se považuju za odborníka na svíčkovou (jsem totiž jejím fanatickým milovníkem) a párkrát jsem jí dělal i podle Friče (dává do ní jablka, že?), ale stejně bych ocenil osobní zkušenost na jeho kurzu - a nejen na svíčkovou, i štěpánskou a křenovou tolik zbožňuju. U Friče jsem byl kdysi na kurzu Začínáme 2 a mohu potvrdit jeho neotřelý smysl pro humor, "českorustikální" styl vaření (na nic si nehraje)a vždy dokonalý výsledek.

    To anonymní: Komplexy se léčí u psychoterapeuta, psychiatra, nebo u boxovacího pytle. Do dobrého jídla se nám nepleťte, když mu nerozumíte a neumíte ani napsat souvislou větu.

    OdpovědětVymazat
  7. to Keba: ja delala svickovou zatim jen jednou, kdyz mi bylo asi 19let a neumela jsem varit skoro nic... Dopadlo to docela jedle, ale dokonale to samozrejme nebylo (a ano, Fric tam dava jablka). Krenovka je silene jednoducha, az ji budeme s drahym delat, tak to pak hodim na blog... A nebo te pozvem na obed :-) Btw. koukam, ze mam noveho fanouska - a drze dodavam - az ted? ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Závidím, závidím z útrob malého moravského městečka, hned bych si takový kurz dala líbit. Na anonymy kašlete, omáčky jsou jako od maminky (a možná je ještě o fous lepší) a já bych si hned takový omáčkový pětiboj dala (ale raši bez toho posilování s deseti kilama mouky :-)
    to anonymní: A vy máte někde fotky vašeho uvařeného jídla? A umíte vůbec vařit? Nebo česky? Nebo se podepsat pod vlastním jménem? někdy stačí jen troška pokory ...

    OdpovědětVymazat
  9. To musi byt super na takom kurze! A tie omacky!!! Uff, hned by som si dala, mnam!!! ja mam strasne rada "knedliky" s omackami, az sa mi slinka spustila ;o))))

    OdpovědětVymazat
  10. Lucka, perfektny prispevok, pobavila som sa, zasmiala som sa a tvoja prezentacia sa mi paci. Mne tvoj odlahceny styl perfektne sedi a vzdy sa na tvojich prispevkov prijemne zabavim ;)
    Kurz vyzera super! Aj u nas v Ba a okoli bezi zopar kurzov. Niektore (tie s jarom zidekom) su momentalne vypredane. Uz dlhsie sa aj ja otalam na nejaky kurz, len tie ceny ma odradzaju. A najma, zatial sa nenasiel kurz, ktory by som chcela absolvovat ako prvy. Mna by potesil nejaky basic kurz - ako julia child na prvej hodine - krajanie cibule, zeleniny (julienne atd), zakladne omacky, priprava masa... prave tam vidim svoje velke slabiny ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Klára : Neměla jsem to čist:-) teď mám takovu chuť!!! Doufám že tu svíčkovou uvaříš a nám (fanouškům) odprezentuješ. Super!

    OdpovědětVymazat
  12. Další kurz, na který bych si moc ráda zašla :) Ale jen jako ochutnávač, protože vaření je pro mě velká neznámá (aspoň zatím :D). Tvoje reporáže z kurzů se mi strašně líbí a ještě líp se čtou - bydlet v Praze, taky si hned na nějaký zajdu. Mimochodem jak to stíháš vařit tam a ještě u toho fotit? Podle množství omáček to musí být docela záhul :D

    OdpovědětVymazat
  13. to Marianna: :-) Ja jsem taky omackova a knedlikova
    to Adusha: dekuju moc, to me tesi :-)
    U nas jsou kurzy s Pohlreichem taky vyprodane, ale je spousta jinych super kurzu a ja jdu radsi na nekoho ne tak medialne znameho... Zaklady kuchariny tady byly taky, ale nesla jsem... Preci jen jsou ty kurzy fakt drahe...
    to Klara: taky doufam, ze se mi to povede :-) Diky

    OdpovědětVymazat
  14. to Catalina: neni se ceho bat, je to i pro uplne zacatecniky...
    S tim focenim to na tomhle kurzu bylo jednoduche, byla spousta casu kolem, protoze jsme vlastne ve 2 lidech varili jen 3 omacky, ktere jsou velmi jednoduche. Ty druhe omacky se varili hromadne. To na cukrarskych kurzech to byl mnohem vetsi mazec, to jsem litala jak hadr na holi, abych to stihla...
    Btw. desne ti drzim palce na DB!

    OdpovědětVymazat
  15. Kurz s V.Fričem upřímně závidím! Muselo to být úžasné. Omáčky k české kuchyni patří a kdo je umí, je kuchařský mistr!

    OdpovědětVymazat
  16. to HaF: bylo to super, ale do kucharskeho mistra mam hodne daleko :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, musím ti pochválit web, pěkně popsán kurz vaření i s fotkami. Prostě konkrétní a užitečné informace, žádné bláboly. Bylo to pro mě velmi přínosné. Kačka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...