sobota 30. dubna 2011

Jehněčí plec na česneku s rozmarýnem

Nedávno jsem čekala na Národce na tramvaj, měla jet až za pět minut, tak jsem šla očíhnout knížky do "Levných knih". Samozřejmě jsem se zasekla v sekci kuchařek a co nevidím - útlá mini-kuchařka s názvem Telecí, skopové, jehněčí, kůzlečí maso. Sice bez obrázků (nojo, já vím, že o obrázcích to není), ale jen za 7 korun. Uznejte, že to jsem tam nemohla nechat. 
V sobotu před Velikonocemi jsem koupila u řezníka krásnou jehněčí plec a v neděli dopoledne jsem si vzpomněla na svojí novou kuchařku. Česnek, bylinky, máslo, víno... Hmmm, to zní dost dobře.

Ingredience:
1kg jehněčí plece
---
125g másla
2 pořádné stroužky česneku
2 lžíce čerstvého rozmarýnu
sůl
pepř
---
100 ml červeného vína
1/2 lžíce hladké mouky
100 ml masového vývaru

Postup:
Troubu si předehřejeme na 190°C.
Připravíme bylinkové máslo - změklé máslo smícháme s nadrobno nasekaným rozmarýnem a prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Jehněčí plec svážeme provázkem do úhledného válečku a potřeme jí ze všech stran připraveným máslem. Pečeme v předehřáté troubě asi hodinu (já měla 750g kus masa a 45 minut mu stačilo přesně akorát). Opečené maso vyjmeme z pekáče a zabalíme do alobalu.
Pekáč s výpekem postavíme na sporák, přivedeme k varu a zasypeme ho moukou. Vzniklou jíšku necháme asi 2 minuty provařit a zalijeme vínem. Necháme odpařit alkohol a přilijeme horký vývar. Vaříme ještě asi 3 minuty, nebo až se omáčka zredukuje na požadovanou hustotu. Dosolíme a dopepříme podle chuti.
Naporcované maso polité omáčkou podáváme třeba s bramborovou kaší a lehkým salátem.

Kdo by to byl řekl, jak poslouží kuchařka za 7 Kč?!

10 komentářů:

  1. Lukáš Hergott30. dubna 2011 13:20

    Naprostá lehká jarní úžasnost! A o fotkách to je...;) Ty tvoje mi dělají kulinářský požitek i takle na dálku.

    OdpovědětVymazat
  2. Kuchařka za sedm kaček - to jde :)) A jehněčí s česnekem jde absolutně kdykoliv, to je geniální kombinace. Úplně mi to zavonělo pod nosem. Omáčka má nádhernou barvu!

    OdpovědětVymazat
  3. La Cuoca: zejo, super koupe :-D Diky

    OdpovědětVymazat
  4. Diky,presne tohle jsem hledala.Taky mam koupene jehneci a zvazovala jsem co s nim...myslim,ze jsem nasla viteze.Nejakou takovou predstavu jako cesnek a rozmaryn jsem mela taky,takze jdu do toho....diky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tý brďo, to vypadá nádherně! Vždycky když vidím tvoje úžasné fotky, nemůžu se zbavit oslavných pubertálních výkřiků, ačkoli mám už třicetiny za sebou :-) Jehněčí na česneku s vínem a rozamrýnem, to musí být úžasná věc, maso vypadá nádherně šťavnatě, omáčka má úchvatnou barvu a k tomu jemná brambrovoá kaše - to je normální gurmánské nebe. Já bych se tak nechala k tobě pozvat na oběd ... :-) Závidím ti možnost koupit jehněčí, to u nás na malém městě fakt nejde :-(

    OdpovědětVymazat
  6. Lidus:
    fantasticke!
    -take jsme si letos jehnaku uzili :)
    jen mam otazku-proc se vlastne svazuje??

    OdpovědětVymazat
  7. to anonymni: neni vubec zac, snad si pochutnate :-)
    to Madla: pubertalni vykriky jsou (doufam) povolene i po tricitce - jinak jsem koncem roku nahrana ;-)
    Jo a s tim jehnecim to v Praze taky neni zadna slava... Nemrazene byva jen kolem velikonoc a to je ho jeste malo... Zrovna jsem mela fakt stesti...
    to Lidus: no ja myslim, ze hlavne aby drzelo tvar... Nasla jsem na netu jen duvody, proc se svazuje kure, ale u toho jineho masa to bude asi to same - http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/428-proc-svazovat-kure-nez-jde-do-trouby.html

    OdpovědětVymazat
  8. Hledala jsem novou inspiraci a padla mi do oka tato.
    Právě jsme dojedli...vynikající, fantastické...prostě labůžo! Díky za recept.
    Vladka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...