středa 15. prosince 2010

Pistáciové rohlíčky


Musím se přiznat, že ač miluju sladký, tak vánoční cukroví mě nechává poměrně chladnou. Mám pocit, že to všechno chutná stejně a že kdybych zavřela oči, nepoznám rohlíčky od pracek (ano, doma jim říkáme pracky, ne pracny). Navíc, rok co rok je to stále stejné; ať člověk přijde kamkoliv, už mu cpou pod nos linecké, rohlíčky, vosí hnízda a kdovíproč oblíbené pracky. Některé rodiny mají cukroví lepší (samozřejmě ta naše), jiné horší (ne, Hera není pečení), ale stejně je to pořád dokola. 
Proto jsem se rozhodla, že letos vyzkouším úplně nové a možná i trochu neobvyklé druhy. Jako první přichází na řadu lehce nazelenalá a extra dobrá verze nejoblíbenějšího českého cukroví. 

Ingredience:
190g změklého másla
60g moučkového cukru
2 žloutky
200g mletých nesolených oloupaných pistáciových oříšků
200g hladké mouky
špetka soli
moučkový cukr na obalení

Postup:
Máslo s prosátým cukrem utřeme pečlivě do pěny, přidáme žloutky a promícháme. Přisypeme oříšky, prosátou mouku a sůl a vypracujeme těsto. Zakryté potravinářskou fólií ho necháme alespoň hodinu, ale můžeme i přes noc, odležet v lednici. Z těsta tvarujeme malé rohlíčky a pečeme je na 200°C cca 8 minut na plechu vyloženém pečícím papírem. Ještě horké rohlíčky opatrně obalujeme v moučkovém cukru - pozor, jsou velmi křehké. 


Chuť pistácií je v rohlíčcích opravdu dominantní a pro mě je to vítaná změna. Možná, že se někdy pokorně vrátím ke klasice, ale v nejbližší době to určitě neplánuju. 

33 komentářů:

  1. vypadají výborně, úplně mám nutkání všeho nechat jít je zkusit upéct, akorát mám strach, jestli naše rodina není na tenhle recept moc konzervativní...

    http://moijeblogue.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem zrovna dodělala těsto na klasické rohlíčky s vlašskými ořechy, ale doma mám doslova pytel pistácií a pořád nevím, co s nimi. Že bych našim ukázala zelenou podobu klasiky? :)

    OdpovědětVymazat
  3. asi za to může moje maminka, která se velikosti rohlíčků věnuje přepečlivě, a rozhodně to nemyslím ve zlém, ale zdá se, že toto nejsou rohlíčky, ale pořádné rohle :)

    OdpovědětVymazat
  4. to Petra: z polovicni davky jich je jen plech a pul a to se i v konzervativni rodine sni ;-) Jinak je to klasicky recept na rohlicky, jen jsem vymenila mandle za pistacie a pridala malicko vic masla.
    to Catalina: rozhodne doporucuju, jsou vyborne... Btw. pekla jsem Speculaas podle tveho receptu a hrozne se mi to testo drobilo, tak jsem pridala malicko masla, ale porad to neslo vyvalet, tak jsem nakonec testo vtlacovala do formicky a vyklepavala na plech - a jsou vyborne... Diky za recept.
    to anonymni: nevim, podle ceho tak soudite, kdyz na obrazku neni nic k porovnani... Jsou max. 3 cm... Nicmene jsou tak dobre, ze ani vetsi by mi nevadily :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadají a jistě chutnají luxusně. Já dělám takový rohliky, že se jim doma říká podkovy ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadají krásně a určitě i stejně tak dobře chutnají. Napřesrok určitě vyzkouším, letos jsem opět vsadila na klasiku, ale už mě začíná nudit, takže se asi isnpiruju i tady :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jejda, to mě moc mrzí. Já to těsto měla trochu sušší, ale když jsem ho nechala na lince chvíli stát, tak pak změklo a pracovalo se mi s ním dobře, i když je fakt, že správně by se mělo vtlačovat do těch formiček :) Ale jsem moc ráda, že ti chutnají :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadají skvěle,u nás se teprve péct bude, začínáme s dětmi o víkendu. Já jeden rok něco zkouším, druhý běží klasika. Letos to vychází na klasiku, ale vůbec mi to nevadí, nějak chybí nadšení. Ovšem to se doufám zítra změní, neboť je poslední prac. den a potom už jen dovolená!

    OdpovědětVymazat
  9. to Lucie Alie & Madla: diky za pochvaly damy
    to Catalina: to te nemusi mrzet, podarilo se mi to bez problemu napravit a chutnaji vazne skvele :-)
    to HaF: me cukrovi vubec nebavi, radsi pecu dorty... Tenhle recepis je z tech, jak jste mi posilala od Mirky Slavikove, jen tedy upraveny, takze jeste jednou diky.

    OdpovědětVymazat
  10. Já ráda s vánočním cukrovím experimentuji, takže jsou tyhle rohlíčky musela zkusit. Udělala jsem je protlačované strojkem, moc dobré, celé příbuzenstvo bylo chuťově uchváceno. Karlička

    OdpovědětVymazat
  11. to Karlicka: to jsem moc rada :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Dobré byly, zejména po důkladném odležení. Nicméně mám pocit, že receptu ještě něco chybí - možná obalovat v cukru ovoněném růžemi nebo citrónovou kůrou..Vanilkový cukr sám o sobě mi k tomu nešel, vlastně i ten moučkový samotný taky tolik ne, chybělo mi tam nějaké ještě chuťově kontrastní vypíchnutí. Ale jinak prima recept, příští rok s ním ještě možná zaexperimentuju.

    OdpovědětVymazat
  13. to Mother-to-be: ja jsem obalovala v obycejnem mouckovem, vanilkovy jsem zavrhla rovnou - chut pistacii mi prisla dost vyrazna...

    OdpovědětVymazat
  14. Tak jsou upečený a jsou boží!! Moc děkuju za recept!!! Těším se, jak ohromím tchýni a spol ;-)
    Hezké Vánoce!
    Kamila

    OdpovědětVymazat
  15. Prave jsem je dopekla, jsou super, jen trochu sussi... To pricitam bud vyssi nadmorske vysce (Denver je mili nad morem a to uz ma vliv), nebo ze jsem zvykla na rohlicky obecne maslovejsi... Chutove ale vyborne, mam radost, miluji pistacie. Diky, Lucie!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trosku sussi jsou, ja to pricitam tomu, ze pistacie mozna maji mene tuku nez vlasske orechy, ze kterych je normalne delam. Pridala jsem trochu tuku, ale mozna to nestacilo... Kazdopadne je to prijemna zmena a ja pistacie taky rada :) Mam radost, ze vam chutnalo :)

      Vymazat
  16. Hledala jsem anglicky něco jako pistachio cookies a nic moc jsem nenašla - po dlouhé době jsem byla při hledání receptu úspěšnější česky :) Super tip, klasické rohlíčky mám moc ráda a s pistáciema to bude super!

    OdpovědětVymazat
  17. Renata: diky, snad budou chutnat :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Jsou moc dobré :) děkuji za inspiraci. Letos jsme se zamilovali do pistácií v kuchyni na Sicílii a pak zimní vzpomenutí na dovolenou se hodí :)

    OdpovědětVymazat
  19. Taky mám pistácie moc ráda. Jen mě udivuje, že nikdo nekomentoval cenu nesolených pistácií. To se hodně prodraží!

    OdpovědětVymazat
  20. Omlouvám se, ale neumím to odeslat jinak, než pod profilem "anonymní". Jsem V. Růžičková.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pistacie nejsou zrovna lacina surovina, ale myslim, ze jednou za cas to cloveka nezruinuje. A ze to nikdo nekomentovatl? Nejsme na mimibazaru, ja nepecu s cilem usetrit, ale pochutnat si...

      Vymazat
    2. No, já jsem spíš myslela, že máte někde utajený zdroj levnějších pistácií. :)

      Vymazat
  21. Lucie, můžu se zeptat na tip, kde pistácie - nesolené a loupané koupit v Praze? A aby byly hezky zelené... Chystám se na pistáciovou variantu vánočních rohlíčků! Vypadají skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupuji v Diana - svet orisku, ale na ty rohlicky nejsou ty krasne zase tak potreba, jsou dost drahe...

      Vymazat
  22. jak jde testo tvarovat? drobi se? mate kazdy rohlicek jiny, timhle bych se moc nikde radeji neprezentovala

    OdpovědětVymazat
  23. Pokusila jsem se o tento recept a bohužel jsem s tím dost bojovala. Nevím, jestli je to větším množstvím ořechů, ale těsto bylo drobivé, nedrželo pohromadě a špatně se tvarovalo. Rohlíčky sice jsou, ale za superkřehké a co kus to originál :-)
    Lenka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...