sobota 18. prosince 2010

Pepparkakor


Tradiční švédské sušenky, které každý rok kupuju taťkovi k vánocům. Drahý ale letos koupil v IKEA vykrajovátka a rozhodl se, že si upečeme (teda, že on upeče) vlastní. Recept si půjčil od Švédky Anne. Když jsem ho četla, říkala jsem si, že na někoho, kdo nikdy nepekl, je to celkem odvaha. Chlapům jejich nápady člověk nevymluví a nic horšího, než že se to nepovede, se stát nemůže, takže jsem se do toho nemontovala. 
Výsledné sušenky chutnají úplně přesně jako ty z IKEA, mohlo by se tedy zdát, že námaha byla zbytečná. S čímž ale zásadně nesouhlasím - pohledu na drahého, jak se snaží od sebe odlepit pláty těsta a střídavě se mu to daří a střídavě se to celé chystá hodit z okna, se nic nevyrovná. A ta - téměř dětská - radost (nás obou), když z trouby začaly lézt zástupy veverek, sobů, ježků, šneků, medvíďat a lišek! 

Ingredience (na celé zástupy zvířat)
1 lžíce mleté skořice
1/2 lžíce mletého zázvoru
1/2 lžíce mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého kardamonu
1/4 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky soli
1/2 lžíce sody
150g másla
125g cukru krupice
75g třtinového cukru
1/2 malého vajíčka
kůra z 1/2 citrónu
150 ml golden syrup (prodává např. Marks&Spencer)
150 ml smetany ke šlehání
550g hladké mouky

Postup:
V míse utřeme změklé máslo s oběma cukry a přidáme prosáté koření (máme nový hmoždíř!), sodu a vejce. Vmícháme citrónovou kůru, golden syrup, smetanu a nakonec i mouku. Vypracujeme těsto, které hodně lepí, ale nebojíme se ničeho a na pomoučněné ploše z něj vyválíme tři placky. Nemusejí být pěkné ani extra tenké, jde jen o to, že těsto bude po odpočinku v lednici hodně tuhé a takto se nám bude lépe rozvalovat. Placky proložené pomoučněnou potravinářskou fólií uložíme přes noc do lednice. 
Druhý den bereme z lednice vždy jen kus těsta, rozválíme ho na hodně pomoučněné ploše a vykrajujeme sušenky. Pečeme je na 180°C asi 7-8 minut. 

God Jul!

29 komentářů:

  1. vypadají výborně:) a ta vykrajovátka jsou kouzelná

    OdpovědětVymazat
  2. Parádička, ale to už letos opravdu nestihnu... ale konec konců - proč bych si je nemohla upéct třeba v březnu, že? Mmch, ten hřebíček jste koupili už namletý, nebo sami natloukli? Mám novou třecí misku:-), pepř a hrubá sůl obstály, ale hřebíček se mi zdá odolnější...

    OdpovědětVymazat
  3. to Papada, Petra & Spicy Nicole: dekujeme... Drahy se temet dme pychou :-D
    to Olinka: myslim, ze jdou udelat kdykoliv :-)
    Hrebicek, kardamon a nove koreni drahy tloukl v hmozdiri (a ja na jine cukrovi taky a slo to tezko, ale slo) a pak prosival pres sitko...

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera :) Přesně tyto vykrajovátka jsem si v Ikea koupila taky (jsou tak pěkný, že jsem neodolala) :D Zcela náhodou mám doma taky plechovku těch jejich perníčků pro dědu pod stroměček :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty vykrajovátka jsou fakt super a takového nebojácného drahého závidím :-) Velká pochvala!

    OdpovědětVymazat
  6. to Catalina: ja se snazim v kuchynskych potrebach odolavat, ale moc se mi to nedari... Uz ted toho mame doma silene moc... Formickam neodolal drahy :-)
    to Madla: dekujeme, vyridim

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavé je, že tenhle recept kombinuje jak golden sirup, tak šlehačku. V mé švédské kuchařce (ve švédštině) se počítá jen s cukrem a sirupem a taky postup je trochu jiný...Já jsem si letos blbě přepočítala poměry (nechtěla jsem toho dělat 125 ks) a nedopadlo to dobře. Tak příští rok asi vyzkouším tuhle oboustrannou variantu, nepotřebujou odležet a jsou křehký.

    OdpovědětVymazat
  8. to Mother-to-be: vzhledem k tomu, ze to je zjevne oblibene svedske cukrovi, tak tech receptu asi bude mnoho - jen Anne, od ktere je tenhle, ma na svych strankach 3...

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná doprovodná fotografie. Hned se do nich dám!:-)

    OdpovědětVymazat
  10. to Deli: dekuju a doufam, ze ti budou chutnat :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Léta název sušenek ne a ne si zapamatovat ale peču je pravidelně. Každému s oblibou řeknu (na otázku, jaké že to jsou sušenky) pepřové :-) Ty reakce jsou kouzelné :-) Reakce: vepřové? To jako z pepře? Ne, díky! a tak dále...

    OdpovědětVymazat
  12. Mletý hřebíček mají třeba v kořenářství u Antonína http://www.koreni.cz/detail.php?pid=335. V hmoždíři se nikdy tak jemně nenadrtí.

    OdpovědětVymazat
  13. Jsou famózní, mňam mňam
    http://dolce-casa.blogspot.cz/2012/12/pepparkakor.html

    OdpovědětVymazat
  14. Čím nahradit Golden syrup? Javorovým nebo sirupem z agáve? V Olomouci jsem prostě Golden syrup nesehnala:( Díky, Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.joyofbaking.com/IngredientSubstitution.html tady najdes moznosti zameny surovin, tak na to mrkni

      Vymazat
  15. Lucie, děkuji, perníčky jsem nakonec v rychlosti upekla zkombinováním všech tří sirupů a nebylo to vůbec špatné. Každopádně tabulku si pečlivě uschovám, určitě se bude hodit:)

    OdpovědětVymazat
  16. Takže já jsem teď taky vytáhla zvěřinec z trouby a jsou fakt moc dobrý. Použila jsem javorový sirup, protože u nás nic jiného není k sehnání, ale chutnají stejně výborně. Takže díky za tip Eva

    OdpovědětVymazat
  17. Moc děkuji za recept. Použila jsem ho o těchto Vánocích poprvé a určitě ne naposledy. Hledala jsem totiž alternativu k tradičním perníčkům, které až tak nemusím, a tohle bylo přesně ono. Cukru jsem dala o něco méně, než je v receptu (což dělám automaticky ať peču cokoli). Sušenky se povedly a byly výborné. Bylo mi líto zbylé poloviny vajíčka, tak jsem ho použila na potření sušenek před pečením, mezi ostatním cukrovím to pak vypadalo hezky.

    OdpovědětVymazat
  18. Z tohoto receptu jsem unešená... s těstem se perfektně pracuje, perníčky chutnají naprosto úžasně, ale především jsou přesně takové, jaké si je léta představuji, ani měkké, ani tvrdé jak kámen, jen nádherně sušenkově křupavé... (jen jsem místo golden sirupu dala mix toho, co bylo doma: rýžový, javorový a z agáve, další várku pak z hroznového sirupu). Jsou božskééé, děkuju :-*!

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý recept. Moje dcera Liza řekl děkuji.

    Alyssa K. Whitcraft (alyssak@umd.edu)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...