pátek 31. prosince 2010

Croque-monsieur


Stojím frontu v Au Gourmand a brousím si zuby na poslední obrovský croque-monsieur vystavený za proskleným pultem. Pán přede mnou má zuby ostřejší a na mě zbývá jen croque-tuna (s tuňákem). Obsluha je protivná, takže se pro croque-monsieur nevrátím a radši si ho udělám doma. Původní plán, že to bude překvapení, nevyšel - balení velkého toustového chleba mě u drahého prozradilo. 

Croque-monsieur (z francouzštiny: croquer=křupat, monsieur=pán) je zapečený sendvič se šunkou a sýrem (nejčastěji Ementálem nebo Gruyèrem). Komplikovanější verze je doplněna ještě o bešamel - sýrový nebo obyčejný. Kdo a kdy sendvič vymyslel není známo, první zmínky o něm najdeme v menu pařižských kaváren v roce 1910.
Tenhle 'křupavý pán' se může proměnit třeba v 'křupavou paní' (croque-madame) přidáním "volského oka" nebo pošírovaného vejce navrch (aka dámský klobouk) či v jednu z mnoha, více či méně uvěřitelných, variant (croque-provensal s rajčaty, croque-norvégien s uzeným lososem namísto šunky, croque-bolognese s boloňskou omáčkou, croque Hawaiian s ananasem nebo mekdonaldí pokus Croque McDo).
zdroj: wikipedia

Ingredience na dva velkosendviče:
4 plátky amerického toustového chleba
4 plátky šunky
2-4 plátky Ementálu
2 lžičky dijonské hořčice
asi 6 lžic sýrového bešamelu (použila jsem vyzrálý Gruyère)
2 lžíce nastrouhaného Gruyèru

Postup:
Všechny plátky toustového chleba lehce potřeme dijonskou hořčicí, na dva naskládáme šunku a sýr a přiklopíme druhými dvěma plátky. Vršek a boky potřeme sýrovým bešamelem, navrch ještě posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby, dokud vršky sendvičů lehce nezezlátnou.

Jelikož je to šílená kalorická bomba, podáváme croque-monsieur s lehkým salátem, abychom ulevili našemu svědomí (a taky proto, že saláty mám ráda).

4 komentáře:

  1. Mňam, osobně je dávám přes noc nacucat do směsi vajec, dijonské hořčice a smetany. Jako sobotní snídaně do postele je to fantazie :-)

    OdpovědětVymazat
  2. prichadzam s ceskym prekladom: KřuPán

    OdpovědětVymazat
  3. Hmmm, ideální novoroční snídaně, dala bych si hned!

    OdpovědětVymazat
  4. to anonymni: nejak si nedovedu predstavit, jak to udrzi tvar (ale dobre to asi je (-:)
    to Sim: :-)
    to Madla: tohle uz je stare, nejak to sem nestiham davat... Na Novy rok jsme meli ke snidani chleba s maslem a kaviarem a Bohemia Sekt :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...