pátek 29. října 2010

Květákové placičky


Jak už jste si možná stačili všimnout, tak můj drahý se v kuchyni nebojí. Spíš naopak. A tak u nás o víkendech probíhají boje o to, kdo bude vařit. O mytí nádobí už takový zájem není, ale co se dá dělat. V poslední době to většinou dopadá tak, že já vařím polévky a dezerty, drahý hlavní chody. Vítejte tedy v nové rubrice, která nemá jméno, ale bude v ní vařit právě on. 
Květákové placičky si pamatuju z dětství, mívali jsme je v sobotu na oběd a zbylé jedli k večeři studené. Když tedy drahý přišel z trhu s květákem, bylo jasné, co bude k obědu. Jelikož to byl oběd nedělní, chtěli jsme se trošku rozmazlit a přidali jsme ke květáku klobásu a dokonce i domácí tatarku. Mňam!

Ingredience:
1 květák
6 lžic strouhanky
3+1 vejce
klobása
pepř, sůl
sádlo na smažení
---
2 žloutky
150ml slunečnicového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z půlky citrónu
sůl, pepř
kapary, kyselé okurky, jarní cibulka - podle chuti

Postup:
Květák rozebereme na růžičky, na chvilku namočíme a propláchneme studenou vodou. Povaříme ho v osolené vodě tak 5-7 minut. Necháme okapat a pokrájíme nadrobno. Přidáme klobásu nakrájenou na kostičky, tři žloutky a strouhanku, osolíme, opepříme a vmícháme sníh ze třech bílků. Pokud nám hmota nedrží moc pohromadě a drobí se, přidáme ještě jedno celé vejce. Lžící vytvoříme na pánvi malé placičky a na rozpáleném sádle je smažíme z obou stran dozlatova.
Do nádoby, kterou máme k tyčovému mixéru (nebo podobné - důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst), dáme žloutky, olej, hořčici, citrónovou šťávu, osolíme a opepříme. Mixér dáme až na dno nádoby a velmi pomalu táhneme nahoru. Trvá to asi 5 vteřin. Do hotové majonézy přidáme nadrobno nasekané kapary, okurky a cibulku a případně dochutíme solí a pepřem.
Květákové placičky podáváme třeba s vařeným bramborem a pěknou porcí výborné domácí tatarky. Nebo se jimi cpeme po příchodu z tahu ve tři ráno a to k nim bohatě stačí chleba.

Díky za výborný oběd :-)

3 komentáře:

  1. Vypadá to pěkně jedle, já zkoušela květákové placičky trochu jinak, ale u dětí stále vítězí klasický smažený květák. Ta klobáska by to mohla změnit!

    OdpovědětVymazat
  2. Květákové, brokolicové i různé podobné placičky mám ve velké oblibě (ale bez klobásy :-))). Jsou vynikající bezmasé jídlo, ale také výborná příloha. S různými omáčkami jako "zobání" pro návštěvu - prostě fajn :-)
    P.

    OdpovědětVymazat
  3. to HaF a Papaja: ja je teda muzu i bez klobasky, ale nejak nam prebyvala v lednici :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...