úterý 26. října 2010

Čokoládový dort "Ochutnejte Česko"


Už je to tu zase. Moje (nevím odkud pocházející) mánie, přihlašovat se do různých kulinářských soutěží. Sice na tom ještě nejsem tak zle, abych si šla uříznout ostudu do televize, ale usmyslela jsem si, že se přihlásím do cukrářské soutěže o nejlepší a nejhezčí dort na téma "Ochutnejte Česko". Celé dny jsem myslela jen na korpusy, krémy, polevy a ozdoby. Vyměnila jsem si směny v práci, abych mohla zkoušet různé kombinace a pak ho upéct naostro. Po nocích jsem vyráběla (hnusné a nepovedené) ozdoby z karamelu. Pak jsem upekla první dva vzorky a na stránkách soutěže uviděla jakousi fotku dokonale nazdobeného dortu. Bylo jasné, že se nepřihlásím. Připadalo mi ale škoda, abych tolik práce zahodila jen tak. Dort jsem tedy nakonec upekla a darovala.

Ingredience na dort o průměru 21cm
Korpus (podle Hanky Michopulu):
330g másla
280g hnědého cukru
3 velká vejce
150g kvalitní hořké čokolády (alespoň 60%)
300g polohrubé mouky
1 vrchovatá lžička jedlé sody
3,5dcl horké vody
5 sušených švestek
---
Troubu si zapneme na 180°C. Dortovou formu pečlivě vymažeme máslem. Do varné konvice dáme vařit vodu.
V mixéru utřeme změklé máslo s cukrem a po jednom přidáváme vejce. Vždy počkáme, až se každé vejce zapracuje a pak teprve přidáváme další. Necháme pořádně prošlehat. Přidáme čokoládu, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni (rozpouštění v mikrovlnce už NIKDY nebudu zkoušet).
Mouku promícháme se sodou a přidáváme jí po částech, střídavě s horkou vodou, do mixéru.
Těsto vlijeme (je opravdu hodně tekuté, ale to je správně) do připravené formy a zlehka na něj rovnoměrně rozprostřeme švestky, pokrájené na malé kousky (předem je možné je namočit do slivovice).
Dort dáme péct do rozehřáté trouby na 15 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a dopečeme asi 25 minut. Korpus necháme trochu prochladnout, vyjmeme ho z formy a po úplném vystydnutí zabalíme do fólie. Uložíme do druhého dne do lednice.

Švestkové želé se slivovicí:
3,5 plátku želatiny

250ml šťávy vymačkané z čerstvých švestek
cukr krupice podle chuti (lepší nechat kyselejší)
velký panák slivovice
---
Želatinu si namočíme do studené vody. Švestkovou šťávu osladíme a přivedeme k varu, posbíráme pěnu, která se utvoří na povrchu. Sundáme ze sporáku a vmícháme nabobtnalou vyždímanou želatinu. Vlijeme na rovný tácek tak, aby vrstva byla asi 1-2 cm vysoká a dáme zatuhnout do lednice.

Tvarohová pěna:
2 plátky želatiny
70ml smetany na vaření
250g měkkého tvarohu (použila jsem tučný ve vaničce od Madety)
35g hnědého cukru
125ml smetany ke šlehání
---
Namočíme si želatinu. V kastrůlku přivedeme téměř k varu smetanu na vaření, odstavíme a vmícháme nabobtnalou vyždímanou želatinu.
Tvaroh s cukrem utřeme dohladka a přilijeme smetanu s želatinou.
Smetanu ke šlehání ušleháme a lehce promícháme s tvarohovou směsí.

Sestavení dortu:
Na servírovací tác dáme dva pruhy pečícího papíru a přes ně položíme okruží z dortové formy. Korpus dvakrát prokrojíme a spodní díl vložíme do okruží. Pomažeme polovinou tvarohové pěny a poklademe polovinou švestkového želé, které jsme si nakrájeli na kostičky. Zatlačíme je do pěny a přiklopíme druhým dílem korpusu. Namažeme zbylou pěnou a přidáme želé. Přiklopíme poslední částí korpusu a dáme ztuhnout do lednice.

Čokoládová poleva (podle Lukáše Pohla):

1,5 plátku želatiny

75g smetany ke šlehání
25g mléka
75g medu
200g čokolády se 70% podílem kakaa
---
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu, mléko a med přivedeme k varu, vhodíme nalámanou čokoládu a promícháme. Pomocí ponorného mixéru zpracujeme dohladka. Přidáme vyždímanou želatinu a znovu propracujeme mixérem. Ihned potahujeme dort.

Svůj dort "Ochutnejte Česko" jsem ozdobila makronkami, které měly být fialové (jako švestky), ale v troubě zezelenaly. Takže dort s "nezralými švestkami" byl na světě.


Soutěž, kvůli které tenhle dort vznikl, jsem šla samozřejmě okouknout a zjistila jsem, že většina soutěžících téma pojala úplně jinak, než já. Z "ochutnejte" vzniklo "okoukněte" a byla to přehlídka marcipánového kýče - i když je třeba přiznat, že technicky perfektně zvládnutého. No, mám se ještě co učit.


Jediný dort, který se mi líbil, ale zase se mi nezdálo, že by splňoval požadavek na slavnostní dort.


7 komentářů:

  1. ten tvůj vypadá rozhodně nejchutněji :)

    OdpovědětVymazat
  2. No, upřímně...úplně s Vámi souhlasím, když se to jmenuje ochutnejte, měli by se v dortu objevit ingredience typicky české... Váš dort je moc pěkný, a ty zelené makronky se mi líbí..:-) jen by mě zajímalo, jak se z fialových staly zelené..?? Lucie Ufa

    OdpovědětVymazat
  3. to Joll: dekuji... otazkou je, co bylo pod temi nanosy marcipanu... mozna to i bylo dobre, ale prilisna sladkost marcipanu to spis zabila...
    to Lucie Ufa: dekuji za pochvalu a reknu vam, ze by me to taky zajimalo :-D (uvnitr fialove byly)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tomu říkám přehlídka nevkusu :-( To samozřejmě neplatí pro tvůj dort, ten je střídmě elegantní a z ryze českých surovin. Občas peču čokoládovou bábovku se sušenými švestkami z velice podobného těsta, takže vím, že je to fakt dobrota a spojení čokolády a švestek nemá chybu. Já bych tvůj dort brala všema deseti a morálně jsi u mě naprostým vítězem! :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Mela ses urcite prihlasit! Jinak nejneuveritelnejsi prehlidka marcipanovych vytvoru je na mimibazaru...na jednu stranu nechapu, jak nekdo dokaze vlastnorucne uplacat Pata s Matem, dvacet tucnaku a Spidermana navrch, na druhou stranu ale nechapu taky to, proc s tim ty mamci ztraci tolik hodin a pak to PLESKNOU na suchy piskot s univerzalnim kremem. No ale deti asi maji radost, no:) Kazdopadne ten Tvuj zni vic nez lakave!
    yannka

    OdpovědětVymazat
  6. to Madla: diky... ja tuhle modu marcipanoveho modelovani nesnasim - mam rada dorty, ktere lakaji k ochutnani, ne takove, ktere vypadaji jako polystyrenove atrapy... ale asi jsem mimo
    to yannka: presne, misto aby venovali energii na vyrobu neceho dobreho a pak to (pro deti) treba zprasili roztomilou marcipanovou ozdobou, jsou schopni uplacat dusici buchtu s kremem ze ztuzeneho tuku (bleee) a misto marcipanu na to stejne placnou mlecnou nebo fondanovou hmotu... A jeste to pak prodavaji na Fleru :-D
    Ja byt chlap a dostat dort jako je tenhle, tak budu mit mozna problemy z erekci.. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=95010
    Jinak mimibazar jsem dosud neznala a dost me vydesil - v tom mnozstvi silenych smajliku nejde ani najit zadny text...

    OdpovědětVymazat
  7. No, jako vsude jinde, i na mimibazaru se mezi plevami da najit zrno. Tech plev je tam ale dost a smajliku a "mnamoooznich ooobr mnamek" taky...
    Střídmé cukrařině zdar,
    yannka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...