pondělí 11. října 2010

Kefírový koláč s malinami



Nedávno drahý přinesl domů novou kuchařku. Jmenuje se Hravá kuchařka a autorkou je Ilona Chovancová. Krásné fotky, chutné recepty. Průšvih. Takovou jsem chtěla vydat já! Ale co, nebudu závistivá a zkusím recept na koláč s broskvemi. Akorát mám teda spíš dvě vaničky malin, tak bude malinový. 

Ingredience na formu o průměru 26cm:
2 vejce
150g třtinového cukru
200ml kefíru (jogurtu, podmáslí, ...)
100ml oleje
300g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
2 vaničky malin


Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. 
Otevírací dortovou formu vyložíme pečícím papírem (nikdy se mi nedaří kulatou formu vyložit pěkně, takže spíš vymazávám máslem, ale autorka radí, abych pečící papír napřed namočila, pomačkala a vyždímala. Jééé funguje to!). 
V jedné míse smícháme prošlehaná vajíčka s cukrem, kefírem a olejem. V druhé míse promícháme mouku s práškem do pečiva a solí. 
Tekutou a sypkou směs zlehka spojíme; cílem není zcela hladké těsto, klidně v něm můžou být žmolky. 
Opatrně, abychom je moc nerozmačkali, vmícháme asi 2/3 malin, a těsto vlijeme do připravené formy. Vršek ozdobně posázíme zbylými malinami (je jasné, že jsme si schovali ty pěknější, že...). 
Koláč pečeme asi 40 minut, propečenost můžeme zkontrolovat pomocí špejle.


Těsto na tenhle koláč je úplně neutrální, s krásnou vláčnou konzistencí a klidně bych ho snědla i bez ovoce. Což by ale byla určitě škoda. Na trzích mě totiž teď lákají jablka, hrušky nebo třeba švestky. 

42 komentářů:

  1. mnaaaaaaaaaaaaam..ani pisat neviem....slinky mi tu tecu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Maliny budou určitě pikantnější, než broskve! Jeho poslední fotka mi připoměla carskou korunu - to je tedy asociace!

    OdpovědětVymazat
  3. to zcdl: :-) ano, je vyborny a navic je vazne rychly...
    to toffo: maliny jsou nejlepsi, ale kolac bych spis doporucovala snist, nez nasazovat na hlavu ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Hmm, s malinami je určitě skvělý. Kefírové buchty mám moc ráda, jsou vláčné a jemné. Teď mě napadá výborná kombiance - hrušky, hořká čokoláda rozlámaná na hrubší kousky + ořechy. Mňáám.

    OdpovědětVymazat
  5. to Madla: maliny ja muzu porad a co se tyka kefiru nebo jinych podobnych prisad, tak mi ty kolace pak vzdycky hrozne chutnaji, protoze jsou vlacne... Kombinace hrusky-cokolada-orechy nemuze nebyt dobra :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jak už tu bylo řečeno, kefírové i jogurtové buchty jsou skvělé a díky různým kombinacím s ovocem jsou velmi vděčné, protože se hned tak neomrzí!

    OdpovědětVymazat
  7. Včera jsem ho pekla s meruňkama, množství ovoce jsem odhadla, možná jich mohlo být o trochu víc, ale to nevadí, i tak byl opravdu dobrý, vláčný a vysoký pomalu jako dort. Dobré těsto na jakékoliv ovoce / směs ovoce. Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. to Jitka: puvodni recept byl s broskvemi a to testo je fakt mnam :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá fakt dobře, už vím co s malinami v mrazáku.

    OdpovědětVymazat
  10. vanilkovy lusk: dekuji, je to fajn kolac :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den,inspirovala jsem se Vaším receptem a koláč dopadl výborně a bylo hodně zájemců :-).Jako amatér se domnívám,že příště zvolím jiný olej,sojový,ze Zdravé výživy je cítit.
    Degustace - http://blackeltygre.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. kocicka: ja jsem pouzila obycejny slunecnicovy a citit nebyl

    OdpovědětVymazat
  13. Lucie, poraďte, snese toto těsto třešně/višně (vypeckované)? Dělala jsem tento koláč vloni mj. také s rybízem a všechen mi spadl ke dnu. Díky. Kata

    OdpovědětVymazat
  14. Kata: pokud si vzpominam, tak testo bylo dost huste a puvodni recept je na broskve, tak myslim, ze jo... Kazdopadne rada pro pridavani ovoce do kolacu a bublanin, kde je ridke testo, je, ze se ovoce lehce obali v hl. mouce a udrzi se pak v testu rovnomerne a neklesne.

    OdpovědětVymazat
  15. Právě přemýšlím, co upéct příští víkend pro babičku a dědu od přítele. Děda je slepý, tak musím něco, od čeho se neumaže, když to jakkoliv chytne. Tento koláč volbu nejspíš vyhraje - jen použiji ty broskve - když kousek upadne, nic nezabarví :-)A k tomu vykládání forem pečícím papírem. Já nakonec skončila tak, že když mám čas, koupím ruli pečicího papíru, obkreslím na ni dno forem a vystřihuju a vystřihuju, dokud toho nemám dost. No a pak si ještě vystříhám pásy v délce obvodu formy. Pak mám vše v zásobě a když se rozhodnu něco upéct, prostě na dno položím vystřižené dno z pečicího papíru a okraje vyložím nastříhaným pruhem. Pruhy používám i u nepečených šlehačkových, tvarohových atd dortů. Nemusí se pak nožem projíždět kolem formy, ale jen se stáhne kousek pečicího papíru...

    OdpovědětVymazat
  16. Právě mám koláč v troubě, no těsto vláčné opravdu nebylo, snad se povede. V receptu jen nemáte napsané kdy přidat cukr. ;)

    Ráda bych vás/tě pozvala na svůj blog. ;)
    http://elizabethlore.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  17. Vypadá jednoduše, ale nedala jsem ho. Těsto mi přišlo příliš tuhé, tak jsem ho ještě trochu přiředila podmáslím (asi jako hustší těsto na bublaninu). Ale pak jsem ho prostě nedokázala dopéct. V troubě byl asi hodinu a půl a poté tekuté těsto s vysušenými broskvemi bohužel putovalo do koše. Navíc krásně nadýchaný byl jen do prvního otevření trouby, pak splaskl a byla z něj placka. Slyšela jsem o pečivu, které je na to extrémně citlivé a trouba se nesmí otvírat, dokud není upečené nebo dokonce vychladlé. Ale jak potom poznám, jestli je hotové?
    Až zase naberu odvahu, možná udělám druhý pokus, na míchání si zavolám silného chlapa a ředit nebudu! :-) Jana

    OdpovědětVymazat
  18. Niky: tak snad bude babicce a dedovi chutnat :-) Diky za tip, ale obavam se, ze na vystrihovani kruhu a pruhu nemam trpelivost :-)
    Elizabaeth: ale mam - V jedné míse smícháme prošlehaná vajíčka s cukrem, kefírem a olejem. V druhé míse promícháme mouku s práškem do pečiva a solí... ;-)
    Jana: jeee, tak to je skoda :-( Ja s kolacem zadny problem nemela, vse slo, jak melo... Vetsinou se trouba nesmi otevirat jen do doby, nez se tak nejak zapece a pak uz nespadne... Tenhle ale nijak nachylny neni, nedovedu si vysvetlit, proc se propadl - mozna bylo testo prilis ridke? Ja uz si tu konzistenci moc nepamatuji, ale asi ma byt spis tekutejsi, kdyz mam v receptu napsano, ze ho nalijeme do formy...

    OdpovědětVymazat
  19. Tak jsem vyzkoušela, upečený byl za 35 minutek, ale absolutně vůbec nenaskočil, byla to hutná placka... A to jsem použila čerstvá domácí vajíčka, třtinový cukr i kvalitní kefír... Nevím, kde byla chyba, ale prostě se nepovedl :-(

    OdpovědětVymazat
  20. Niky: mozna premichane testo? Tezko rict :-(

    OdpovědětVymazat
  21. Mně se povedl, použila jsem celozrnnou mouku a jako ovoce nektarinky (byly ve slevě) a super, výbornej! Děkuju za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  22. také se mi povedl. děkuju za recept:) dělala jsem ho s ostružinama, kterých máme na zahradě nespočet a všichni si ho chválí. těsto bylo tužší, ale po upečení krásné vláčné. rychlý, jednoduchý, dobrý! bára

    OdpovědětVymazat
  23. bara: juuu, ostruziny miluju a uz jsem je nemela ani nepamatuju

    OdpovědětVymazat
  24. Už se peče, sliny tečou ....

    OdpovědětVymazat
  25. Dnes jsem ho upekla a je opravdu skvely a jednoduchy. Uz ted jsem sama snedla ctvrtku.
    Dala jsem tam blumy a kousky bile a horke cokolady. Vse jsem smichala dohromady, nedavala jsem zvlast ovoce nahoru. Jeste jsem pridala trochu zakysane smetany, co mi tu zbyla.
    Urcite ho budu pect casto, diky za recept.

    OdpovědětVymazat
  26. dobrý večer :) myslíte že by som mohla použiť aj jablká?

    OdpovědětVymazat
  27. dobrý večer :) myslíte že by som mohla použiť aj jablká?

    OdpovědětVymazat
  28. anonymni: urcite. Pridala bych trosku skorice a klidne i orechy a rozinky.

    OdpovědětVymazat
  29. Je výborný, jako ostatně všechno co jsem zatím upekla podle receptů z Vašich přeúžasných stránek. Díky Lucie.
    Káča

    OdpovědětVymazat
  30. Výborný - použila jsem mix malin, třešní a borůvek- "co zahrada dala" a vylepšila plátky mandlí.

    OdpovědětVymazat
  31. Dobrý den, normálně na blogy nepíšu :-) ale super recept! hledala jsem co s přebytky malin - a jednoduchý a výborný! Ještě jsem přidala trochu třešní a do těsta trošku citronové kůry :-) Děkuji a hezký den Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky Lenko, jsem rada, ze jste spokojena. A strasne bych nekdy chtela mit "prebytky malin" :)

      Vymazat
  32. Ahoj Lucie, Bonjour... pred hodinou som dopiekla malinovy...no ...kolac sa dvihol ale stale bol biely tak som potom pridala teplotu... je vnutri mokry a nedopeceny..da sa zjest ale nemozem ponuknut susedu .))....niekde sa vludila chyba...pouzila som hladku muku z lidla, dve kavove lyzicky prasku do peciva/mozno mali byt cajove?/, acidko som mala rajo modre/1%tuku/ - tu mozno druhy problem?, inak trstinovy cukor dve vajka no a rura bola na 180, potom po 40 minutach som ju dala na 250/ no a malin som mozno dala tiez vela...ale to si myslim ze by nemalo vadit...alebo? kolk je vanicka malin? :) Vdaka...tvoj kolac na obrazku vyzera fascinujuco, zda sa ale ze kdo umi ten umi .) Naozaj uz dlho som nic nepiekla :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, nezda se mi, ze bys udelala nejakou zvlastni chybu, prasku do peciva maji byt 2 lzicky (nevim, jaky je rozdil v cajove a kavove, ale asi spis cajove). Vanicka malin je asi 250g. Je mi lito, ze to nevyslo :/

      Vymazat
  33. Povedl seee!!! A je luxusní. Děkuji za recept :).

    OdpovědětVymazat
  34. Zdravím Lucie, koukám že recept tu visí už řádku let a já na něj přišla teprve včera, když jsem potřebovala zpracovat hodně zralé švestky a kefír. A výsledek byl supr, vláčné těsto, se švestkami bezva kombinace. A fígl s namočeným pečícím papírem fakt překvapil, funguje! Recept ukládám pro příště, až zase přijde chuť :) Pavlína

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...