pondělí 18. října 2010

Boršč


To tak jednou přišel drahý domů z trhu a přinesl červenou řepu. Po chvíli koumání, co s ní, vymyslel, že udělá boršč. No, proč ne. Sice jsem ho nikdy nejedla, ale není v tom nic špatného a řepu miluju. A pak jsem jednoho dne přišla z práce a doma na mě čekala voňavá červená polévka plná masa, zeleniny a brambor. A přiznání, že tohle je vůbec první polévka, kterou kdy drahý vařil. 

Ingredience na 6 porcí:
300g vepřové plece
300g hovězího předního
divoké koření (8 kuliček černého pepře, 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy)
1 menší řepa (+2 lžíce octa)
1 lžíce sádla
kořenová zelenina (2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru)
1/4 menší hlávky zelí
2 střední brambory
2 oloupaná rajčata
2 lžíce rajského protlaku
1-2 lžíce hladké mouky rozkvedlané v trošce vody
cukr, sůl a ocet podle chuti
petrželka kudrnka
zakysaná smetana k podávání

Postup:
Oba druhy masa a divoké koření dáme do 3 litrů studené vody a zvolna vaříme asi 2 hodiny, až je maso měkké. Vývar přecedíme a osolíme. Maso nakrájíme na kousky a dáme stranou.
Zatímco se vaří vývar, oloupeme řepu a nakrájíme jí na nudličky. V menším kastrolu jí lehce opečeme na sádle, přidáme ocet a asi 1dcl vody a zhruba půl hodiny dusíme doměkka.
Oloupeme brambory a kořenovou zeleninu, spolu se zelím a rajčaty nakrájíme a vhodíme vše do vývaru. Přidáme protlak, přivedeme k varu a za stálého míchání vlijeme přes cedník mouku s vodou. Vaříme asi 20 minut, zelenina by měla být měkká.
Přidáme maso, dušenou řepu a petrželku a ještě trošku prohřejeme. Dochutíme cukrem, solí a octem. Podáváme se lžičkou zakysané smetany.


Ač netuším, jak má správný boršč chutnat (podle množství receptů, které jsme našli, vlastně žádný "jediný správný" neexistuje), tak mi šmakovalo moc. Boršč je totiž přesně ta pravá polévka pro zamračené podzimní dny. Je bezva mít doma chlapa, který se v kuchyni nebojí.

14 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Moji rodiče také jedí boršč. Já ne, po boršči se mi dělá špatně. Ale chutná mi. Ale nemám ráda plyn.

      Vymazat
  2. My jsme si na našem typu pochutnávali o víkendu.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem na tom jako Julia.
    Řepu vaříme omytou v celku, vychladlou oloupeme a nastouháme úplně až na konci vaření bařtu. Řepa pak zcela neobarví zbytek zeleniny a masa načerveno, čemuž se při ohřívání polévky - pokud nějaká zbyde - stejně nevyhneme. Stejně by asi posloužila řepa upečená.
    Bařt miluju.

    OdpovědětVymazat
  4. to Julia & toffo: my zadne predky z vychodu nemame, takze tenhle recept je takovy mix vsech moznych receptu z internetu... Cervena barva polevky mi nevadi, ale i tak diky za tip, jak se tomu vyhnout :-)
    to Pája: my uz si na borsci pochutnavali pred delsi dobou, jen nejak nestiham psat recepty...

    OdpovědětVymazat
  5. ja delala v sobotu, trhy, no:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Boršč taky milujem a tento vypadá velmi jedle. Je pravda, že ten pravý recept se asi ani najít nedá. Pokud vím, o pravost a původ boršče se neustále "dohadují" od Polska, přes Ukrajinu, napříč celým Ruskem. Asi jako u nás s gulášem - každá rodina má ten "pravý" recept. Důležité je, že chutná!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Priznavam se, ze jsem uvazovala, co si uvarit ve stredu k veceri po planovane podvecerni manualni drine. Uz vim :) Repu mam jeste na zahone, docka se sve chvile slavy *

    OdpovědětVymazat
  8. to anonymni: u nas to byla spis kombinace trhu a bedynky :-)
    to HaF: tak nejak to bude... a kdyz nad tim premyslim, tak gulas bych si dala...
    to lucie: kez bych mela zahon... :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Co se týká pravosti boršče, je to, jako by jste hledali originál recept na tiramisu či guláš :-) Co kuchař, to 100% původní recept. Já už za ty leta vařím boršč od oka, původně jsem měla recept od paní z Ukrajiny. Nyní vařím borčš bez masa (no jo, každej nejí všechno ☺)začnu v 3 litrovém hrnci a skončím v 5ti litrovém. Tak jdu loupat řepu, a večer si dáme doma mlaskat :-)

    PS: dnes zkusím Tvůj recept, Lucko!

    OdpovědětVymazat
  10. PS: nechci puntičkařit, ale do pravého boršče prý nepatří ani špetka mouky. Já ji nedávám. Ale - to je právě ono: který recept je 100% ?

    OdpovědětVymazat
  11. to Janaen: tak snad ti tenhle bude chutnat... Myslim, ze ta mouka neni ani tak nutna, ale nekdo ma proste rad huste polevky, tak si ji tam da... :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Přiznávám se! Babicovala jsem - neměla jsem petržel a na brambory jsem zapomněla, ale i tak to bylo naprosto fenomenální jídlo. Byla jsem nadšená :)
    Ruměnka Rulandská

    OdpovědětVymazat
  13. to Rumenka: tak to je dobre, ze i tak chutnalo :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...