čtvrtek 26. srpna 2010

Žampiony Portobello


Ve středu jsem byla objednaná k zubnímu hygienistovi. Jmenuje se Marcel a vyžívá se v mučení. Asi. Jak jinak by se dalo vysvětlit, že jsem posledně strávila na jeho křesle víc než hodinu a propotila tričko? V očekávání toho nejhoršího jsem se ráno nervózně probudila o hodinu dřív. Využila jsem toho a konečně se mi povedlo jít na farmářský trh hned ráno. V rozevlátých šatech a s košíkem. Připadala jsem si francouzsky a zapomněla na zuby. A ulovila jsem dva obrovské žampiony Portobello.

Portobello je zvláštní otevřená forma krémového žampionu, přezdívaná též „Žampionový steak“. Je velmi chutný, zejména ve všech smažených formách.
Zdroj: České houby a.s.

Co se týká receptu, tak jsem lehce mimo, protože v souboji o roli šéfkuchaře zvítězil drahý a ze mě se stala pomocná ukrajinská síla. Od dřezu se špinavým nádobím jsem si všimla, že žampionům odřezal nožky a oloupal klobouky. Houby pokapal olivovým olejem a opepřil. Pak jsem byla na chvilku vtažena do děje, protože jako přílohu jsme zvolili jednoduché parmezánové risotto. Rozmrazila jsem asi 1/2 litru kuřecího vývaru, nakrájela nadrobno půlku malé cibule, kterou jsem nechala zesklovatět na kousku másla. Nasypala jsem do pánve 100g rýže arborio, promíchala a přilila asi decku bílého vína. Když se tekutina vyvařila, přilila jsem naběračku horkého vývaru. Stále jsem míchala. Pak mě vystřídal drahý a 18 minut míchal a doléval vývar. Risotto nesolím, protože vývar je slaný dost.
Vedle na pánvi se zatím na másle opékaly žampiony - asi tak 8 minut z každé strany (je fakt, že máslo asi nebyla dobrá volba, protože se nám trošku přepalovalo, příště bych žampiony pekla v troubě pod grilem). Do hotového risotta jsem nasypala hrst parmezánu, nechala chvilku stát (kdybych měla tak velkou pokličku, tak bych ho přikryla), promíchala a šli jsme jíst. Teda, nejdřív jsem to samozřejmě vyfotila.


Žampiony Portobello se dají jíst i s lehce bolavou pusou (Marcel se tentokrát krotil). Jsou výborné, mají pevnou strukturu a jemnou chuť. Dovedu si je představit i obalované nebo v bezmasé verzi burgru.

16 komentářů:

  1. Portobello jsou prostě třída. mám je hrozně ráda, jen je veliká škoda, že se nedají jen tak lehce sehnat. A risotto je taky úžasné. Netradiční příloha, kterou bych si k houbám dříve endovedla představit, ale takhle k nim pasuje skvěle. Já dělala naposledy portobello podle receptu p. Cuketky (s úžasným celerovým pyré).

    OdpovědětVymazat
  2. to Julia: taky to bylo super :-)
    to Madla: ja Portobello vubec neznala, videla jsem je prvne az u Cuketky. Co se tyka prilohy, tak kdyz se dela risotto s houbama, tak jsem si rekla, ze se to urcite muze dat i zvlast (a taky jsem nemela doma nic moc jineho). Predlozit drahemu celerove pyre bych se neodvazila. On sni snad vsechno, ale s celerem se k nemu nesmim ani priblizit...

    OdpovědětVymazat
  3. jojo, v burgru to fakt sedí!! Ale na obalení je jich podle mě škoda, na to jsou lepší ty malé, i když se hůř obalují, ale tyhle velké jsou mnohem lepší takhle napřírodno. Co vím, tak je mají v Kauflandech. A ty jsou v každém větším městě, takže se po nich mrkněte, ať si je můžete užívat častěji...:-) Lucie Ufa

    OdpovědětVymazat
  4. S žampiony Portobello jsem se také poprvé setkala u cuketky, bohužel je u nás neseženu. Ovšem vypadá to velmi lákavě!

    OdpovědětVymazat
  5. to Lucie Ufa: jen jsem citovala... Pri uprave zampionu volim smazeni az jako posledni... Jinak ted meli Portobela i v Intersparu, ale byli to takovi chudacci...
    to HaF: ja myslim, ze i normalni zampion by se dal pouzit...

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezky napsané a zajímavá kombinace, já dělal portobello (klobouky jsem ale měl o dost menší :) s celerovým pyré podle cuketky stejně jako Madla. Moje drahá taky celer nesnese, ale kupodivu toto pyré ji nevadilo, zkuste to taky doma :)

    OdpovědětVymazat
  7. to Keba: drahy rikal "ne, nezkusime"... :-)

    OdpovědětVymazat
  8. K tomu celerovému pyré - já jsem taky "anticelerista", ale díky povaření v mlíce ztratí celer svou typickou "vůniů (pro mě smrad) a taky chuť - je jemný a prostě mňam.

    OdpovědětVymazat
  9. to Madla: no ja snad draheho radeji nebudu zkouset prudit :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Ještě zatepla,než ho dojím, musím chválit!!! Přivezla jsem si z Itálie skvělý parmezán a tohle byla ideální příležitost, jak ho využít,risotto s hříbkama se povedlo a bylo vynikající.Díky za otevření obzorů :)

    OdpovědětVymazat
  11. to anonymni: diky, jsem rada, ze vam chutnalo... A parmezan dovezeny z Italie tise zavidim :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Vařili jsme podle receptu a moc nám chutnalo.

    OdpovědětVymazat
  13. tyto žampiony jsou fakt moooooooc dobré....bohužel se špatně sháněji...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...