pondělí 9. srpna 2010

Kávový dort - narozeninový


Další dort v nekonečné (jupí) řadě narozeninových dortů byl pro moji ségru. Nejlepší je, že na dotaz "jaký?" odpověděla "jakýkoliv". To se to pak experimentuje. Vzpomněla jsem si, že jsem někde viděla recept na velmi kávový dort a že bych ho mohla zkusit. Doufám, že mi odpustí, že ho dostala s týdenním zpožděním. Všechno nejlepší!
Po přesvědčení sebe sama, že na sklerózu mám ještě času dost, jsem si vzpomněla, že dort jsem viděla u The Pioneer Woman - Ree Drumond. Je to (podle mých, zkušeností nepodložených, představ) typická Američanka z ranče. Manželovi říká Marlboro Man, mají čtyři děti (které ona učí doma), nějaká zvířata, pozemky a kdovícoještě. Nechápu, jak k tomu všemu zvládá psát ještě blog. Buď kecá a někdo jí pomáhá nebo něco bere. Zdá se, že má jen jednu vadu "na kráse" - cukr. V receptech ho používá tak třikrát víc, než je třeba. To mi ale nevadí, cukr uberu, americké jednotky převedu a jdu na to!
Dort jsem se rozhodla péct v sobotu. Oblíkla jsem si letní tričíčko, obula žabky a do kabelky vzala téměř rozbitý deštník (co kdyby náhodou). Nakoupila jsem do papírové tašky a vyšla ven. Lilo jako z konve. Vyndala jsem deštník a zjistila, že slovo "téměř" v popisu rozbitosti jsem měla vynechat. No nic, to nějak přeběhnu. Před vchodem do domu se vrchní část rozmočené tašky utrhla a rozbilo se vajíčko. Z nově vybetonovaného zápraží nešlo moc dobře umýt. Až se bude domácí ptát, co to tam je za flek, budu si hrát na lidumila a řeknu, že to bylo schválně, aby jí to zápraží líp drželo. Karlův most hadr. Zalezla jsem do postele a nenacházela energii pro přesun do kuchyně. Po dvou hodinách přepínání televize, čtení časopisů a povalování jsem se překonala a mimo pečení dortu jsem ještě uklidila, vyprala, uvařila guláš a donesla ho drahému do práce. Neumím být normální - buď dělám všechno nebo nic.




Ingredience na formu o průměru 20cm:
280g hladké mouky
200g cukru krupice
špetka soli
240g másla
3 lžíce instatní kávy (+200ml horké vody)
120ml podmáslí
2 vejce
1 lžička sody
2 lžičky vanilkového extraktu
---
180g změklého másla
6 lžic cukru moučka (nebo více - podle chuti)
2 lžíce instatní kávy (ano, ty krystalky - ne uvařenou kávu)
špetka soli
4 lžíce smetany ke šlehání
---
čokoládová kávová zrna na ozdobu


Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C.Dno rozkládací dortové formy vyložíme pečícím papírem a pak celou formu vymažeme máslem.
V míse smícháme mouku, cukr a sůl.
Do kastrůlku dáme na mírný oheň rozpustit máslo a zatím si připravíme kávu. Vlijeme ji do rozpuštěného másla a necháme přejít varem.
V další míse pořádně promícháme podmáslí, vajíčka, sodu a vanilku.
Máslovo-kávovou směs nalijeme do mouky s cukrem a lehce promícháme. Nejde o to, zamíchat směs dokonale, ale o to, aby máslo trochu zchladlo a aby se vaječná směs, kterou přidáme později, nezdrcla.
Přidáme podmáslí & spol. a pořádně promícháme. Konzistence je velmi tekutá.
Vlijeme těsto do připravené formy a pečeme asi 45 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli je upečeno, případně pečeme déle.
Korpus necháme úplně vychladnout, zkrojíme vyboulený a popraskaný vršek (ochutnáme, jestli je to dobré... hmm... je) a jednou prokrojíme.
Připravíme si máslový krém. Všechny ingredience vymícháme do hladkého krému. Částí namažeme spodní plát korpusu, přiklopíme vrchní částí a pomažeme vršek i boky dortu. Ozdobíme čokoládovými kávovými zrny.


Tenhle dort je určený zejména pro velké milovníky kávy - její chuť v dortu opravdu převažuje.

27 komentářů:

  1. Kávové torty to hej, to môžem! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kávu miluji, ale ve svém okolí jsem asi jediná. Ne že by neměli rádi kávu, cappuccino, espresso apod., ale kávové moučníky asi nejsou jejich srdeční záležitostí. Za to já je miluji a nejen je, zbožňují kávové jogurty, které jsou u nás v republice téměř k nedostání. A to jsem je poprvé ochutnala na výletě v Itálii. Byla jsem v sedmé třídě, bože, to je... hm hodně let :-D. A jakmile jedeme na nákupy do Německa, tak kávové jogurty nakupuji do zásoby. Deset kilometrů od hranic a lidé mají jiné (kávové) chutě :-D. Trochu jsem se rozparádila, tak zpět k dortu. To je přesně narozeninový dort podle mého gusta, ale to bych si ho musela udělat asi sama, a to mě zase nebaví.

    OdpovědětVymazat
  3. to Gabriel: ja taky, ale az dosud jsem o tom nevedela :-) Tohle je prvni kavovy dort, ktery jsem kdy videla, pekla a jedla (mozna mimo stafetky, kterou mi to vzdalene pripomnelo)
    to coco-choc: zkus na ne tento - je to opravdu jako kdybys "kousla do kafe"... Jinak kavovy jogurt jsem nikdy nejedla, ale asi bych si dala rict, kdyz si predstavim, jak chutna...

    OdpovědětVymazat
  4. Hmmm, hned bych si dala. Kávové moučníky mám moc ráda a už jsem z kávy dlouho nic nepekla. Sakra a zrovna nemá nikdo narozeniny :-( Úplně cítím tu vůni, tomu se říká gastronomický terorismus... :-)
    jen nevím, jak by takový moučník prošel u nás doma, jelikož škvrně škemrá o cokoli, co u nás leží na talíři a po takové porci kofeinu by z něj nejspíš byla ještě větší motová myš, což si už ani nedokážu představit ... :-) Ale možná to zkusím s kafem bez kofeinu, i když nevím, jestli to nebude mít vliv na chuť...

    OdpovědětVymazat
  5. to Madla: u me se zrovna ted tech narozenin nakupilo dost - ale jsem rada, aspon muzu bez vycitek svedomi pect dort za dortem... Co se tyka kafe bez kofeinu, tak myslim, ze u instatniho je to fuk - je to umela hmota tak jako tak...

    OdpovědětVymazat
  6. Vážně moc dobrej:-) Z.

    OdpovědětVymazat
  7. Americkou pionýrku Ree mám též v oblibě, má krásné fotky. Nemyslímale, že instantní káva je umělá hmota - je to kafe bez vody, odpařené či vymražené, ne?

    Každopádně dort byl určitě povedený.

    OdpovědětVymazat
  8. to Vilemina: ja vim, ze to delaji z kavy, ale instatni kafe je podle me hnus a s dobrou kavou nema (nejen co do chuti) moc spolecneho - proto jsem psala, ze to asi bude fuk, jestli Madla pouzije bezkofeinovou verzi... A dort kazdopadne povedeny byl - viz. komentar vyse od oslavenkyne :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Určitě to bude výtečný dort, ale na mě je prostě kostka másla v těstě moc.

    OdpovědětVymazat
  10. to Klara: "gurman, ktery mysli na kalorie, je jako prostitutka, ktera se diva na hodinky" (James Beard, sefkuchar)
    Lucie (pardon, nejde mi prihlaseni)

    OdpovědětVymazat
  11. fantaaazia!! tak toto najblizsie po dovolenke skusim, lebo dlllho som hladala recept na kavovu toru, ktory by sa mi pozdaval a nic som nenasla, tak som to vzdala a teraz uplnou nahodou toto. Uzasneee!!

    OdpovědětVymazat
  12. to Lucia: vyzkousej, je fakt moc dobrej :-) Diky

    OdpovědětVymazat
  13. Dort je skvělý! Protože rozkrojení dortu je pro mě strašák, upekla jsem korpus nadvakrát a pak jsem ho ještě trochu pokapala rumem. Měl úspěch! Pro milovníky kávy opravdu doporučuju.

    OdpovědětVymazat
  14. Lenka: diky za komentar.. Kava s rumem nezni vubec zle ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Mohu doporučit přidat do polevy oříšky, krásně to obohatí chuť...

    OdpovědětVymazat
  16. Vypadá úúúžasně :) už tu po něm koukám nějakou dobu a ze všech dortů na internetu mi tento příjde prostě nejlepší. Budu zkoušet jako vzorek pro bráchu na svatbu, tak snad se povede. Myslíte, že když jej dám do 15cm formy, že mi přeteče ? Nebo bude stačit poloviční dávka do takhle malé formy ? :) Děkuji předem za odpověď. Jituš

    OdpovědětVymazat
  17. Jitus: jestli jde jen o vzorek, polovicni davka bude urcite stacit... At se podari :-)

    OdpovědětVymazat
  18. V první řadě chci říci,že se klaním Vaší tvorbě a jste pro mě inspirací. Nevím zda-li je to velký hřích, ale místo másla (do krému) jsem použila jogurt a více šlehačky. Chuťově bude asi trošičku jiný než ten Váš, ale přesto na díky za nápad :)

    OdpovědětVymazat
  19. Pavla: dekuji, jste mila :-)
    Urcite to neni hrich, hlavne, jestli vam to chutnalo ;-)

    OdpovědětVymazat
  20. Musí byt ta káva do korpusu instantní?nemůžu si prosté uvařit normálních 200ml kafe? Mohlo by to byt výraznější a chutnejsi než z instantní co?

    OdpovědětVymazat
  21. Misa: urcite nemusi, udelejte ale kavu spis silnejsi
    anonymni: to se mate...

    OdpovědětVymazat
  22. Prosím tě, kde jsi sehnala ta kávová zrna na ozdobení? Dík Ivet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Intersparu tusim, ale je to 4 roky, tak si nejsem 100% jista.

      Vymazat
  23. Muzu se zeptat jak ma vypadat testo po upeceni? Ja ho nam jako srazene,asi jsem dala kavu s maslem do mouky jeste prilis teple.

    OdpovědětVymazat
  24. Výborný dort. Peču nejraději a jen jednou bylo těsto nadýchané a nikdo to nechtěl. Že se těšili na ten " zprcli"

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...