sobota 7. srpna 2010

Jogurtový dort s ovocem


Skromnost stranou - jsem prostě nejlepší. Konečně totiž došlo k tomu, že si u mě někdo objednal narozeninový dort. Dokonce dva dorty. A navíc za ně zaplatil víc, než jen cenu ingrediencí. Jsem na sebe tak hrdá! Nikdy bych neřekla, že tohle vypustím z pusy, ale prostě to tak je.

Recept na "hlavní" narozeninový dort jsem už zveřejňovala; přeci jenom si netroufám dělat na zakázku dort, který nemám vyzkoušený. Byl to čokoládový korpus s karamelovou náplní a čokoládovou polevou, ozdobený kakaovými macarons.

Druhý dort jsem chtěla udělat nějaký lehčí, letní a tak nějak "jakože zdravý". Inspiraci jsem našla u Šárky. Akorát se mi zdálo, že by se třeba někdo mohl cítit ošizený, kdyby dort neměl korpus. Protože jsem ale děvče zaměstnané a vyrábět po večerech dva dorty není činnost časově nenáročná, trošku jsem to ošidila a udělala korpus jen ze sušenek.

Ingredience na formu o průměru 30cm:
300g ovesných sušenek (Marks& Spencer)
100g másla
---
1kg řeckého bílého jogurtu (koupila jsem kbelík v Intersparu)
10 plátků želatiny
2-3 lžíce medu
250ml mléka
---
ovoce na ozdobu

Postup:
Troubu si rozehřejeme na 200°C, dno rozkládací dortové formy vyložíme pečícím papírem.
Sušenky rozmixujeme ve foodprocessoru, přidáme na kostky nakrájené máslo a ještě trochu promixujeme, až se hmota začne spojovat. Namačkáme jí na dno připravené formy, buď rukama nebo lžící. Dáme péct asi na 10 minut - korpus lehce zezlátne. Dáme ho vychladnout.
Mezitím si namočíme želatinu do studené vody.
Ohřejeme mléko s medem, sundáme ze sporáku a přidáme vymačkanou želatinu. Necháme trochu zchladnout a vmícháme do jogurtu. Vymícháme dohladka a polovinu nalijeme na předpečený korpus. Posypeme půlkou ovoce a zalijeme zbytkem krému. Vršek dortu ozdobíme ovocem.
Dort necháme zatuhnout v lednici alespoň čtyři hodiny. Servírujeme vychlazený. Před podáváním objedeme okraje dortu nožem, aby se odlepil a opatrně sundáme boky formy.

Trochu mě mrzí, že nevím, jak chutnal - asi ho budu muset zopakovat.

9 komentářů:

  1. tak gratulujem...je to obrovske potesenie...sama dobre viem ake to je.... vzdy sa potom citim ako superman .))) a torticky vyzeraju fantasticky...az sa mi slinky zbehli :)

    OdpovědětVymazat
  2. Velká gratulace. Tvé dorty jsou vždy perfektní a pro mě velmi inspirující :-). Jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím si, že teď už se můžeš vdávat =)

    OdpovědětVymazat
  4. to zcdl a coco-choc: diky obema :-)
    to Paja: muzu, ale nechci ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky velká gratulace samozřejmě, dorty jsou oba nádherné a ten čokoládový s macarons = jedna báseň , taky bych si nechala říct, protože na macarons jsem si ještě netroufla :-(

    OdpovědětVymazat
  6. to Madla: diky za gratulaci a do macarons se urcite neboj pustit - neni to zas takova veda... Zrovna tuhle varku jsem vylozene odflakla a jak pekne se vyvedly

    OdpovědětVymazat
  7. Lucko, velká gratulace !!! :-) Dort od tebe je sázka na jistotu a to se cení.

    OdpovědětVymazat
  8. to DolceVita: diky... Do jistoty to ma daleko, ale zatim mam stesti :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Dort chutnal skvěle! Budu ho brzy opakovat, protože nejen dobře chutná, ale navíc je dost jednoduchý na přípravu. Díky za recept :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...