pondělí 7. září 2009

Malinové muffiny


Muffiny mám moc ráda. Ráda je jím a ráda je i peču. Jsou jednoduché a dají se udělat ze surovin, které mám téměř vždy doma.
Ve středu jsem z práce odešla dřív a jela vyzvednout nějakou dokumentaci na ČSSZ a pak do advokátní kanceláře na Karlák. Měla jsem už plné ruce 4(!) zadávacích dokumentací a kabelky, ale  vedle vchodu do AK byl malý stánek s ovocem, resp. měli jen maliny, borůvky a jahody. Nejsem schopná odolat čerstvým malinám a tak jsem si koupila 2 košíčky a taky košíček jahod s tím, že to ještě nějak unesu. Pak jsem se stavila v pekárně pro velkou solenou housku - je to malíčká pekárna ve Václavské pasáži, všude okolo to krásně voní a nelze nepodlehnout. Pak jsem si dala kafe v docela divné kavárně a cestou domů ještě nakoupila piniové oříšky na pesto. Zkrátka, nesla jsem toho více, než bylo vhodné k tomu, abych vypadala jako dáma. Vypadala jsem spíš jako blázen, co vyrazil na nákupy bez tašky a nedokáže se nějak normálně zorganizovat. Z nacpané tramvaje jsem vystoupila rozcuchaná a celá taková jako ulepená a pro jistotu, abych toho nenesla málo, jsem se ještě stavila ve večerce pro nějaké drobnosti. V obchodě plném lidí mi velmi nahlas začal zvonit mobil (Born Slippy od Underwolrd). Neměla jsem volnou ruku, abych ho zvedla, takže vyzváněl déle, než bylo slušné. Zdrhla jsem před obchod a vyřídila hovor s kolegou, pak ještě jeden se zákazníkem a další s kolegou. Nakoupila jsem a dovlekla sebe a všechny věci, které mi samozřejmě pořád padaly, domů. Bylo teprve 16:00h, tak jsem se rozhodla, že zcela jistě před směnou v baru stihnu upéct aspoň várku muffinů, abychom se měli v práci dobře.
Taky jsem chtěla postup nafotit a dát sem recept. "Pohoda, celá hodina a půl času, to zvládnu." To jsem ale nečekala, že budu muset dvakrát vytírat kuchyň. Nakonec jsem nezdary překonala a došla do práce s ještě teplými muffiny a jen o pět minut později!
A teď recept (není můj, je z Apetitu):

Ingredience:
  • 85 g rozpuštěného vychlazeného másla
  • 2 velká rozšlehaná vejce
  • 200 ml mléka
  • 140 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkové esence (jo, pořád je mi líto dát tolik peněz za vanilkové lusky)
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 150 g malin
  • plátky mandlí na ozdobu

Postup:
V jedné míse nebo džbánku smíchejte máslo, vejce, mléko, cukr a vanilku a rozšlehejte do tekuté hladké konzistence. Já jsem odměřila a odvážila ingredience a položila je na stůl, abych je vyfotila. Jak jsem se otočila pro foťák, jedno vajíčko se odkutálelo z místa focení a rozprsklo se na zemi. Vytřela jsem. Dala jsem do záběru nové vajíčko a udělala snímek. Rozpustila jsem máslo. Zvrhla jsem hrneček s máslem a vylila ho na zem. Vytřela jsem podruhé. Dvakrát - máslo je strašně mastné. V dokonale vytřené kuchyni jsem tedy rozpustila další várku másla a pokračovala podle plánu (= receptu). Do druhé mísy jsem prosila mouku s práškem do pečiva a sodou. Vmíchala jsem maliny a pak přilila tekuté přísady. Lehce jsem to promíchala. Zapnula jsem troubu na 180°C a vytáhla ze skříňky formu na 6 velkých muffinů. Zjistila jsem, že nemám papírové košíčky. Nevadí, forma je silikonová, takže se to nepřilepí. Nalila jsem hmotu do důlků ve formě a zjistila, že těsta je moc. No jasně, v receptu je napsáno, že je na 12 kousků. Přeci nebudu špinit další formu (velkou, na 12 kousků). Vecpala jsem všechno těsto do 6 důlků a začala se modlit, aby při pečení muffiny neutekly. Těsně, ale povedlo se!

Před pečením jsem ještě každý muffin posypala plátky mandlí. Pekla jsem celkem 25 minut, pokud bych je dala do té správné formy, budou nižší a stačí jim 15-18 minut.
Kdybyste tenhle recept zkoušeli, tak upozorňuju, že není třeba pohazovat po zemi vajíčka, rozlévat máslo, ani několikrát vytírat. Tyto kroky je možné vynechat. Co ale zcela jistě vynechat nedoporučuju, je, pochutnat si na čerstvých, ještě teplých muffinech.

20 komentářů:

  1. Ahoj Lucie, asi si pomyslíš, že jsem blázen, ale na tento Tvůj recept jsem si vzpomněla včera při vaření CHŘESTU:) Do postupu výroby mé úplně první holandské omáčky jsem totiž, stejně jako Ty zde, zahrnula převrhnutí (a rozbití) hrnečku s rozpuštěným máslem a vytírání kuchyně. (Vejce kupodivu skončily rozbité tam, kde měly.) Všechno zlé je ale zjevně pro něco dobré: i vzpomněla jsem si, že jsem někde něco podobného četla (takové foodblogové dejá vu:), našla tento post a dnes jsem díky němu vytáhla z trouby asi ty nejpovedenější muffiny ze všech, které jsem kdy zkoušela. Takže díky moc za recept a máslu zdar - Julia Child má pravdu, everything is better with butter.
    yannka

    OdpovědětVymazat
  2. Yannko, jsem rada, ze nejsem sama, kdo v kuchyni provadi takovehle veci - uz jsem si rikala, ze to snad ani neni mozny, jak jsem leva :-)
    Jinak jsem rada, ze se muffiny povedly, tyhle jsou jedny z mych nejoblibenejsich. Pokud mas rada i cokoladove, mam tu na ne recept a jsou taky vyborne...

    OdpovědětVymazat
  3. další výborný recept, který určitě vyzkouším, jakmile budu mít maliny, které snad letos budou

    OdpovědětVymazat
  4. to Luc Mac: dekuju za vsechny komentare, koukam, zes blog prosla dukladne, coz me moc tesi :-)

    OdpovědětVymazat
  5. moc mne tvé články zaujali a hlavně tedy recepty, určitě se stávám pravidelným návštěvníkem :)
    a mimochodem, zrovna zítra se chystám na tyto muffinky, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  6. to Luc: dekuju a doufam, ze muffiny se povedou... Neodpustim si malou poznamku na okraj - clanky zaujaly ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. o máš pravdu, já při psaní nikdy nepřemýšlím xD hlavně teda ne nad i/y, ale vím, že bych měla, musím se napravit :)
    muffinky jsou vynikající, opravdu moc dobré, děkuji za další úžasný recept!

    OdpovědětVymazat
  8. to Luc: stane se ;-) Jsem rada, ze Ti chutnalo

    OdpovědětVymazat
  9. Chystám se na další váš recept a to tyhle muffiny. Myslíte si, že můžu použít mražené maliny nebo mám raději teď udělat vaše čokoládové muffiny a malinové si nechat, až bude sezóna malin? :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Olga: urcite, zrovna nedavno jsem je z mrazenych malin, co mi zbyly od leta v mrazaku, delala. Nemusi se nechat rozmrazit, spis naopak, dala jsem je uplne zmrzle a dopadlo to dobre.

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuji moc, Lucie. To by mě nenapadlo dát je tam zmražené. Ještě, že vás mám :-) A teď se podržte - v neděli jich musím napéct 60! Bude to teda challenge jako hrom :-) Napíšu, jak to dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Lucie, dělala jsem poprvé v životě muffiny a hledala recept. Ten tvůj je nejlepší pro začátečníky, díky:) Hlavně oceňuji podrobný popisu postupu. Ingredience jsem si trošku upravila - místo jedlé sody jsem dala 1 celý prášek do pečiva, místo vanilkové esence vanilkový cukr a místo malin kompotované meruňky, brusinky a některé jen s kousky čokolády na vaření, to mi doporučila kamarádka :) (ta z Kauflandu má 52 procent kakaa). Romča

    OdpovědětVymazat
  13. Romca: jsem rada, ze jsi s receptem spokojena a myslim, ze zakladni muffinove testo si primo rika o experimenty a ruzne chute :-) S kousky cokolady jsou bezva :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Plánuji se dnes pustit do Vašich malinových muffinů. Mám perfektní recept na čokoládové a již jsem zkoušela i borůvkové. Zkusím z těch mražených malin. Ta snad se povedou. Jsem na ně zvědavá. Verča

    OdpovědětVymazat
  15. Dnes jsem muffiny zkoušela a byly moc dobré. Jen byly modré. Vypadají ty vaše také tak?

    OdpovědětVymazat
  16. anonymni: uvnitr kolem malin jo... Pokud delate z mrazenych, je treba je pouzit mrazene a nerozmrazovat a zamichat opatrne. Jinak to bude modre cele...

    OdpovědětVymazat
  17. Muffiny jsou moc dobré, akorát se přilepily k papírovým košíčkům a nejdou pořádně vyndat :/
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je mi lito, ja je pekla bez kosicku i s kosicky a problem nebyl.

      Vymazat
  18. Ahoj :) tvůj recept je snad prokletý! :D také mi spadlo vejce, máslo mi bouchlo v mikrovlnce a těsta bylo také moc, a to mám prosím formu na 12 muffinků! :D Jinak se ale povedly, moc děkuji za recept, příště už snad bez karambolů.. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...