pátek 18. září 2009

Makrela a treska



Asi bych měla být vděčná za svoje spolubydlící. Ještě nikdy se totiž nestalo, aby se mě pokoušeli vystrnadit z bytu s tím, že budou mít dámskou návštěvu. Moje kamarádka takové štěstí nemá, takže se ve čtvrtek chudinka stala na pár hodin bezdomovkyní. Tak jsem jí aspon pozvala na večeři, aby nebyla moc smutná a nemusela se usadit na Hlaváku.
Jeden z mých šéfů byl na dovolené-rybolovu v Norsku a rozdával ryby. Vyfasovala jsem tašku makrel a tresek. Cestou z práce jsem v obchodě zakoupila tajemný balíček s nápisem "Bylinky na ryby", máslo a brambory. U metra jsme se srazily s kamarádkou, která má konexe mezi moravskými vinaři a donesla láhev Rýnského ryzlinku, pozdní sběr, ročník 2008 z Vinařství Cícha Blatnice. Ne, že bych rozuměla tomu, k čemu se jaké víno hodí, ale tohle víno bylo luxusní a usoudily jsme, že k makrele i tresce pasuje náramně.
Ryby jsem dostala očištěné a vykuchané, zbývalo je tedy jen upéct. Každou rybku jsem zabalila spolu s nasekanými bylinkami, kouskem másla a solí do alobalu.
Jako přílohu jsme měly brambory nakrájené na čtvrtky, ke kterým jsem do pekáčku přihodila i cibuli nakrájenou na klínky, několik stroužků česneku, 2 větvičky rozmarýnu a olivový olej. Teď, jak ten recept píšu, tak mě napadá, že jsem ty brambory vůbec neosolila. Ale co, já to nepoznala a každý si může dosolit.
Brambory jsem pekla v troubě spolu s rybami a přesný čas pečení nevím, prostě jsme popíjely, drbaly a občas jsem se mrkla do trouby a píchla do brambor. Celkem naše večeře strávila v troubě zhruba půl hodiny na 160°C.
Před večeří jsem ještě vyráběla rychlodezert - vanilkový pudink s piškotama a malinami - který se během večeře vychladil a byl prostě k sežrání (fotka se ale moc nepovedla, protože fotit jídlo, na které někdo čeká je pro mě stresující, takže jsem ho vyblejskla tak nějak narychlo).



A spolubydlící? Ten může jen závidět, protože dámská návštěva mu nakonec nedorazila...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...