V neděli jsem od sousedky dostala další várku úrody ze zahrady - hrušky. Chtěla jsem z nich udělat čokoládový dort plněný hruškami pro tátu k narozeninám, ale předběhla mě sestra a objednala dort v cukrárně. Ze zoufalství jsem vyrobila cheesecake a odnesla ho do práce.
Recept se tváří složitě, ale je velmi jednoduchý.
Ingredience:
Na korpus:- 180g rozdrcených sušenek (použila jsem 2/3 kakaových a 1/3 světlých máslových)
 - 70g rozpuštěného másla
 
- 600g smetanového sýra (používám Buko)
 - 2 lžíce hladké mouky
 - 150g cukru krupice
 - 1 lžička vanilkové esence
 - 2 celá vejce + 1 žloutek
 - 150 ml zakysané smetany
 - 50g mandlových lupínků
 - 200g zralých oloupaných hrušek nakrájených na malé kostičky (váha je po oloupání a vyházení jádřinců, na začátku jich bylo asi 300g)
 
- 80g rozpuštěné hořké čokolády
 - 30g mandlových lupínků
 
Postup:
Je několik možností, jak udělat sušenkovou drť:- letět do USA a koupit ji - hahaha
 - nasypat sušenky do sáčku, ten zabalit do utěrky a použít váleček v kombinaci s paličkou na maso, tunou trpělivosti a spoustou síly - nedoporučuju
 - použít kuchyňského robota s patřičným nástavcem - bezva nápad, ale něco mi k tomu chybí... Že by robot?
 - rozmixovat sušenky tyčovým mixérem a ty, které se rozmixovnání sveřepě brání, udolat vidličkou - bingo!
 
Rozmixované sušenky jsem smíchala s rozpuštěným vychladlým máslem a namačkala je pomocí lžíce do formy (průměr 25cm). Formu jsem strčila do lednice. 
Tady se musím pochlubit, jak se zlepšuju - zapnula jsem troubu už teď! Na 160°C. Zatímco se sušenkový základ schovával v lednici, umíchala jsem krém. Není na tom co dlouze popisovat, prostě jsem smíchala všechny ingredience mimo mandlí a hrušek a míchala je vařečkou a metličkou, až vznikla hladká hmota. Do té jsem přidala hrušky a mandle a ještě trochu míchala. 
Vzniklou hmotu jsem vykydla na vychlazený sušenkový podklad a trošku uplácala špachtlí. Navrch jsem "ozdobně" nalila rozpuštěnou čokoládu a nasypala mandlové lupínky. Dort jsem pekla 45 minut. 
Podzim není tak špatný - užijte si ho... 





jéžiš, cheesecake - to je moje!!!!!
OdpovědětVymazatTakhle po ránu mi podráždiť buňky, to se nedělá..... ;-)
vzdyt taky ne, ja to psala vecer :-)
OdpovědětVymazatTak jo, upečeno. Ve vynikající! Jen čokolády bych navrch dala buď jen tenounkou vrstvičku, nebo jinou, krájitelnou polevu, krájet to byl horor i s horkým nožem.
OdpovědětVymazatBláža
Blaza: ja jsem to mela tou cokoladou jen takove pocakane, takze krajet to slo dobre.
OdpovědětVymazatTak jsem vcera zkusila tento skvostny cheese, pekne v lazni a bohuzel mi asi pece jinak trubka,protoze po nakrojeni se mi prostredek rozlil a tudiz chtel tak o 10-15 min dele klasicky 60 min
OdpovědětVymazatto je mi lito. Ja jsem tenhle pekla bez vodni lazne, uz je to hrozne davno, a drzel. Mozna chtel jeste vychladit?
Vymazat