pondělí 17. srpna 2009

Risotto


Velikánská naběračka, obrovský hrnec, protivná kuchařka. Plesk! a rizoto ze školní jídelny je na talíři.

Kousky kuřete nebo slepice, mražená Mochovská směs, strouhaný eidam, kečup, vařeno s láskou. Plesk! a rizoto od maminky je na talíři.

Orestovaná kuřecí prsa, rýže v sáčku, hrášek z konzervy. Smíchat. Vyrobit 5 úhledných kopečků naběračkou na zmrlinu. Posypat strouhaným eidamem. Hlavně nic víc a nic mín! Vařeno s velkou láskou pro mýho ex.

Zní to děsivě, ale všechna tři rizota jsem měla v určité době ráda a klidně bych si je dala znovu. Když na to ale přijde a mám vařit já podle svých chutí, tak to dělám ještě jinak. Z rizota se stane risotto - snad...

Ingredience (nemám odměřené, je to vždycky od oka a vždycky je toho moc):
  • rýže arborio
  • máslo
  • najemno nakrájená cibule
  • bílé víno
  • vývar (masový, zeleninový, když nemám dávám vývar v kostce, nějaký německý bio - píše se tam, že je to skoro zdravé, bez glutamátu, tak snad...)
  • baby karotka, zelený hrášek, fazolky
  • orestovaná vepřová panenka nakrájená na kousky
  • houby, které našel v lese někdo, kdo pozná jedlé od jedovatých - doufám v to, protože já je teda rozhodně nerozeznám
  • parmezán


Postup:
Ná pánvičce na másle zpěním cibuli, přidám rýži a promíchám. Přidám víno (asi 2 dcl, další 2dcl si dám do skleničky a během vaření upíjím) a za stálého míchání nechám odpařit. Přidám 2 naběračky vývaru, pořád míchám (no, vlastně ne úplně pořád, ale prostě hodně), vždycky když se tekutina skoro odpaří přidám další dávku vývaru. Asi tak po 10ti minutách přihodím zeleninu, houby a maso. Pokračuju v míchání, čekání na odpaření a přidávání vývaru. Po asi 18ti až 20ti minutách mám pryč všechen vývar, rýže je al dente a vypadá, jako že je v takové jakoby omáčičce (ale jen trochu), vypnu oheň a nasypu na to parmezán, promíchám, přikryju pokličkou a nechám asi 2 minuty stát.


Nakonec to nejdůležitější - naliju si další dvojku bílého a i kdyby se to nepovedlo, tak ve stavu mírné ovíněnosti to tolik nevadí. Zatím se to ale pokaždé povedlo.

2 komentáře:

  1. Od tý doby, co jsem přišla na to, jaký je rozdíl mezi rizotem a risottem, nedělám to jinak, ačkoliv už se mi kolikrát stalo, že víno jsem vyžahla večer předtím, takže se z něj stala permanentně chybějící ingredience :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...