úterý 1. srpna 2017

Forest Fruit Mousse Cake with Mirror Glaze / Dort z lesního ovoce se zrcadlovou polevou


Na svojí práci nejvíc miluju, když můžu zkoušet něco nového. A taky, když mám při vytváření dortů volnou ruku. Když se to sejde v jedné zakázce, jsem šťastná jako blecha. Nedávno jsem totiž byla na kurzu u Petry Stahlové a chtěla jsem si vyzkoušet módní dort s tenkou vrstvou těsta, nadýchanou pěnou a s kdovíčím dalším, ale hlavně - s dokonale hladkou a lesklou polevou. Musím říct, ještě je dost co vylepšovat a mohla bych taky hodně utrácet v cukrářských potřebách, ale vlastně jsem docela spokojená. 
Jo a asi bych měla přiznat, že jsem ty dorty udělala dva. Protože jsem strašpytel a moje cukrářský sebevědomí je ještě nižší než to ostatní. Zlý hlas v mojí hlavě říkal, že se to asi nepovede a co potom budu dělat?! Je teda jasný, že ten druhý dort, ten teď budu muset sníst. Sakra!



Kakaový korpus
(průměr 20 cm; vystačí na 3 dorty)

Ingredience:
125 g žloutků + odpovídající množství bílků
100 + 125 g cukru krupice
80 g oleje
130 g polohrubé mouky
50 g kakaa

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Dno formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme moukou. 
V jedné míse šleháme žloutky se 100 g cukru, až zesvětlají a nabudou na objemu. Trvá to asi 8 minut. Za stálého šlehání přiléváme tenkým praménkem olej. 
V druhé míse ušleháme sníh z bílků a 125 g cukru. Natřikrát ho vmícháme do žloutkové směsi. 
Nakonec opatrně vmícháme mouku prosátou s kakaem. 
Těsto ihned přelijeme do formy a pečeme 40-45 minut; jestli je korpus propečený vyzkoušíme pomocí špejle. 
Necháme vychladnout na mřížce, vyndáme z formy. Skrojíme vyboulený vršek a korpus horizontálně rozřízneme na tři pláty. 

Čokoládová poleva / Mirror glaze
(vystačí na tři dorty)

Ingredience:
21 g želatiny v prášku + 129 g ledové vody
150 g vody
300 g cukru
300 g glukózy
200 g slazeného kondenzovaného mléka
250 g čokolády (použila jsem 64% od Belcolade)

Postup:
Želatinu necháme nabobtnat v ledové vodě. 
Čokoládu rozpustíme. 
Vodu, cukr a glukózu přivedeme k varu (103°C), stáhneme z ohně a důkladně rozmícháme želatinu. Vmícháme kondenzované mléko a přelijeme přes čokoládu. Pomocí ponorného mixéru rozmícháme dohladka; dáme si pozor, abychom nedělali bublinky. 
Polevu necháme přes noc zatuhnout. Před glazováním dortu ji rozpustíme na min. 40°C a necháme zchladit na 30°C. 

Želé z lesního ovoce
(vystačí na 3 dorty)

Ingredience:
500 g pyré z lesního ovoce
cukr dle chuti
10 g plátkové želatiny

Postup:
Připravíme si tři mělké kulaté nádoby s kolmými stěnami a vyložíme je potravinovou fólií. 
Želatinu namočíme do ledové vody. 
Pyré s cukrem svaříme a vmícháme do něj vyždímanou želatinu. 
Hmotu rozdělíme do připravených nádob a dáme zmrazit. 

Pěna z lesního ovoce
(vystačí na 1 dort o průměru 20 cm)

Ingredience:
150 g pyré z lesního ovoce
50 - 75 g cukru krupice
100 g zakysané smetany
5 g plátkové želatiny
200 g smetany ke šlehání

Postup:
Želatinu namočíme do ledové vody a necháme nabobtnat.
Pyré svaříme s cukrem a rozpustíme v něm želatinu.
Vmícháme zakysanou smetanu.
Šlehačku ušleháme a natřikrát vmícháme do směsi z lesního ovoce. Ihned použijeme.

Sestavení dortu

Ingredience:
1/3 dortového korpusu
50 ml Crème de cassis (černorybízový likér)
1 dávku pěny z lesního ovoce
1/3 želé z lesního ovoce
---
1/3 čokoládové polevy

Postup:
Dno otevírací dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem, boky dortovou páskou (nebo nastříhanými deskami na vysvědčení; mrk-mrk).
Na dno formy dáme dortový korpus a pokapeme ho likérem.
Navrch nalijeme 3/4 pěny z lesního ovoce.
Doprostřed opatrně položíme kolečko zmraženého želé a lehce ho zatlačíme do pěny.
Zalijeme zbytkem pěny.
Dort dáme alespoň na 2 hodiny do mrazáku.
Před glazováním dortu rozpustíme polevu na min. 40°C a necháme zchladit na 30°C.
Dort vyndáme z formy a polijeme polevou.
Necháme vychladit.



Jsme pyšní, jak pávi, jak se nám to povedlo. 

11 komentářů:

  1. Nádhera!!! Hned bych přišla pomoct s další částí dortu (tedy ne s výrobou, ale konzumací), nebýt to tak daleko:-)

    OdpovědětVymazat
  2. tebe bych chtěla mít doma :))

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá krásně, hned bych si dala :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mnam, vypadá a určitě i chutná dokonale :) !

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes jsem polevu zkusila a je tak sladká, že se to nedá...není v receptu překlep, prosím? Neměl být jen buď cukr, nebo jen glukoza? A to kondenzované mléko fakt sladké? Díky Lenka

    OdpovědětVymazat


  6. شركة المثالية للتنظيف - المثالية للتنظيف بالمنطقة الشرقية تسعد بتقديم خدماتها المتميزة للتنظيف ومكافحة الحشرات بالمنطقة الشرقية فتعد الشركة المثالية للتنظيف بالدمام والخبر والقطيف والجبيل والاحساء وسيهات وجدة
    اتصل الان واحصل علي خدمات شركة المثالية بخصم 50% لجميع خدماتها الاتية

    المثالية للتنظيف
    شركة المثالية للتنظيف بالدمام
    شركة المثالية للتنظيف بالخبر
    شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

    المثالية
    شركة المثالية للتنظيف بالاحساء
    شركة المثالية للتنظيف بالقطيف

    اذا اردتم التعامل مع شركة المثالية للنظافة الشاملة بالمنطقة الشرقية تواصلوا معنا علي وسوف تحصلون علي خدمة لائقة باسعار مناسبة فتعد اسعار المثالية للتنظيف رخيصة ومناسبة لجميع عملائه

    OdpovědětVymazat

  7. شركة المثالية للتنظيف بالاحساء

    تقدم لكم افضل خدمات التنظيف ومكافحة الحشرات ورش افضل انواع المبيدات الامنة والفعالة بالمنطقة الشرقية وتضمن لكم العيض في منزل امن نظيف خالي من الحشرات باسعار مناسبة فتعد شركة المثالية للتنظيف بالاحساء افضل شركة تنظيف بالاحساء تواصلوا معنا من اجل الحصول علي خدمات الشركة بجودة واسعار رخيصة

    شركة المثالية للتنظيف بالاحساء
    شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالاحساء

    http://elmthaly-group.com/

    OdpovědětVymazat


  8. شركة تنظيف منازل بالاحساء

    معنا مع شركة تنظيف منازل بالاحساء لدينا خدمات تنظيف متكاملة بالاحساء والمنطقة الشرقية نظافة شاملة مع التعقيم والتلميع ارضيات وجدران ووجهات اسعار مناسبة وجودة 100% تتوافر فقط مع افضل شركة تنظيف بالاحساء

    تواصلوا معنا لمعرفة العروض والاسعار والخدمات المقدمة والخصومات المتوفرة مع شركة المثالية للتنظيف بالاحساء او زورا موقعنا للحصول علي كافة المعلومات

    http://elmthaly-group.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%81-%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%B2%D9%84-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AD%D8%B3%D8%A7%D8%A1/

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherná tortička, ešte som neskúšala lesklú polevu, ale už sa teším, ako ju vyskúšam :-)
    Pekný deň,
    A.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...