středa 8. července 2015

6. narozeniny (bez dortu, zato šťastná)


Můj blog má dneska šesté narozeniny. Je mi trochu smutno, že to tady flákám, neupekla jsem si žádný velkolepý dort a dokonce ani malý obyčejný cupcake. Přiznávám, že na to v poslední době prostě nemám sílu - a navíc, prodloužený víkend, který jsem každý rok mohla věnovat pečení k narozeninám, jsem strávila v práci. 
Nestěžuju si, naopak! Od posledních narozenin se můj život otočil vzhůru nohama a jak víte, z kanceláře jsem se přesunula do kuchyně. Což znamená, že 180 hodin měsíčně peču dorty, buchty, chleby, koláče a kdovícoještě, zavřená v místnosti bez denního světla. Jsem moc spokojená, do práce se těším a zřejmě jsem v těch pět ráno, kdy nasedám do tramvaje,jediná osoba, která se usmívá. Na druhou stranu přiznávám, že to je hodně náročné a že ve volnu se mi do kuchyně skutečně moc nechce (upřímně se mi spíš nechce mýt nádobí, ale pšššt). Když k tomu přičtu štěstí, že téměř každý můj volný den je venku krásně, vychází mi z toho výlety, opalovačky na terasách a poflakování po Náplavce. Navíc, když tu teď na poslední chvíli píšu tenhle článek, jsem už jednou nohou na dovolené.
Vím, že vás, moje čtenáře a fanoušky to asi netěší. A tak svému blogu k narozeninám přeju, abych si na něj našla víc času a aby nějaký luxusní dort dostal třeba za rok. Sobě přeju, abyste se na mě moc nezlobili a vám, abyste měli práci, kterou milujete. Je to totiž moc fajn.

Dvojbarevné macarons s bílou čokoládou a čerstvou jahodou

138 g mandlové mouky
125 g cukru moučka
105 g bílků
105 g cukru krupice
růžové gelové barvivo Wilton
---
200 g bílé čokolády
100 g smetany ke šlehání
---
čerstvé jahody

Postup:
Mandlovou mouku s moučkovým cukrem promixujeme ve foodprocessoru a prosejeme přes jemné síto.Troubu předehřejeme na 150°C. Dva plechy vyložíme pečícím papírem a pokud si nejsme jistí, že zvládneme dělat pravidelná kolečka, pod papír vložíme šablonu
Do mísy elektrického mixéru dáme bílky a cukr krupici. Nejprve šleháme na nízké otáčky, až se rozpustí cukr. Poté otáčky zvýšíme na střední a šleháme, až dosáhneme lesklé, ale stále ještě tekuté konzistence. Zvýšíme otáčky téměř na maximum a šleháme dál, až nám vznikne hodně pevný sníh. 
Přisypeme do něj mandlovo-cukrovou směs a mícháme a obracíme stěrkou, dokud nedosáhneme tekuté konzistence - takové, kdy po vyndání stěrky z mísy, vytvořená špička pomalu klesá zpět, až po ní není ani stopy. Trvá to dost dlouho, ale je třeba vytrvat, jinak macarons popraskají. 

Hmotu rozdělíme napůl a jednu část obarvíme.
Vezmeme tři cukrářské sáčky. Jeden z nich opatříme hladkou koncovkou. Do druhého a třetího sáčku dáme bílou a růžovou hmotu, ustřihneme konce a opatrně oba sáčky dáme do toho prvního, aby ustřižené konce byly vedle sebe v té hladké koncovce. Na plech nastříkáme pokud možno pravidelná kolečka. Každým plechem důrazně praštíme párkrát o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin a macarons měly hladký povrch. Opatrně vytáhneme papírovou šablonu zpod pečícího papíru. Necháme zaschnout, může to trvat i pár hodin, záleží na vlhkosti vzduchu. Pečeme 18 minut. Ihned je sundáme (i s pečícím papírem) z plechu, aby se zespodu ještě nedopékaly. Lehce vychladlé je odloupneme z papíru a před plněním je necháme vychladnout úplně. 
Na krém si přivedeme k varu smetanu a nadvakrát ji přelijeme přes čokoládu nalámanou na malé kousky. Minutku počkáme a rozmícháme dohladka. Povrch krému zakryjeme fólií, aby neokoral. Necháme vychladnout a poté vychladit přes noc v lednici. 
Macarons plníme menším množstvím krému a do jeho středu vmáčkneme kousek jahody. 
Podáváme za pár hodin po plnění, macarons se rozleží poměrně rychle.

15 komentářů:

  1. Všechno nejlepší! Sice mi blog moc chybí, ale je super, když člověk může dělat práci co má rád. Ať se daří i nadále! Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Všetko najlepšie :-)! Aj mne vaše príspevky chýbajú, ale hlavné je, že žijete život, aký ste si priali a že ste šťastná. Držím vám palce, ste veľkou inšpiráciou.

    OdpovědětVymazat
  3. Šťastná je důležitější než s dortem :) Krásně se to čte :)

    OdpovědětVymazat
  4. Všechno nejlepší:-) Váš blog je skvělý a doufám, že si na něk brzy uděláte čas:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Prima sedmý blogerský rok! Petra

    OdpovědětVymazat
  6. Lucie, vsechno nejlepsi k blogorozeninam a taky si neskromne preju, abyste si na nej (blog), potazmo nas (ctenare) nasla vic casu. Krom peceni mate talent i na psani a Vas blog je (no, podle frekvence prispevku v posledni dobe spis byl :-)) jeden z nejlepsich ceskych varicich/pecicich blogu vubec.
    At se Vam dari a at Vas neopousti ten tramvajovy usmev.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  7. Všechno nejlepší k narozeninám :-) a ať se daří ! Nina

    OdpovědětVymazat
  8. Lucie, osobní štěstí je důležitější než dort nebo blog. Věnujte se tomu, co milujete a já vám přeju bezvadný život. Kdyby měl každý práci, která ho baví a naplňuje, svět by byl o poznání veselejší.

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné narozeniny blogu přeji a parádní dovolenou a odpočinek a inspiraci a radost každý okamžik,ať my mlsouni a čtenáři se také máme :-) slastně.

    OdpovědětVymazat
  10. Důležité je že se ti daří. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  11. Vše nejlepší blogu a hlavně hodně spokojených mlsalů v nové práci. Držíme pěsti ;-) .Barbie &spol.

    OdpovědětVymazat
  12. Gratuluji k příloze FORBESU, skvělé!

    OdpovědětVymazat
  13. Zdravím, chtěla jsem se zeptat, už od začátku se potýkám s tím, že mi makronky po upečení hrozně vyblednou. Je celkem jedno, kolik barviva tam navalím (používám gelové od Wiltonu), ale po upečení jsou prostě takové nějaké... nedobarvené. Navíc mám pocit, že jejich struktura je pořád hrbolatá, i když při zpracování těsta se nezdá... Nemáte nějakou radu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bohuzel netusim... Odvazni pekari ted pekli macarons, jsou tam obe verze - fr. i it., tak treba se tam neco domaknete... http://www.thedaringkitchen.com/recipe/macarons

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...