pátek 14. listopadu 2014

Dýňová roláda


Nemůžu si pomoci, ale mám neodbytný pocit, že babička s mámou se mě v dětství od pečení snažily nenápadně odradit. Jak jinak si mám vysvětlit, že z kynutého těsta udělaly strašáka "MUSÍŠ-vstávat-ve-čtyři-není-jiná-možnost", že o taženém závinu se mluvilo jak o svatém grálu a roláda? ROLÁDA?! Měla jsem pocit, že snad neexistuje nic náročnějšího. Jenže - v tragédii zvané Prostřeno, dělá roládu každá druhá hostitelka. Všichni víme, že na účast v Prostřeno nemusíte umět nic - takže... Roláda se mi najednou začala jevit snadně. A přesně taková taky je. 

Nejprve budete muset vyrobit dýňové pyré. 
Dělám ho větší množství a mrazím. Osvědčilo se mi udělat směs různých dýní; tentokrát to byly hokkaidó, halloween, muškátová, a máslová. Peču na 180°C doměkka, každé dýni to trvá jinak dlouho, hokkaidó se slupkou, ostatní bez a pak vše rozmixuju a promíchám. Doporučuji vybrat tak půl napůl vodnaté druhy (muškátová, halloween) s pevnějšími (hokkaidó a máslová), ať je pyré tak akorát husté. Na roládu budeme potřebovat 150g, zbytek po menších dávkách zamrazíme na další dobroty. 

Recept je převzatý z Joy of Baking, jen jsem musela přidat asi 2 lžíce mouky navíc. 

Ingredience na 1 roládu: 
3 velká vejce, v pokojové teplotě
200 g cukru krupice
95 g (+2 lžíce) hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/8 lžičky mletého hřebíčku (vynechala jsem)
1/4 lžičky soli
150 g dýňového pyré
---
250 g krémového sýra (Philadelphia, Buko), v pokojové teplotě
25g másla, v pokojové teplotě
115 g cukru moučka (nebo méně - podle chuti)
2 lžičky vanilkového extrakt
100 g opražených a nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Postup:
Troubu si předehřejeme na 190°C. Rovný plech vyložíme pečícím papírem.
Vejce s cukrem šleháme na vysoké otáčky 5 - 10 minut, až nabudou a zesvětlají. Zatím do mísy prosejeme všechny sypké ingredience.
Do ušlehaných vajec s cukrem vmícháme dýňové pyré a sypkou směs.
Já jsem musela přidat dvě lžíce mouky navíc, protože těsto hodně teklo a mám plechy bez okrajů 
Těsto rozetřeme stěrkou nebo lžící na připravený plech a pečeme 13 - 15 minut. Hotová roláda se po lehkém stlačení prstem vrací zpět.
Roládu okamžitě po upečení překlopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem, stáhneme z ní pečící papír a zarolujeme (i s utěrkou). Necháme zcela vychladnout.
Mezitím si umícháme krém. Krémový sýr s máslem vyšleháme, přidáme cukr a vanilku a promícháme. Do krému zamícháme ořechy.
Roládu rozbalíme, potřeme krémem a pečlivě zamotáme (teď už bez utěrky, mrk-mrk). Zabalíme ji pevně do alobalu nebo potravinářské fólie a necháme přes noc v lednici rozležet.

Musím říct, že roláda je boží. Krásně vláčná, tak akorát kořeněná a třetí den možná i lepší, než druhý. Není se čeho bát, pusťte se do práce. 

17 komentářů:

  1. Taky mám pocit, jak mě všichni krmili blábolama o tom, jak je složité udělat vánočku - upekla jsem ji, jak je složité odpalované těsto - xkrát jsem dělala věnečky a větrníky, jak je těžké kynuté těsto - pekla jsem nepřeberné množství kynutých dobrot. Ale na druhou stranu věřím tomu, že holt ne každému to jde od ruky. :))
    Tato roláda vypadá skvěle. A musí chutnat ještě líp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rada, ze v tom nejsem sama :-) A nebo jsme proste holky talentovane ;-)

      Vymazat
  2. Moja mamka zas neznáša pečenie, takže mne tiež všetko pripadalo nesmierne náročné. A keď som o niekom počula, že robí domáce veterníky, považovala som ho za nadčloveka :-D. Odpaľované cesto bolo pre mňa životnou métou. Teraz sú tou métou macarons :-D (aj vďaka vám :-)). Roláda je už na pohľad úžasná a do novembrových dní ako stvorená. Mňam. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyz ho nesnasi, tak to beru, ale u nas se vzdy tvarily, jake nejsou cukrarky, ale ze proste tohle je vyssi divci... S macarons drzim palce :-)

      Vymazat
  3. Skvělá inspirace :) určitě někdy vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Luci,tvůj roláda vypadá krásně...Já mám doma ještě dvě dýně tak bych ji ráda zkusila.Akorát možná je to blbý dotaz,ale v jaké síti seženu ten sýr,ani jeden název jsem zatím ještě neslyšela,popř.čím nahradit...Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, mivaji to klidne i ve vietnamskych vecerkach, jinak v Intersparu, Albertu. Pripadne stejne chutna Buko.

      Vymazat
  5. Katko, syr sezenete napr. V Tescu. Pokud chcete nahradit, sice nedoporucuji, ale chutna temer jak dobre pomazankove maslo,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za odpověď, určitě zkusím pohledat v Tescu ten správný.Hezký den :-)

      Vymazat
  6. kdyztak pro nahradu philadelphia doporucuju taky lucinu. nedavno jsem delala cheesecake a zkombinovala jsem philadelphii, lucinu a snad jeste bily jogurt, a byl to muj nejlepsi cheesecake:)

    OdpovědětVymazat
  7. a jinak recept na roladu je super, oblizovali jsme se az za usima. na to, jak se rolovacich veci bojim jako cert krize, tak pomoci tak navodneho postupu se vse povedlo. diky za recept, ktery urcite nekdy zopakuju!

    OdpovědětVymazat
  8. All the pinoy lambingan tv shows and replays you will be watch today online. click here to get latest updates online of pinoy replays

    OdpovědětVymazat
  9. A truly delightful and palate-pleasing delight. When I were child made biscuits and tea. I were interested to know about many features of mobile. How Protect Business I set on sooty and went to school. I saw flowers and birds were chirping.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...