pátek 4. července 2014

Panna cotta z bezových květů s bezinkovo-vinným a citrónovým želé

foto: Café Lounge
Taky máte pocit, že jaro a léto letí jako blázen a vůbec všechny ty plody přírody nestíháte? Mrk a bez je v čoudu. Mrk podruhé a kunratické jahody jsou skoro pryč. Mrk potřetí a kdo-to-má-sakra-stíhat-všechno-najednou? Třešně, meruňky, borůvky, rybíz, angrešt, maliny, broskve, do toho navíc zelenina a já si místo toho, abych s tím NĚCO dělala, pojedu příští týden na dovolenou.
Když už jsme v tom bezu - a předpokládám, že sirup máte navařený - dám sem recept na jednu náramnou lahůdku, kterou jsem připravila pro Café Lounge. Díky tomu, že se při přípravě nepoužívají květy, ale pouze sirup, nejsme limitováni tou krátkou chvilkou, kdy bez kvete.

Ingredience na 4 porce:
bezinkovo-vinné želé
1dcl bílého vína
50ml sirupu z bezových květů
případně cukr podle chuti
1,5 plátku želatiny
---
panna cotta
500ml smetany (30% stačí)
100ml sirupu z bezových květů
případně cukr podle chuti
4 plátky želatiny
---
citrónové želé
150ml vody
1 velký citron
cukr podle chuti
2,5 plátku želatiny

Postup:
Začneme s bezinkovo-vinným želé.
Do studené vody namočíme na deset minut plátky želatiny. Zatím necháme přejít varem víno se sirupem a pokud doslazujeme, tak i s cukrem. Sundáme z ohně a vmícháme vyždímané plátky želatiny. Rozdělíme do čtyř skleniček o objemu cca 180ml a dáme chladit do lednice.
Do studené vody namočíme na deset minut plátky želatiny. V kastrolu smícháme smetanu se sirupem a cukrem a přivedeme k varu. Občas zamícháme. Sundáme z ohně a vmícháme vyždímanou želatinu. Necháme stát, až směs vychladne asi na 50°C. Promícháme ji a opatrně rozdělíme do skleniček se zatuhlým bezinkovo-vinným želé - nejlépe nalévat přes lžící, aby se želé neporušilo. Dáme opět ztuhnout do lednice.
Připravíme citrónové želé.
Do studené vody namočíme na deset minut plátky želatiny. Do kastrolu dáme vodu, vymačkáme citrónovou šťávu a osladíme. Přivedeme k varu a vmícháme vyždímané plátky želatiny. Nalijeme na tácek s okrajem nebo do širší nádoby, aby hladina dosahovala do cca 2cm výšky. Dáme zatuhnout do lednice. Poté nakrájíme na kostičky a navršíme na zatuhlou panna cottu.
Podáváme co nejdříve, panna cotta časem gumovatí.
Na tenhle recept, který jsem vynalezla, jsem opravdu pyšná. Je to neuvěřitelně dobré a do horkých letních dnů jako dělané. Panna cotta je jeden z mých nejoblíbenějších dezertů - miluju vymýšlení nových kombinací chutí. Jaká je ta vaše nej?

11 komentářů:

  1. Vypadá parádně! Já mám ráda panna cottu s karamelem, ale vlastně i všechny s ovocem jsou skvělé.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle bych si hned dala, vypadá to víc než luxusně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Poslední dobou jsem se zamilovala do spojení panna cotty s angreštovým želé, jenom ten článek na blog nemůžu nějak dokončit, obávám se, že letos to bude jako u třeba jahodových receptů až s křížkem po funuse :-)
    Ta tvoje panna cotta vypadá úžasně!

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá báječně!Můj Pekelník by jistě ocenil :)

    OdpovědětVymazat
  5. Wow, tak tohle bude určitě luxusní, musím to doma ihned vyzkoušet. Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...