úterý 8. července 2014

5. narozeniny (s Antoniem Bachourem)


Nikdy bych nevěřila, že se můj blog někdy dožije pěti let. A je to tady! Musela jsem se podívat na loňský narozeninový post, abych se ujistila, že to nejsou čtyři, ale opravdu pět. Páni.
Jsem trochu dojatá, přeci jen, není to úplně málo. Když se tak zamyslím, tak máloco v životě jsem dělala (dobrovolně a ráda) víc něž pět let. Jestli vůbec něco.
Vím, že s postupujícími roky zápisky na blogu řídnou, přeci jen asi nejsem šílená grafomanka, ale spíš jen bláznivá pekařka. Kdo mě sleduje na Instagramu, ten ví, že peču o sto šest, ale prostě to nestíhám fotit a sepisovat.
Tím spíš jsem vděčná, že počet vás - fanoušků - stále roste, že si najdete čas na milé komentáře nebo že m posíláte fotky toho, co jste podle mě upekli. Jako nejlínější osoba, kterou znám, totiž nutně potřebuji nějakou motivaci, abych se zvedla a NĚCO dělala. Tou motivací jste právě vy a já vám za to z celého srdce moc a moc děkuji.
No a když má blog ty narozeniny, upekla jsem si něco, co je v mém seznamu "k upečení", až neslušně dlouho. Zároveň jsem si taky vyzkoušela první recept od Antonia Bachoura před tím, než se vrhnu na nějaký děsivě složitý dort.

Key Lime Tarts s malinami podle Antonia Bachoura
na 24 porcí

Ingredience:
360g změklého másla
280g moučkového cukru
3 vejce
100g mletých mandlí
špetka soli
180g hladké mouky
540g dortové mouky (jednoduše připravíme tak, že navážíme 540g hladké mouky, odebereme z ní 8 lžic a nahradíme je osmi lžícemi kukuřičného nebo bramborového škrobu, poté 4x přesejeme přes jemné sítko)
---
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (každá 397g)
6 žloutků
250ml šťávy z Key limet (přiznávám použití obyčejných a stydím se)
---
maliny
máta na ozdobu
Antonio maliny potírá jakousi neutrální lesklou polevou od Valrhony, která se prodává v pětikilových kbelících, tak jsem si ji dovolila vynechat (pššššt!)

Postup:
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po jednom zapracujeme vejce. Přidáme mandle, sůl a hladkou mouku a promícháme. Nakonec přisypeme dortovou mouku a mícháme dohladka. Těsto rozválíme na tloušťku 3mm a necháme vychladit.
Připravíme si 24 malých (odhaduji 8cm) ráfků na pečení a vyložíme je těstem. Dna propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení moc nenafukovalo. Dáme chladit na minimálně 30 minut.
Mně se těsto díky vysokému obsahu másla a vedru zdálo na válení nevhodné, takže jsem ho vytvarovala do koule, trochu splácla, zabalila do fólie a nechala vychladit. Pak jsem z něj odlupovala kuličky, které jsem namačkala do forem na muffiny (ano, vlastním asi 10 forem na dorty a 5 na koláče, ale fakt nemám 24 ráfků na pečení a nechystám se si je pořídit. Nebo jo?). Formy na muffiny jsou trochu menší a tak mi vyšlo 24 ks + 4 tartaletky o průměru cca 12cm.
Troubu předehřejeme na 180°C (160°C horkovzduch) a pečeme asi 20 minut, dozlatova.
Zatím si připravíme krém.
V míse prošleháme kondenzované mléko se žloutky. Přidáme šťávu z limet (mně stačilo 6 ks, ale záleží na šťavnatosti) a důkladně promícháme. Krém trochu zhoustne. Rozdělíme ho do předpečených košíčků a pečeme na 170°C (150°C na horkovzduch) asi 12 - 15 minut, až náplň zpevní, ale střed se ještě trochu třese.
Necháme vychladnout a poté alespoň hodinu vychladit v lednici. Ozdobíme čerstvými malinami a mátovými lístky.

19 komentářů:

  1. Všechno nejlepší! Díky za krásnou inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji k výdrži a stále kvalitním příspěvkům!

    OdpovědětVymazat
  3. Všetko najlepšie a veľa ďalších úspešných rokov :)

    OdpovědětVymazat
  4. vsetko najlepsie a vela vela inspiracii aj dalsich 5 rokov :)

    OdpovědětVymazat
  5. Všechno nej! Mě s mým blogem čekají ještě jenom první narozeniny.

    http://missalexy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Jako obvykle je tohle už vysoká cukrařina nepřekonatelného kalibru. Tak já ti Lucko přeju dalších minimálně pět let blogování, ať tě to pořád baví. Tvůj styl psaní je super, jsi svá a na nic si nehraješ, máš super fotky (já bych se měla sakra co učit), prostě jsi dezertová královna! A tenhle koláč by šel udělat skvěle bezlepkově :-)

    OdpovědětVymazat
  7. vsechno nejlepsi "k narozeninam"!:-)
    diky za recept, delala jsem tarte au lemon podle jineho, se strouhanou citronovou kurou... tenhle ma podle me lepsi konzistenci a vyhnu se strouhani 3 citronu.

    Tesim se na dalsi inspiraci! (i kdyz na provedeni jsem obvykle lina)

    OdpovědětVymazat
  8. Gratuluji. Kéž by se i ten můj dožil pěti let. Než si to člověk sám zkusí, ani netuší, jaká je to vlastně fuška udržet blog při životě. Takže jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ach! To jsem teda nemela videt... Cheessecake a jeste s passion fruit, mym nejoblibenejsim exotickym ovocem?
    Diky za prani

    OdpovědětVymazat
  10. gratulujem a teším sa na nové super inšpiratívne receptíky

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...