středa 2. července 2014

Mini-cheesecakes z bezových květů




Letos jsem sběr bezových květů značně podcenila. Poprvé jsem vyrazila moc brzy, kdy kvetly jen vršky keřů, kam jsem nedosáhla.
Podruhé jsem se těšila, jak si nasbírám velkou kupu během výletu do Všenor na slavnostní otevření byof baruCidrerie. Jenže slunce, příjemná společnost a hlavně strašně dobrý cidre způsobili, že nachystané nůžky zůstaly v kabelce a já byla ráda, že jsem došla domů po svých a nezapíchla se jimi.
Třetí sběr byl úspěšný a kromě nádherně vykvetlých voňavých květů jsem v parku objevila ještě dvě dortové formy. Zatím se je zdráhám použít, ale nějak jsem je tam nemohla nechat. Ze všech květů jsem uvařila sirup, ale asi ho bylo málo – zbývá poslední láhev.
No a těsně před tím, než bez odkvetl úplně, jsem stihla ještě čtvrtý sběr. Bylo to tedy spíš paběrkování, na každém třetím keři jeden květ, ale zase jsem si aspoň udělala pěknou hodinovou procházku. Nasbírané květy jsem naložila do smetany a tu pak přidala do mini-cheesecakes.
Protože na horách prý ještě bez kvete, rychle pro něj a šup s ním do smetany. Pro nehoraly – recept schovat na příští rok. Je to totiž pecka!

Ingredience na 12 mini-cheesecakes:
115g polohrubé mouky
57g studeného másla
30g cukru krupice
1/2 vajíčka
---
450g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
65g cukru krupice
80ml sirupu z bezových květů
2 vejce (plus půlka z ingrediencí na korpus)
50ml smetany ke šlehání
3-4 velké plně rozkvetlé květy černého bezu
---
cca 75g krémového sýra + sirup z bezových květů podle chuti

Postup:
Den až dva předem naložíme květy do smetany. Ostříháme pokud možno jen květy, stonky zahodíme.
Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si formu na muffiny, můžeme vyložit papírovými košíčky. Já mám silikonovou a nevykládám.
Z mouky, másla, cukru a vajíčka zpracujeme drobivé těsto (používám foodprocessor), které upěchujeme do připravené formy. Dáme péct na 7-10 minut, až kraje zezlátnou.
Zatím umícháme krém.
V robotu na nejnižší rychlost promícháme krémový sýr s cukrem a sirupem. Po jednom zapracujeme vejce a nakonec scezenou smetanu. Květy pořádné vyždímáme, mělo by zůstat aspoň 30 ml smetany.
Troubu stáhneme na 150°C. Formu s předpečeným základem dáme do hlubšího plechu a rovnoměrně do ní rozdělíme krém. Klepneme plechem o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Do plechu nalijeme vařící vodu, aby alespoň 2/3 výšky formy byly ponořené. Pečeme 22 minut.
Necháme zcela vychladnout (opatrně vylijeme vodu z plechu) a poté přes noc vychladit v lednici. Teprve zcela vychlazené dortíky opatrně vyjmeme z formy a zdobíme krémem z krémového sýra, který jsme osladili sirupem.

12 komentářů:

  1. Joo, tak to je teda stylová voňavá bomba! Ale teda nic pro alergiky. Já letos bohužel zjistila, že jak jsem v přítomnosti bezu, tak slzím a dusím se bez zjevného důvodu (loni v poho), takže o bezových minidortících si můžu tak akorát nechat zdát. No, škoda, ve tvém podání vypadají fakt úžasně. A závidím nález dortových forem, jak se to tak poštěstí, v jakém byly stavu? Já teda k nám do parku chodím co chvíli, ale krom občasné zfetované mládeže jsem tam ještě nic nenašla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem taky alergicka, v bezu kycham a brecim, pak mi naskacou fleky na rukach, ale proste se zabejcim a jdu toho. Je treba prinaset obeti ;-)
      Formy vypadaji oukej, krome nich tam byl jeste 2x skleneny tac, nejake nevkusne hrnky a krabicka s poklady. A druhy den neco zmizelo a pribylo zase jine nadobi.

      Vymazat
  2. Vypadají úžasně!

    OdpovědětVymazat
  3. Příští rok to určitě zkusím ;-))

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné a dokonale nazdobené. Antonio Bachoure, třes se!

    OdpovědětVymazat
  5. tak toto pečou v jednom úžasném penzionu na Vysočině jako sezoní dezert a je to fakt to nejlepší, co jsem kdy jedla. Musím si to dát vždycky, když tam jdu (bohužel stojí v sousedství našeho domu a já musím několik měsíců odolávat pokušení dát si ho každý den...:)
    Simona

    OdpovědětVymazat
  6. Pekla jsem jako jeden velký cheesecake a byl naprosto exkluzivní. Presně v těchhle chvilkách si přeji, aby bylo jaro pořád..
    Díky za další skvělý recept!
    Káča

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...