pátek 27. června 2014

Cinnamon Rolls / Skořicové rolky - Výzva The Daring Bakers'


Skořicové rolky jsou pro mě klasické utěšující jídlo; měkké, nadýchané, sladké a lepkavé, se sklenicí mléka (které nemám ráda) nebo kakaa (které ráda mám, ale je mi z něj vždycky trochu těžko). Když venku prší nebo je člověku třeba tak nějak smutno. Rolky se navíc nemusí omezovat jen na náplň ze skořice, boží jsou samozřejmě s čokoládou nebo vanilkovým krémem, naslano nebo prostě s něčím dobrým, co přebývá v lednici. Například se zbytkem marmelády z lesního ovoce smíchaným s trochou Philadelphie.
Červnovou Výzvu pro nás připravila Shelley z blogu C Mom Cook. Vyzvala nás, abychom upekli rolky, skořicové nebo jiné, podle daných nebo jakýchkoliv jiných receptů.

Já jsem si vybrala recept od Petera Reinharta, který nám Shelley poskytla, polovinu těsta jsem naplnila skořicovým cukrem a druhou krémem z marmelády a Philadelphie. Jako velká milovnice skořice nerada přiznávám, že druhá náplň byla mnohem lepší.

Ingredience na 8 - 16 rolek, podle velikosti:
90 g cukru krupice
6 g soli
80 g změklého másla
1 vejce, pokojové teploty
kůra z 1/2 citrónu
450 g hladké mouky (dala jsem půl polohrubé)
6 g sušeného droždí
270 - 300 ml mléka nebo podmáslí, pokojové teploty
100 g skořicového cukru (90 g cukru krupice + 10 g mleté skořice) - použila jsem jen polovinu množství a na druhou část těsta zužitkovala zbytek krému, co jsem měla v lednici

Postup:
Utřeme máslo s cukrem a solí. Přidáme vajíčko a citrónovou kůru a rozmícháme dohladka. Do směsi prosejeme mouku s droždím a nalijeme 270 ml mléka nebo podmáslí. Hněteme 10 minut na nejnižší rychlost, případně ručně tak čtvrt hodiny, v případě potřeby přidáme mléko nebo podmáslí. 
Mísu s těstem zakryjeme fólií nebo utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi 2 hodiny. 
Když je těsto vykynuté, připravíme si plech vyložený pečícím papírem. 
Těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozválíme na obdélník o rozměrech 35x30cm (pro větší rolky) nebo 45x23cm (pro menší rolky). 
Povrch posypeme skořicovým cukrem. Případně obdélník rozdělíme na dva a použijeme do každého jinou náplň.
Obdélník zarolujeme z delší strany, šev by měl bát naspodu (aby se roláda nerozbalovala při krájení).
Ostrým nožem krájíme z rolády plátky o tloušťce 3 - 4,5 cm a klademe je na připravený plech v asi 1,5 cm rozestupech.
Opět je necháme kynout, až téměř zdvojnásobí svou velikost, trvá to 75 - 90 minut.
Pečeme je v troubě předehřáté na 180°C asi 20 - 25 minut, dozlatova.
Kdo chce čerstvé, ještě teplé rolky (u skořicových zvlášť doporučuji konzumaci za tepla) třeba k odpolednímu čaji, dá celý plech po posledním kynutí do lednice a 3 hodiny před plánovaným pečením ho vyndá a nechá vzpamatovat. Pak rolky upeče podle návodu.

 
Díky Shelley za pěknou výzvu. I když jsem byla lehce zklamaná, že nemáme něco víc letního, vyzkoušela jsem nový recept a musím pochválit těsto. Nadýchané, vláčné a dobré i třetí den po upečení. Jaká asi bude výzva na červenec? Nemůžu se dočkat.
 

24 komentářů:

  1. z hodně podobného těsta jsem dělala rolky podle receptu ze Sorted, a taky jsem jím byla nadšená - jemňounké, vláčné, radost ho hníst i jíst. do třetího dne po upečení rozhodně nevydržely :o)
    jinak na reprízu rolek se chystám už delší dobu, díky za pošťouchnutí ;o)
    Káča

    OdpovědětVymazat
  2. Your rolls came out absolutely beautifully, and I love the two different flavors you made - really, really great! Thank you so much for baking with me this month!

    OdpovědětVymazat
  3. to vypadá velmi dobře, určitě zkusím.
    Petra.

    OdpovědětVymazat
  4. Laický dotaz : rozumím tomu dobře, že se při pečení jakoby trochu spojí ty rolky dohromady?

    OdpovědětVymazat
  5. Chystám se na ně. Minule mi ta náplň trochu vytekla :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj. Prosím ťa, som práve v polovici výrobného procesu a už som do cesta pridala naviac asi 400 g múky, lebo cesto je riedke a lepí, tak či si neurobila chybu v recepte a nemá tam ísť dvojnásobok múky. +tip:ja na plnku zvyknem utrieť maslo s cukrom a škoricou a tak to natriem na cesto. Je to náročnejšie, ale po upečení je to božské.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těsto je trochu lepkavější, ale mouku navíc jsem neřidávaůa. Po vykynuti už tolik nelepilo.

      Vymazat
  7. Ach Lucie, já tě snad zavraždím! Takové comfort food a já se furt peru s kynutým těstem v bezlepkové verzi. jako bych cítila tu vůni! Jinak jsem též v dobách lepkových potírala plát těsta máslem utřeným s cukrem a skořicí a bylo to jedno veliké mňam :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Pod skořicové šneky se můžu podepsat. Je to lahoda. No a ta vůůůně. Náplň z Philadelphie někdy zkusím, zní to lákavě. Zdraví LeniK z Tasty Therapy

    OdpovědětVymazat
  9. Lucie, pekla jsem podle receptu, všeho akorát, těsto je po nakynutí krásně sametové a po upečení mana nebeská :-) stěží vydrží do zítřejší snídaně :-) díky za recept, Iva

    OdpovědětVymazat
  10. Můžu se zeptat z jakého mléka to pečeš? nikdy nevím, jestli použít polotučné, nebo radši plno. Dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja pouzivam polotucne, ale plnotucnym zcela jiste nic nezkazis :)

      Vymazat
  11. To těsto je opravdu fantastický!

    OdpovědětVymazat
  12. Tak mně se nepovedly vůbec. Těsto jsem měla řídké a strašně lepilo a to jsem vážila opravdu přesně... :-/

    OdpovědětVymazat
  13. Kanelbullar - švédsky recept je geniálně jednoduchý a snadný )

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...