středa 9. dubna 2014

Fialkový cheesecake

Fialky rozkvetou a zase odkvetou tak rychle, že možná ani nestihnete říct "fialkový cheesecake". Loni jsem vyrazila do lesa pozdě a našla jen uschlé zbytky, letos to bylo za minutu dvanáct. Šla jsem na línou nedělní procházku do kavárny, obutá do nových, ne úplně pohodlných bot. Po kávě a jablečném dortu jsem si vzpomněla, že všichni kolem mě už mají dávno nasbíráno a tak bych asi měla omrknout stav květů v tom ubohém kousíčku přírody, co mám kousek od domu. Říkám mu les.
Nejdřív jsem šla po cestě a snažila se zahlédnout nějaký modrý kvítek, na který bych dosáhla a nemusela se s kabelkou a v semišových balerínách prodírat houštím. Nepovedlo se a tak jsem shrbená lezla po strání, vysypávala suché listí a hlínu z bot a paběrkovala poslední zbytky polosuchých fialek. Za hodinu jsem jich měla asi půl kelímku. 
 
 
Takhle by to nešlo, zkusím štěstí o kus dál. Ve vlasech větvičky a s poškrábanýma rukama jsem pokračovala po cestičce a před běžci a páry na romantické procházce, které jsem míjela, se tvářila, že nejsem bláznivá. Oni si asi mysleli opak, ale já konečně našla dokonalé naleziště, jedna fialka vedle druhé, na stráni, kam nejde slunce. To sice znamenalo, že tam fialky ještě neodkvetly, ale také to, že půda byla úplně mokrá. Vyškrábala jsem se nahoru, odrazila útok obrovského bernardýna (no dobře, byl za plotem, ale v první chvíli jsem to nevěděla), uklouzla a sjela po mokré hlíně zpátky dolů. Kromě větviček a škrábanců jsem teda vypadala ještě jako prase, ale za chvilku jsem měla opravdu velkou kupu fialek a mohla jít domů.
 
 
Tam jsem fialky trochu umyla a dala uschnout. Část, asi půl hrnku, jsem zbavila stonků a smíchala je s 200g cukru krupice. Třicet nejhezčích kousků jsem kandovala. Jsou dva způsoby, s bílkem nebo bez, zkusila jsem tedy ten druhý. Udělala jsem cukrový sirup a fialky do něj namáčela. Pak jsem pinzetou oddělila okvětní lístky od sebe a každou fialku pocukrovala ze všech stran. Ustříhla jsem stonek a dala na papír posypaný cukrem schnout. Byla to práce pro vraha a obávám se, že ji už nebudu opakovat, ale kdo je trpělivý, jde do toho. Ze zbytku fialek jsem otrhala stonky a šla dělat sirup. Zvážila jsem květy, bylo jich 30g, dala je do misky a zalila 150g horké vody. Nechala jsem louhovat 48 hodin, protože jsem na ně zapomněla, ale měly tam být jen 24 hodin. Slila jsem úplně modrý výluh a přidala asi 180g cukru krupice. Svařila jsem, až se cukr rozpustil, přidala pár kapek citrónové šťávy, čímž došlo k zázraku a sirup zfialověl. Nalila jsem ho do vyvařené láhve a druhý den zjistila, že už není fialový, ale skoro hnědý. Chuť a vůně byly ovšem v pořádku a tak jsem se pustila do cheesecakeu.


 Ingredience na 20cm formu:
150g polohrubé mouky
75g studeného másla
30g cukru krupice
1/2 vajíčka
---
600g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
140g fialkového cukru (asi týden naložené fialky v cukru, pak lehce pomixovat)
3 velká vejce
3 lžíce fialkového sirupu
40ml smetany ke šlehání
---
kandované fialky na ozdobu
 
Postup:
Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C.
Z mouky, másla, cukru a vajíčka zpracujeme drobivé těsto (používám foodprocessor), které upěchujeme na dno formy. Můžeme udělat i nízké okraje. Dáme péct na 10 minut.
Zatím umícháme krém. V robotu na nejnižší rychlost promícháme krémový sýr s cukrem. Po jednom zapracujeme vejce, sirup a nakonec smetanu. Směs vlijeme na předpečený korpus, uhladíme povrch a formou důrazně klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin.
Pečeme 15 minut na 180°C, poté teplotu stáhneme na 120°C a pečeme ještě 45 minut. Pečeme buď ve vodní lázni - tedy formu velmi pečlivě obalíme alobalem a dáme do hlubšího plechu naplněného horkou vodou nebo normálně, ale na dno trouby dáme pekáč s horkou vodou. Během pečení troubu neotevíráme.
Necháme vychladnout v pokojové teplotě a potom přesuneme vychladit do lednice, nejlépe přes noc. Z formy vyndaváme až zcela vychlazený dort.
Těsně před servírováním ozdobíme kandovanými fialkami.

19 komentářů:

  1. Já letos z nich dělala jen sirup, ale z toho bych mohla cheesecake udělat taky :) Já mám radši ty zahradní než lesní, zahradní více voní a navíc jich máme spoustu na zahradě a přes silnici u babičky, takže se za nimi nemusí plahočit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja zahradni neznam a to plahoceni nakonec byla docela sranda ;-) Ja to jen trochu zdramatizovala...

      Vymazat
  2. Bomba! odvážný cheesecake od ještě odvážnější Lucie :-) Doufám, že to krásné botky vydržely a že po violkovém šílenství neskončily pod vrstvou bahna... Já letos nasbírala taky, ještě jsou v ledničce, ale zítra se vrhnu taky na sirup, ať pak můžu machrovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen, ze vydrzely, ale dokonce se rozslaply a muzu je nosit bez pat olepenych naplasti :-)

      Vymazat
  3. No prosím, já mám fialkové želé, barva skvostná, ale chuť se jaksi vypařila: chutná to po cukru a citronu. Raděj bych brala hnědý, leč vonný, než naopak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musim priznat, ze bych chtela jeste fialkovejsi chut. Ale jak pise nekdo vys, tak asi mam spatnou vychozi surovinu.

      Vymazat
  4. no tedaaa, ale netroufla bych si na to

    OdpovědětVymazat
  5. Fialky sú krásne a tá torta ešte krajšia a určite dobrá. Ale asi by som nemala nervy na to kandizovanie

    OdpovědětVymazat
  6. Lucko smetanu tam přidáváte našlehanou nebo tekutou?? Danka

    OdpovědětVymazat
  7. To je nádhera. Myslíte, že by šlo si z fialek (potažmo růže, s úpravou poměru surovin) nechystat sirup a kandované lístky do zásoby "na horší časy"? vydrží?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sirup urcite, na internetu najdete hodne receptu, listky taky, ale jak dlouho vydrzi si netroufam odhadnout.

      Vymazat
  8. The reason for the registration is to enable the tutor to know that the student has planned to complete the assignments on time http://essayusa.com/dissertation-writing-service/. This helps them to ensure that there is enough evidence to support the theory. When writing the dissertation, the report has to be top-notch.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...