pondělí 10. března 2014

Vanilkové cupcakes


Klasika nebo nuda? To si musí každý rozhodnout sám. Pro mě jsou tyhle vanilkové cupcakes zatím nejlepší, co jsem vyzkoušela. Nadýchané, ale ne suché, vláčné; skoro bych se nebála říct šťavnaté. Krém je poctivá máslová nálož, což - přiznávám - není vůbec můj styl. Pro příště zkusím něco z krémového sýra nebo mascarpone. Nebo je možná sním jen tak.

Ingredience na 12 cupcakes podle Hany Rawlings:
175g změklého másla
170g cukru krupice
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z 1/2 citrónu
250g polohrubé mouky
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
200ml podmáslí
---
250g změklého másla
170g cukru moučka
1/2 vanilkového lusku
1 lžička vanilkového extraktu

Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C, formu na cupcakes vyložíme papírovými košíčky.
Máslo šleháme v robotu na vysoké otáčky, až zbělá, postupně přisypáváme cukr a šleháme do nadýchané konzistence.
Po jednom zašleháme vejce, vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a solí. Směs přidáváme střídavě s podmáslím do našlehaného másla, mícháme na nižší rychlost.
Těsto rozdělíme do připravené formy a pečeme asi 25 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí.
Necháme zcela vychladnout na mřížce a poté zdobíme krémem.
Ten připravíme jednoduše. Máslo šleháme na vysoké otáčky asi 10 minut. Postupně přidáváme cukr a nakonec i dužinu z vanilkového lusku a extrakt.

Co vy a americké přeslazené máslové krémy? Jo? Ne? Jaký je váš oblíbený?

35 komentářů:

  1. Vyzera to byt dobry recept, podla mna by sa hodil aj ako korpus na tortu, nie? Maslove kremy nie su moja salka kavy, ale minule som robila jeden s citronovou stavou podla Mojich wypiekov a velmi ma prekvapil, vobec nechutil maslovo. Aj ked krem z mascarpone alebo Philadelhie len tazko prekonat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, v kucharce je stejny recept i na dortovy korpus. Jinak citronova stava tem hutnym kremum dost pomuze, tak nejak je osvezi :-)

      Vymazat
  2. Jo,nejlepší cupcakes vanilkový recept, bez debat. Na dort je v Hančině kuchařce také rozpis, akorát navýšené množství ingrediencí. Na můj vkus tedy na dort dost hutné těsto, i když jsem dvakrát prořezávala a promazávala marmeládou a creme patissiere, chuťově však vynikající. Já zůstanu tedy u cupcake velikostí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vsak mud cake je taky hutny a je fajn mit najaky svetly-necokoladovy dort "drzak", kdybys delala patra a chtela ho dospod. Hanka je sikovna a vi co dela :-)

      Vymazat
  3. Wow, recept hned opisuji, ale krém bych také radši volila z mascarpone, Philadelphie nebo smetany :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite neni problem zmenit, ja bych si k tomu dala lehky krem z Philly a slehacky s malinami :-)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. tak at se povedou :-) S chuti nemuzes nebyt spokojena :D

      Vymazat
  5. Vypadají báječně :) Miluju vanilkový krém :)

    OdpovědětVymazat
  6. No já to vidím s pařížskou šlehačkou nahoře. Podle mě to s vanilkovým těstem nebude mít chybu. Zkusím to v sobotu upéct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak parizska slehacka to muze jedine vylepsit! Mnam :-)

      Vymazat
  7. Upekla jsem dnes a moc jsme si pochutnali, jako krém jen vyšlehaný tvaroh s cukrem, nemělo to chybu. Moc děkuji za váš blog :-) Katka H.

    OdpovědětVymazat
  8. Pekla jsem, ve vanilkové i kakaové variantě dle knihy, každé zvlášť. Nevím, kde se tedy stala chyba, ale těžší a tužší těsto jsem snad v životě neviděla. Normálně by se tím dalo vysklít okno. Navíc vanilková varianta k papírovým košíčkům totálně přirostla, ta kakaová se naopak úplně odloupala. Letělo to komplet do koše.Teď se skoro bojím pustit se do dalších postupů dle Rowlings. Neměl někdo podobný problém? Mohlo to třeba být použitými surovinami, ale peču celkem často a takovej fail jsem ještě nezažila. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem takovy problem nemela, jedla jsem je i od kamaradky a take byly super. Asi jste udelala nejakou chybu a nebo se mozna zdrcly. Nechapu "mohlo to byt pouzitymi surovinami?". Pouzila jste nejake jine nez jsou v receptu?

      Vymazat
  9. Já jsem žádný problém nezaznamenala, dokonce jsem prvně v životě vše šlehala ručním šlehačem a vyšly naprosto dokonale.=)

    Cupcakes byly vláčné se skvělou chutí a jednoznačně vyhrály 1. místo, protože předčily všechny ostatní muffiny a cupcakes, která mám v repertoáru.=))

    Jedinou změnu jsem udělala v krému, do kterého jsem dala Philadelphii, šlehačku a moučkový cukr. Podobný máte u Red velvet cupcakes.

    Takže já mohu jen a pouze chválit a děkovat!=)
    A ještě se těšit na nové recepty.=))

    Peťula

    OdpovědětVymazat
  10. Upečeny opakovaně a vždy výborné. Jednou jsem přidala kandovaný citron, což bylo zajímavé, dcerám tedy chutnaly více ty klasické. Jsou takové jemné, křehké a ne moc sladké. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  11. Absolutně úžasné! Dělala jsem pro ségru, která je velká hráčka League of Legends, ve stylu Lulu cupcake a přes všechno to barvivo a dozdobování chutnaly skvěle.

    Ukázka: https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/t1.0-9/10291785_10201942437142717_1166890679808828561_n.jpg

    OdpovědětVymazat
  12. Tyto cupcakes jsou naprosto bezkonkurenční.. a to miluju čokoládu :). Veronika

    OdpovědětVymazat
  13. Ja som sa moc tesila na pecenie cupcakes, moj prvy pokus. A musim povedat, ze to nedopadlo velmi slavne. Cesto je velmi hutne a mastne. Cupkes nejdu poriadne oddelit od papierovych kosickov. A ked som ich vybrala z formy, aby vychladli, tak z nich este kvapkalo maslo. Je to normalne, aj vase su take mastne. To som pouzila vsetky suroviny aj postup podla receptu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hutnejsi testo to je, ale maslo mi z nich nikdy neodkapavalo a to jsem je delala uz nekolikrat. Je mozne, ze jste mela spatne vyslehane maslo s cukrem a pridala studena vajicka - pak se testo zdrcne a je mozne, ze se maslo oddeli.

      Vymazat
  14. Tak jsou právě dopečené - voní úžasně, vypadají taky - tak už jen aby vychladly :-) Díky za recept, Daniela

    OdpovědětVymazat
  15. Takže přátelé, než se pustíte do pečení, uvědomte si, že se jedná o vysoce rizikovou potravinu! Schválně jsem si před ochutnáním jednoho malého kousku dala tři suchary s dietním sýrem a křenem - abych si pak opravdu jen uždíbla... Ale ono se to nějak vymklo! Snědla jsem 4 kusance, suchary nesuchary! Teď aby přestalo pršet, abych aspoň půlku jednoho z kousků vyběhala do půlnoci na Hvězdě... Daniela

    OdpovědětVymazat
  16. Super jsou :-) ale mam dotaz, nevite kterej krem krome masloveho vydrzi i dva dny tuhy? slehackovy moc ne, tak jestli philadelphie se roztece nebo je pevny, budu pect dva dny pred akci tak aby mi to nerozteklo, dekuji za radu, Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. docela fajn jeste drzi mascarpone, ale taky ne kazde (dobra zkusenost s tim z Lidlu). Pokud mate moznost, tak zdobte pozdeji, nez dva dny pred akci - bude to oschle.

      Vymazat
  17. Mohu se zeptat, na jakou velikost košíčků je tento recept? Všeobecně nikde u receptů na cupcakes není na jakou velikost jsou ingredience určeny, děkuji za odpověď :) P.S.: tento recept určitě vyzkouším, vypadá úžasně

    OdpovědětVymazat
  18. Děkuji za recept. Nejbáječnější vanilkové cupcakes, které jsem zkoušela...jen jediný problém mám, už jsem zkoušela různé košíčky, ale pokaždé se mi těsto (po vychladnutí) od košíčků oddělává.. nedrží cucpake v košíčku :( Čím by to jen mohlo být? Petra K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to bohuzel nevim, nedeje se mi to a to pouzivam ruzne znacky kosicku i ruzne recepty na cupcakes/muffiny

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...