čtvrtek 6. března 2014

Semlor


Jakožto pražská holka s pražskými předky jsem nikdy nic jako oslavu Masopustu nezažila. Nábožensky založená rodina taky nejsme, a tak to šlo vždycky nějak mimo mě. Vlastně jsem doteď ani přesně nevěděla, kdy že to přesně probíhá, jen jsem si všimla zvýšené koncentrace koblih na českých blozích. Kdo je na tom jako já, následující řádky vysvětlí:
Masopust je třídenní svátek, jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a Postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů (6. ledna) má pevné datum, tak jeho konec je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března. Masopust vychází především z římského náboženství, které s předjařím spojovalo vegetační a plodnostní božstva jako je Bakchus.
Masopust představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným Tučný čtvrtek, spojeným se zabijačkou a hostinou. Poslední tři dny, tedy masopustní neděle, pondělí a úterý jsou zvány končiny, ostatky, fašank či přímo masopust, se konají různé rituální úkony, průvod masek, scénické výstupy a končí taneční zábavou.
(zdroj: wikipedia)
Koblihy se mi dělat nechtělo, když je dělá každý, navíc o smažené nijak zvlášť nestojím. Co mě ale zaujalo, byla švédská specialita - podávaná tradičně na Tlustý čtvrtek - semlor (jednotné číslo semla). Kynutý bochánek s kardamonem, plněný marcipánem a šlehačkou. Asi jsem trochu ujetá na švédské sladkosti.

Recept je převzatý od Lindy Lomelino, jejíž fotky lákavých semlor na Instagramu mě ponoukly k vyzkoušení. Při přípravě kynutého těsta jsem postupovala podle svého zvyku.

Ingredience na 12 - 20 kousků (podle toho, jak velké chcete):
21g čerstvého droždí
3 lžíce cukru krupice
240 ml vlažného mléka
75g rozpuštěného másla
špetka soli
310 - 375g hladké mouky
1/2 lžíce mletého kardamonu
---
1 vejce
---
400g marcipánu (čím vyšší % mandlí, tím lépe)
trochu mléka
---
480ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru
1/2 vanilkového lusku nebo 1 lžička extraktu nebo vanilkový cukr

Postup:
Droždí rozdrobíme do misky, posypeme ho lžičkou cukru, rozmícháme na kaši a přilijeme trochu mléka. Poprášíme lžící mouky a dáme do tepla vzejít kvásek.
Do velké mísy prosejeme 310g mouky s kardamonem a solí, přidáme zbytek cukru, mléko, rozpuštěné máslo (ne horké) a kvásek. Hněteme, až je těsto hladké, přidáme další mouku podle potřeby. Těsto bude trochu lepivé, ale ne přiliš. Mísu zakryjeme utěrkou a dáme na 45 minut do tepla kynout - těsto zdvojnásobí svůj objem.
Na pomoučněné ploše těsto propracujeme a rozdělíme na 12 - 20 kousků. Z každého uválíme kuličku/bochánek, klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Zakryjeme utěrkou a necháme znovu kynout 45 - 60 minut.
Troubu předehřejeme na 225°C. Každý bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 6 - 9 minut podle velikosti. Necháme zcela vychladnout.
Z každého bochánku odkrojíme vršek a vydlabeme vnitřek. Drobky smícháme s marcipánem, až nám vznikne hladká hmota, můžeme trochu naředit mlékem. Do dutiny každého bochánku dáme kousek mandlové směsi.
Vychlazenou smetanu ušleháme s cukrem a vanilkou do tuha. Na mandlovou směs nastříkáme zdobícím sáčkem (kdo nemá, nandá šlehačku lžící a má rustikální vzhled) poctivou porci šlehačky, přiklopíme odkrojeným vrškem a podáváme. Můžeme také posypat moučkovým cukrem.

Omlouvám se za tragickou fotku, ale pekla jsem v cizí profi kuchyni a bylo mi u focení už tak dost trapně. Nic to ovšem nemění na tom, že semlor byly výborné a já si je musím zopakovat i mimo termín, neboť z první várky jsem měla přesně 1/4 jedné semly (nebo jednoho?).

16 komentářů:

  1. To vypadá tak dobře:-) Hned bych si vzala:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypada to uzasne, uz vim co budu pect o vikendu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem na ně koukala na Instagramu. Vypadají luxusně. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. aaach, mňam! semlor jsou super, dělala jsem je podle receptu z ikeácké kuchařky, který je dost podobný tomu tvému a myslím, že se moc povedly... jenže já jich teda měla podstatně víc než jednu čtvrtku, takže ve vlastním zájmu je budu dělat nejdřív na příští ostatky:) (ostatky = název pro masopust u nás na moravě, jo a víc než koblihy se u nás smaží boží milosti, ale ty už taky cca rok nechci vidět...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja bych ji klidne snedla vice, ale bylo to na zakazku :-) Ostatky zni dost morbidne a bozi milosti si pamatuju od babicky¨.

      Vymazat
  5. fiiha..toto vyzera moc dobre...:) odkladam receptik ... dakujem, pa Zuzana

    OdpovědětVymazat
  6. tak ty se mi moc líbí, už jen kardamon a marcipán, zítra jdu na ně

    OdpovědětVymazat
  7. Tak přesně na tento recept se chystám, semly už jsem pekla dvakrát a prostě mňam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem je znala jen z fotek, ale vyzkousela az tedka. A asi zopakuju :)

      Vymazat
  8. Ahoj, musím jen potvrdit, že je to opravdu dobrota. Momentálně jsem ve Finsku a tady se tyhle "žemle" nazývají Laskiaispulla a místo marcipánu se někdy používá malinová marmeláda, což doporučuji vyzkoušet, protože mě osobně marmeládová verze chutná dokonce víc. A nejdůležitější věc: NEŠETŘETE KARDAMOMEM!!! :-) Je to pecka. Jinak díky Lucii za připomenutí (pro někoho možná představení) tohohle receptu v ČR!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky Hanko, s marmeladou by to urcite bylo taky super :) A ano, nesetrete, i kdyz se to mnozstvi zda jako vysoke.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...