pátek 14. března 2014

Setkání foodblogerů a sousvide vaření

Když mi přišla pozvánka na druhé setkání foodblogerů v Chef Parade, tak jsem zas tak moc neváhala. První akce se moc povedla, vaření i společnost jsem si fakt užila, tak proč nejít znovu. Jak se termín blížil, ukázalo se, že kromě toho, že se potkám se spoustou lidí, které znám i neznám, můžu i vyhrát sousvide, tedy přístroj na vaření ve vakuu.
Kdo mě čte trochu pravidelně, ten ví, že vařit moc neumím, spíš peču. Nijak zvlášť jsem tím pádem po výhře netoužila - na rozdíl od ostatních členů našeho týmu z minula. Po mailu jsme se dohadovali, jestli se nám zase podaří sestavit vítězný tým a jak se o vyhraný sousvide popereme budeme střídat.
Jednu únorovou sobotu jsme se tedy sešli v Chef Parade v Holešovicích, kde nás přivítala ambasadorka druhého setkání Markéta z blogu Kitchenette, šéfkuchař Petr Heneš a David Zeman z ForCook. Po úvodním představení metody sousvide jsme se rozdělili do týmů - drze jsme nečekali na nějaké rozpočítávání a šli do osvědčené sestavy. Tedy: Markéta z Meg v kuchyni, Honza ze Sweet Little Something a já, plus Klára ze Zápisky Kačky Žvýkačky a Terezie z Potěšení z jídla, větší z jeho přípravy.
Terezie a já dřeme, Markéta a Honza se flákaj'. Klára se nerada fotí.
Oproti minule jsme tentokrát nevařili z tajných ingrediencí, ale dostali recepty a vyzkoušeli si tak vepřovou panenku s polentou a rajčatovo-liškovou omáčkou, lososa s cuketou a máslovou omáčkou a hrušku s vinnou redukcí a mascarpone. Vše samozřejmě metodou sousvide.

Zase to vypadá, že pracuju, i když jsem spíš dost pila víno. Fotky lžou.
Byla jsem trochu zklamaná, těšila jsem se na kreativní vaření, ale musím uznat, že výsledná jídla byla výborná a užili jsme si spoustu legrace. Hlavně losos s máslovou omáčkou byl super.

Vepřová panenka, rajčatovo-lišková omáčka, polenta, demi-glace
Losos, cuketa, máslová omáčka
Uzdu fantazii jsme nakonec mohli popustit při soutěži - tentokrát o nejlépe naservírovanou hrušku. Každý z týmu měl trochu jinou představu, ale shodli jsme se na ozdobách z karamelu, které od nás některé týmy čile okopírovaly, což nás těší. Terezie motala karamelové spirály, Honza zkoušel klec z karamelu a Markéta karamelové vlasy.

Klec z kramelu, verze 1.0
Dobrá nálada při práci s karamelem.
Já se zabejčila a trvala na tom, že budeme děsně in, když hrušku naservírujeme netradičně a moderně. Inspirována mým současným vzorem Antoniem Bachourem jsem část týmu přesvědčila a zbytek ignorovala (nezlobte se), hrušku jsme rozkrájeli a její plátky vrstvili a prokládali mascarpone s vanilkou a pláty karamelu.
 
Moderní plejting, ne?
Držím to jak prase kost, vím.
Nebylo to tak hezké, jak jsem si představovala, ale bylo to neotřelé a neobsahovalo to nejedlé komponenty. Budu jedovatá, ale nechci se pokoušet pitvat celou hrušku i s jádřincem a šťopkou pomocí dezertní vidličky. Nechci mít na talíři celý badyán. Nechci přemýšlet, jestli jsou věci na talíři k jídlu. Nicméně jsme (jsem) zůstali nepochopeni a soutěž jsme nevyhráli.

Naše hruška. Vlastně se nedivím, že jsme nevyhráli, nevypadá to tak, jak jsem si předsevzala.
Výherní hruška.
Naše druhá (nesoutěžní) hruška.
Nakonec přišlo na řadu losování o zmíněný sousvide. První vylosovanou byla Monika. Žádná Monika se ovšem nehlásila, zkusila jsem se teda tvářit, že "já jsem Monika", ale ukázalo se, že si jen odskočila. Tak nic no. Ovšem Monika už sousvide má a tak se losuje znovu, sousvide získavá Lucie. Koukám kolem sebe, která Lucie to asi je a překvapení! - jsem to já. Pozor, následující věta obsahuje nadsázku a ironii! Konečně nějaká spravedlnost, to máte za tu hrušku. Cha!

Cože? Já?!
Sousvide jsem doma testovala na dvou receptech plus několika zkušebních vajíčkách. Vařím jen pro sebe a nahřívat kvůli jedné porci lososa / jednomu vejci tolik vody mi připadá jako plýtvání, ale... Je to taková dobrota! Tedy až na ta vejce, to je pořádná věda. 63,5°C na hodinu? Na 70 minut? Nejdřív vařit, pak šokově zchladit a mrsknout už nevím na kolik a jak dlouho do sous vide? 74°C na 15 minut? To by docela šlo, ale po ránu na snídani to není moc praktické.

Kuřecí prsa (šťavantá a božská), růžičková kapusta, dýně, šalvěj

Losos, polenta, grilovaná jarní cibulka

Sousvide, vakuovačka, připravená kuřecí prsa
No, vyzkoušeno, v neděli sousvide posílám dál; celý náš tým si ho chce vyzkoušet a vrátí se mi až na konci června.

Díky Chef Parade a Markétě za pozvání a organizaci, šéfkuchaři Petrovi za recepty a pomoc a Davidovi z ForCook za sousvide a rady kolem vajec. Všechny fotky kromě posledních tří jsou z Chef Parade a já za ně dekuji.




8 komentářů:

  1. No já nevím, vaše hruška tedy vypadá nejlépe :-) A gratuluju k výhře :-) Bára

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě, že jsi sem dala fotku "Terezie a já dřeme". Ta je moje nejoblíbenější! A jestli bude nějaké příště, tak ten "plejting" bude jak od A. Bachoura a fotku mu pošleme, to ti říkám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo! Mozna bych si mohla pujcit tu kucharku, Honza ji ma.

      Vymazat
  3. Vypadá to jako super veselá akce:_) A určitě nejen vypadá:-) Líbila se mi vaše nesoutěžní hruška, ta mě zaujala:-) A ostatní jídla samozřejmě taky:_)

    OdpovědětVymazat
  4. A jéje, tak jsem díky článku objevila Kitchenette... to zas nebudu vědět, co zkusit dřív! Už jsem díky Vašim článkům ze setkání foodblogerů objevila Meg v kuchyni a Terezu z Foodlover, jsem za podobné odkazy fakt ráda, protože zorientovat se v obrovském foodblogovém světě je těžké! :) Lucka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...