pátek 7. března 2014

Beautiful Bread - Výzva The Daring Bakers'


Únorovou výzvu pro nás připravila Sawsan z blogu Chef in Disguise. Vyzvala nás, abychom upekli krásný plněný kynutý koláč. Dostali jsme dva recepty - skořicový a s Nutellou - ale mohli jsme klidně upéct i slanou variantu. Důležité bylo, abychom se naučili nazdobit koláč různým nařezáváním a zaplétáním - inspirací nám měla být Valentina Zurkan.
Upřímně, z výzvy jsem byla trochu v rozpacích. Nejsem zrovna šikovná a všelijaké "tvoření" je mi velmi vzdálené, nakonec jsem se ale hecla (čti: bylo mi líto přebývající půlky droždí). Při nařezávání, provlékání a patlání těsta pomazaného máslem a posypaného skořicovým cukrem, jsem si připadala jako kříženec bydlenky a nešikovné tvořilky z mimibazaru - což znamená příšerně. Nebavilo mě to, nešlo mi to, nadávala jsem. Prostě zbytečná práce, výsledek nic moc, zlatý skořicový šneci. Kdo je šikovný a zdobené koláče mu připadají pěkné, vrhne se na věc podle následujícího receptu.

Ingredience na 8 obrovských porcí:
21g čerstvého droždí
50g cukru krupice
240ml vlažného mléka
1 velké vejce
1/2 lžičky soli
cca 450g hladké mouky
60g rozpuštěného másla
---
60g rozpuštěného másla (ano, dalších, nejde o překlep)
25g mleté skořice
100g cukru krupice
---
60ml mléka
15g cukru krupice
---
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (395g)

Postup:
Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme lžičkou cukru, rozmělníme na kaši a promícháme s pár lžícemi mléka. Poprášíme moukou a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 - 15 minut.
Do velké mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vzešlý kvásek, zbytek cukru a mléka a vajíčko. Prohněteme a přilijeme máslo. Hněteme, až máme hladké vláčné těsto, které se odlepuje od stěn mísy. V případě potřeby přidáme trochu mouky.
Mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo, až těsto zdvojnásobí svůj objem; trvá to hodinu až dvě.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, trochu propracujeme a rozdělíme na čtyři díly. Každý rozválíme na placku o průměru cca 30cm.
První placku potřeme 1/4 rozpuštěného másla a posypeme 1/3 cukru a skořice. Přiklopíme druhou plackou a opakujeme postup. Poslední placku potřeme jen máslem.
Celý koláč rozkrájíme na osm dílů a každý vzniklý trojúhelník uprostřed ještě podélně nařízneme (mrk na obrázkový postup u originálního receptu).
Připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
Vezmeme vždy jeden naříznutý trojúhelník těsta a jeho špičku prostrčíme skrz otvor svrchu a vytáhneme. Všechny zakroucené trojúhelníky pak naskládáme na připravený plech do kruhu. Aby toho nebylo málo, tak k sobě ještě přitiskneme dvě špičky každého trojúhelníku přiléhající k jeho základně (připadám si jak při popisu vyndavání ježka z klece). Potřeme mlékem smíchaným s cukrem a dáme stranou, než se nahřeje trouba na 240°C.
Pečeme 5 minut, poté snížíme teplotu na 200°C a dopečeme 15 - 20 minut.
Upečený koláč dáme na mřížku a ještě teplý ho polijeme kondenzovaným mlékem.

Díky Sawsan za výzvu, i když mě to nebavilo, poznala jsem něco nového a třeba se metoda zdobení bude někomu líbit. Myslím, že ve facebookové skupině PečemPecen.cz by to byl hit.

13 komentářů:

  1. Ale veškerá dřina se vyplatila:-))) Vypadá dobře:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Asi bych na to skládání neměla nervy, obzvlášť, když to vypadá jako přirození (chlebopič:)?). Ale gratuluji ke zdárnému dotáhnutí do konce. Veronika

    OdpovědětVymazat
  3. Musela to být strašná práce..! Ale nakonec to vypadá prostě úžasně :) Hned bych si dala třeba celý :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky, strasna asi ne, ale ja na tohle patlani proste nemam bunky.

      Vymazat
  4. Dnes jste mě, Lucie, výjimečně nedostala Vy, ale Valentina Zurkan. I mně, pravda, její výtvory občas připomněly... viz výše, ale její fantazii a zručnost musím prostě obdivovat. Moc ráda peču a zkouším nové věci, ale kdo by to všechno jedl? Tolik kamarádů nemám... škoda. Navíc jsem teď ( zásluhou Vaší Comtesse de Noir) objevila Mirku Slavíkovou - no to už je úplný konec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vedela jsem, ze nekomu se Valentininy vytvory budou libit :-) A nebojte, on se vzdycky nekdo, kdo to sni, najde.

      Vymazat
  5. V PečemPecen maj lidi tyhle sladkosti většinou hezčí :P :)

    OdpovědětVymazat
  6. :) Kdysi dávno jsem na něco podobného viděla fotopostup. Ale odhadla jsem své možnosti :D Jsi odvážná!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...